kid
| |

Πότε πρέπει να αρχίσω να διδάσκω πειθαρχία στο μωρό μου;

Τα μωρά δεν μπορούν να καταλάβουν ακόμα την αιτία και το αποτέλεσμα, έτσι η πειθαρχία δεν πρόκειται να λειτουργήσει. Είναι καθήκον μας ως γονείς να αποτρέψουμε μία «κατάσταση» και όχι να πειθαρχήσουμε το μωρό μας για την αντίδρασή του σε αυτή. Αν προσπαθεί να σκαρφαλώσει σε ένα ράφι για να φτάσει κάτι, μετακινήστε το ή να τοποθετήστε ένα εμπόδιο μεταξύ μωρού και ραφιού.. Καθώς τα μωρά μεγαλώνουν, μπορείτε να αρχίσετε την πειθαρχία, με τη μορφή της ενίσχυσης της καλής συμπεριφοράς και αγνοώντας την κακή συμπεριφορά. Θυμηθείτε, δουλειά του μωρού σας είναι να εξερευνήσει τον κόσμο. Η δική σας δουλειά είναι να προσφέρετε ένα ασφαλές περιβάλλον με πολλά ερεθίσματα όπου αυτό μπορεί να συμβεί.

Λέω γενικά στους γονείς ότι το «όχι» δεν είναι αποτελεσματικό σε αυτή την ηλικία. Τα μωρά είναι περίεργα να δοκιμάζουν και να δοκιμάζουν. Θα πιάσουν την ίδια πρίζα ξανά και ξανά μόνο για να δουν την αντίδρασή σας. Αν κάνετε αλλαγές στο περιβάλλον τους για να εξαλείψετε την ανάγκη για «όχι» μπορεί να μειώσετε τις μάχες για την εξουσία. Δεν θα χρειαστείτε να χρησιμοποιήσετε άλλα μέτρα πειθαρχίας μέχρι να είναι 18 με 24 μηνών.

Ως γονείς πειθαρχούμε τα παιδιά μας από την παιδική ηλικία τους. Εμείς τα διδάσκουμε πώς να συμπεριφέρνονται με τη δική μας συμπεριφορά, τα καθοδηγούμε προς τι πρέπει να κάνουν και τα αποτρέπουμε από αυτό που δεν πρέπει να κάνουν. Αν το μωρό σας αρχίζει επίτηδες να συμπεριφέρεται με τρόπο που δεν σας αρέσει (δαγκώνει ή πιάνει μια ηλεκτρική πρίζα), πείτε αυστηρά «όχι» και απομακρύνετέ το από τον κίνδυνο. Αν αρχίζει να κάνει αρνητικά πράγματα για να τραβήξει την προσοχή σας, πείτε «όχι» και απομακρυνθείτε από κοντά του για να μην υπάρχει θετική ενίσχυση βλέποντας το πρόσωπό σας. Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει, μπορείτε να συνεχίσετε να επιβραβεύετε την καλή συμπεριφορά και να απομακρύνετε τη θετική ενίσχυση για την αρνητική συμπεριφορά.

Similar Posts