unexpected thumb large
|

Αποβολή: πως να διαχειριστώ τα συναισθήματά μου

Μετά από μια αποβολή, είναι φυσικό να αισθάνεστε σοκ, θλίψη, ενοχή και θυμό όπως επίσης και μία αίσθηση αποτυχίας όταν διακόπτεται η εγκυμοσύνη σας. Οι ημέρες, εβδομάδες ακόμη και οι μήνες μετά από μία απώλεια μπορεί να είναι απίστευτα δύσκολοι και επώδυνοι, ακόμη περισσότερο αν αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά και αν αυτή την φορά «είχατε προσέξει πάρα πολύ». Επίσης δεν κοιμάστε εύκολα και αισθάνεστε απομονωμένη. Εάν έχετε ήδη αναγγείλει την εγκυμοσύνη σας, τώρα είναι δύσκολο να μιλήσετε για αυτή την απώλεια και σας είναι ακόμη πιο δύσκολο να δεχτείτε λόγια συμπάθειας.

Λίγα λόγια που θα σας βοηθήσουν σ’ αυτή την πραγματικά δύσκολη στιγμή.

Πρέπει να καταλάβετε ότι δεν είναι δικό σας λάθος. Επιπλοκές στην εγκυμοσύνη μπορούν να συμβούν στον καθένα. Μιλήστε ανοικτά με το σύντροφό σας για το τι συνέβη και τι επιπτώσεις έχει σε σας. Θυμηθείτε, δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος για να αντιμετωπίσετε τη θλίψη σας. Αποδεχτείτε τα συναισθήματα σας και μην κρίνετε τον εαυτό σας ή το σύντροφό σας για το πώς θα ανταποκριθεί.

Δώστε στον εαυτό σας χρόνο για να «γιατρευτεί».

Μην πιέζετε τον εαυτό σας να ξεπεράσει τη θλίψη του. Χρειάζεται χρόνος. Μπορεί να βιώσετε τη θλίψη σας ακόμη περισσότερο όταν φτάσει η ημερομηνία που θα αποκτούσατε το μωράκι σας. Σιγά – σιγά όλα θα είναι καλύτερα και εσείς θα ηρεμήσετε.

Πάρτε άδεια από τη δουλειά σας. Παρόλο που αισθάνεστε σωματικά δυνατή, πάρτε λίγες ημέρες άδεια από τη δουλειά σας. Χρειάζεστε την ευκαιρία να επεξεργαστείτε και να διαχειριστείτε τι συνέβη και να κάνετε ένα διάλειμμα από την κανονική ρουτίνα σας.

Μην περιμένετε το σύντροφό σας να «θρηνήσει» όπως εσείς.

Εάν νομίζετε ότι ο σύντροφός σας δεν έχει στενοχωρηθεί όσο εσείς, πρέπει να ξέρετε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες θρηνούν διαφορετικά. Ενώ οι γυναίκες έχουν την τάση να εκφράζουν τα συναισθήματά τους και να αναζητούν υποστήριξη από τους άλλους, οι άνδρες έχουν την τάση να μην εκφράζονται και προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στη θλίψη μόνοι τους.

Επίσης συχνά αισθάνονται ότι, για να βοηθήσουν καλύτερα τη σύντροφό τους, πρέπει να είναι εκείνοι δυνατοί. Έτσι λοιπόν μην παρεξηγήσετε τη συμπεριφορά του ότι δεν νοιάζεται για σας ή για την απώλεια σας.

Μοιραστείτε τα συναισθήματα σας και τις ανάγκες σας με το σύντροφό σας, αλλά αφήστε να βιώσει ο καθένας αυτή την απώλεια με το δικό του τρόπο.

Μην κλείνεστε στον εαυτό σας.

Αν και μπορεί να φαίνεται οδυνηρό να μιλάτε γι’ αυτό, μοιραστείτε την ιστορία σας με τους φίλους σας και θα δείτε πως θα αισθανθείτε λιγότερο μόνοι και μια κουβέντα τους θα σας βοηθήσει να γιατρευτείτε. Μπορεί να βρείτε κατανόηση και υποστήριξη από ανθρώπους που δεν το περιμένατε. Αντίθετα, άνθρωποι δικοί σας μπορεί να μη δείξουν την κατανόηση που όφειλαν να εκφράσουν.

Όσοι δεν έχουν βρεθεί στη δική σας θέση, δεν μπορούν να καταλάβουν τι ακριβώς σημαίνει αυτό. Όλοι θέλουν να πουν κάτι παρήγορο, αλλά δεν ξέρουν ακριβώς τι. Προσπαθήστε να μην το πάρετε προσωπικά, αν πουν κάτι λάθος ή απολύτως τίποτα.

Ζητήστε βοήθεια.

Ζητήστε από το γιατρό σας ή τη μαία, να σας συστήσει μία ομάδα υποστήριξης για εγκύους που απέβαλαν. Μην αποθαρρύνεστε αν η πρώτη ομάδα που πήγατε δεν σας ταιριάζει. Πάρτε πρώτα πληροφορίες για το τι αντιμετωπίζει κάθε ομάδα. Δηλαδή, μία αποβολή στους πρώτους μήνες ή αργότερα. Η βοήθεια επίσης ενός επαγγελματία είναι πολύτιμη.

Κυρίως μην απελπίζεστε. Όπως ήδη είπαμε, η αποβολή είναι ασφαλώς κάτι πολύ δυσάρεστο, αλλά μπορεί να συμβεί στον καθένα και να είστε σίγουρες ότι την επόμενη φορά όλα θα πάνε καλά.

Πηγή : Paidorama

Similar Posts