37741 592 11

Συμβουλές και πρακτικές λύσεις για την εργαζόμενη μητέρα

Οι περισσότερες εργαζόμενες μητέρες, όσο κι αν προσπαθούν να σκέφτονται θετικά και να αγωνίζονται σκληρά, πάντα έρχονται αντιμέτωπες με το ίδιο δίλημμα: Πώς θα συνδυάσουν τη φροντίδα των παιδιών με την καριέρα; Στην πραγματικότητα, έχουν δύο δουλειές με διαφορετικές απαιτήσεις. Πολύ συχνά μάλιστα νιώθουν ότι παραμελούν τη μία δουλειά για χάρη της άλλης. Προσπαθήστε για το καλύτερο δυνατό, όμως μην απογοητεύεστε από τις δυσκολίες που προκύπτουν.

Τα παιδιά μεγαλώνουν μια χαρά όταν υπάρχει αγάπη και συνθήκες ασφάλειας, κι ας μην είναι όλα τέλεια. Εξάλλου, ακόμα και οι μητέρες που μένουν σπίτι δεν είναι τέλειες. Αυτό που χρειάζεται κυρίως να θυμάστε είναι ότι κάθε εργαζόμενη μαμά έχει ανάγκη από πολύτιμους συμμάχους αλλά και σωστό προγραμματισμό για να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική στο ρόλο της.

Οι απαραίτητες ρυθμίσεις

Αν γίνατε πρόσφατα μαμά, πριν την επιστροφή στην εργασία σας, θα πρέπει να συζητήσετε με τον εργοδότη εξετάζοντας τις εναλλακτικές.

Μειωμένο ωράριο: Νομικά δικαιούστε και οι περισσότεροι εργοδότες δέχονται να εφαρμόσουν το μειωμένο ωράριο, να πηγαίνετε δηλαδή μία ώρα αργότερα και να φεύγετε μία ή δύο ώρες νωρίτερα. Μπορείτε επίσης κατόπιν συμφωνίας με τον εργοδότη να δουλεύετε κανονικά οκτάωρο όλη την εβδομάδα, αλλά να μη δουλεύετε μία μέρα την εβδομάδα.

Εργασία από το σπίτι: Είναι μια τάση αρκετά συνηθισμένη στο εξωτερικό, η οποία αρχίζει να κερδίζει έδαφος και στη χώρα μας. Με τη χρήση των μέσων τηλεπικοινωνίας, του διαδικτύου και του υπολογιστή κάποιες εργασίες μπορούν να γίνουν απ’ το σπίτι. Μπορείτε να δουλέψετε μερική απασχόληση ή να συμφωνήσετε με τον εργοδότη σας -αν αυτό είναι εφικτό- να δουλεύετε τις περισσότερες ή κάποιες ώρες στο σπίτι.

Part time εργασία: Μπορείτε να συζητήσετε με τον εργοδότη σας αν υπάρχει κάποια θέση μερικής απασχόλησης, π.χ., τετράωρη ή πεντάωρη την οποία θα μπορούσατε να καλύψετε. Αν πάλι σκέφτεστε να αλλάξετε δουλειά, μπορείτε να κάνετε στροφή αναζητώντας εργασία μερικής απασχόλησης.

Κάποια στιγμή βέβαια τα προνόμια τελειώνουν και απλά χρειάζεται να αντεπεξέλθετε στο ρόλο σας ως εργαζόμενη -δουλεύοντας οκτάωρο και συχνά παραπάνω- παράλληλα με τις οικογενειακές σας υποχρεώσεις. Σε κάθε περίπτωση, για να τα καταφέρετε να συνδυάσετε μητρότητα και καριέρα αποτελεσματικά, πρέπει να θυμάστε ότι έχετε ανάγκη:

  • Το σύντροφό σας
  • Υπεύθυνα χέρια για το παιδί
  • Διαλλακτικό εργοδότη

Οι 3 εναλλακτικές

Η επιστροφή στη δουλειά προϋποθέτει ότι έχετε καταλήξει στο ποιος θα φροντίζει το μωρό ή τα παιδιά τις ώρες που είστε στη δουλειά. Οι βασικές εναλλακτικές είναι τρεις:

  1. Συγγενικό πρόσωπο
  2. Μπέιμπι σίτερ
  3. Παιδικός σταθμός

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να ζυγίσετε προσεκτικά τα δεδομένα.

«Συγγενικό πρόσωπο εμπιστοσύνης»

Είτε αποφασίσετε να αναλάβει εξολοκλήρου τη φροντίδα του παιδιού είτε όχι, να θυμάστε ότι με το πρόσωπο αυτό θα πρέπει να έχετε καλές σχέσεις, γιατί σίγουρα θα χρειαστείτε τη βοήθειά του, όπως, για παράδειγμα, στις περιπτώσεις που η μπέιμπι σίτερ χρειαστεί να λείψει ή το παιδί είναι άρρωστο και δεν μπορεί να πάει στο σταθμό. Αν πάλι το συγγενικό αυτό πρόσωπο πρόκειται να αναλάβει εξολοκλήρου τη φροντίδα του παιδιού, θα πρέπει να θυμάστε ότι υπάρχει μια ποιοτική διαφορά σε σχέση με την μπέιμπι σίτερ. Χρειάζεται να θέσετε κάποιους αμετακίνητους κανόνες, αλλά παράλληλα να σεβαστείτε ότι κάποια πράγματα θα γίνονται με διαφορετικό απ’ το δικό σας τρόπο.

  • Δώστε έμφαση σε σημαντικά ζητήματα με σύμμαχο πάντα τις συμβουλές του παιδιάτρου. Το συγγενικό σας πρόσωπο πιθανόν να μη γνωρίζει τι είναι σημαντικό για σας ή να αγχώνετε για θέματα που δεν είναι τόσο σημαντικά, όπως αν το παιδί έφαγε όλο το φαγητό. Μιλήστε για τους κανόνες που αφορούν την πειθαρχία, τα όρια, την υγιεινή, την καθαριότητα, το φαγητό, τον ύπνο, το παιχνίδι μέσα κι έξω απ’ το σπίτι.
  • Ορίστε ένα στοιχειώδες πρόγραμμα, όμως δεχτείτε ότι θα υπάρχουν αποκλίσεις. Υποδείξτε στο συγγενικό σας πρόσωπο κάποιες προτεινόμενες δραστηριότητες για να απασχολεί ευχάριστα το παιδί.
  • Εφοδιαστείτε ή ετοιμάστε τα σνακ που θα επιθυμούσατε να δίνει το συγγενικό σας πρόσωπο στο παιδί κάθε φορά που το δεύτερο πεινάει αποσύροντας από τα ντουλάπια και το ψυγείο τους γλυκούς πειρασμούς.
  • Θυμηθείτε ότι τα άτομα τρίτης ηλικίας δεν έχουν τόσο καλά αντανακλαστικά. Ελέγξτε διπλά όλους τους κινδύνους φροντίζοντας ο χώρος του σπιτιού να είναι ασφαλής (το ίδιο πρέπει να κάνετε αν αφήνετε το παιδί στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς). Επίσης, θα πρέπει να εξηγήσετε στο συγγενικό σας πρόσωπο τι πρέπει να προσέχει κάθε φορά που βγαίνει έξω απ’ το σπίτι με το παιδί.
  • Έχετε σε άμεση πρόσβαση -δηλαδή σε εμφανές σημείο που έχετε υποδείξει στο συγγενικό σας πρόσωπο- τα τηλέφωνα του παιδιάτρου και τα δικά σας (κινητά και τηλέφωνα εργασίας).
  • Μην παραλείπετε να δείχνετε την ευγνωμοσύνη σας συχνά. Μην ξεχνάτε ότι η προσφορά του συγγενικού προσώπου είναι συνήθως μη αμειβόμενη. Ένα δώρο, μία έξοδος για φαγητό και οι καλές σας κουβέντες είναι συχνά η καλύτερη ανταμοιβή για την προσπάθεια που κάνει.

Επιχείρηση «μπέιμπι σίτερ»

Πολλοί γονείς προτιμούν τη λύση της μπέιμπι σίτερ, ιδιαίτερα αν έχουν μωρό, γιατί έτσι αποφεύγουν την πρωινή μετακίνηση και δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα όταν το παιδάκι αρρωσταίνει. Θα πρέπει να είστε φοβερά προσεκτική, ωστόσο, κατά την αναζήτηση της κατάλληλης μπέιμπι σίτερ. Η λύση της γυναίκας που προσλαμβάνεται για τις δουλειές του σπιτιού με την προοπτική να προσέχει το παιδί σίγουρα δεν είναι η καλύτερη.

Πριν προσλάβετε κάποια, θα πρέπει να αποφασίσετε ποια κριτήρια είναι σημαντικά για εσάς όπως:

  1. Γνώσεις παιδαγωγικής.
  2. Ευαισθησία για την ατομική ανάπτυξη του παιδιού.
  3. Θετική και εποικοδομητική συμπεριφορά.
  4. Σωστή και καθαρή άρθρωση του λόγου.
  5. Έλεγχος συστάσεων και ιατρικές εξετάσεις.

Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να συζητήσετε μαζί της:

Για το ωράριο: Θα περιοριστεί στο οχτάωρο; Θα παραμένει και τα απογεύματα; Θα δουλεύει και τα Σαββατοκύριακα; Θα είναι διαθέσιμη σε περίπτωση έκτακτων εξόδων;

  • Πώς ακριβώς θέλετε να περνά η μέρα με το παιδί, προσδιορίζοντας όχι μόνο τα καθήκοντα της ημέρας αλλά και τον τρόπο που θέλετε να το απασχολεί ευχάριστα.
  • Τι ρόλο θέλετε να παίξει στην εξέλιξη και στην εκπαίδευση του παιδιού, π.χ. λεκτική επαφή, αλληλεπίδραση με εκπαιδευτικά παιχνίδια που θα υποδείξετε, καθημερινή βόλτα όταν ο καιρός το επιτρέπει κλπ. Αν πάλι το παιδί είναι μεγαλύτερο, μπορεί να προτιμήσετε να προσλάβετε κάποια που θα μπορεί να το βοηθάει στην μελέτη του όταν επιστρέφει απ’ το σχολείο.
  • Για συγκεκριμένους κανόνες που αφορούν τη χρήση του τηλεφώνου και της τηλεόρασης, τα πρόσωπα που επιτρέπεται να έρχονται στο σπίτι και το κάπνισμα.
  • Για τους κανόνες πειθαρχίας: Είναι πολύ σημαντικό να ενημερώσετε την μπέιμπι σίτερ για τις μεθόδους που χρησιμοποιείτε όταν το παιδί δεν υπακούει καθώς και τις μεθόδους σας σε θέματα που αφορούν τον ύπνο, το φαγητό και την τηλεόραση.
  • Για το τι ακριβώς θα πρέπει να κάνει σε περίπτωση που είναι άρρωστο το παιδί ή σε περίπτωση που προκύψει ατύχημα ή έκτακτη ανάγκη.

Τέλος, θα πρέπει να μιλήσετε για το μισθό, την ασφαλιστική κάλυψη (αν θα υπάρχει) και τις άδειες.

Λίγο πριν τον αποχωρισμό.

  • Συνεννοηθείτε με την μπέιμπι σίτερ ώστε να ξεκινήσει να έρχεται περίπου δέκα μέρες πριν την αναχώρησή σας για τη δουλειά. Μπορείτε αυτή την περίοδο να αφήνετε το μωρό ή το παιδί για μικρό διάστημα μαζί της για να πάτε, π.χ., να ψωνίσετε.
  • Γράψτε σ’ ένα τετράδιο όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται να ξέρει: ώρες και ποσότητες γευμάτων, φάρμακα που πιθανόν παίρνει το παιδί, τηλέφωνα ανάγκης.
  • Δείξτε πού βρίσκονται όλα τα πράγματα τα οποία θα χρησιμοποιεί η για τη φροντίδα του παιδιού.
  • Αν νιώθετε ανασφαλής, μπορείτε να ζητήσετε από κάποιο συγγενικό πρόσωπο να είναι παρόν τις πρώτες μέρες που θα αφήσετε μόνο το παιδί με την μπέιμπι σίτερ.
  • Δείξτε στο πρόσωπο που θα φροντίζει το παιδί ένα παιχνίδι που συνηθίζετε να παίζετε μαζί του.
  • Κατά την αναχώρηση, φιλήστε και χαιρετίστε χαρούμενα το παιδάκι σας.
  • Πάρτε όσες φορές θέλετε τηλέφωνο στο σπίτι χωρίς να αισθάνεστε ενοχές γι’ αυτό.
  • Κατά την επιστροφή σας, ενημερωθείτε για το πώς κύλησε η μέρα και για οτιδήποτε καινούργιο, π.χ. αντιδράσεις σε νέες γεύσεις, καινούργια επιτεύγματα κλπ.

Προετοιμασία για τον παιδικό σταθμό

Είναι η επιλογή στην οποία θα καταλήξετε αργά ή γρήγορα. Κάποιοι ξεκινούν από νωρίς τον παιδικό σταθμό κι άλλοι περιμένουν να φτάσουν τα παιδιά στην ηλικία των 3 ετών. Σε κάθε περίπτωση, να θυμάστε ότι ο παιδικός σταθμός είναι ένα μεταβατικό στάδιο που απαιτεί καλή προετοιμασία.

Ένα μήνα πριν

  • Μιλήστε με γονείς που τα παιδιά τους ήδη πηγαίνουν παιδικό σταθμό για να σας λύσουν κάποιες απορίες και να σας κάνουν κάποιες συστάσεις.
  • Αποφασίστε ανάλογα με το πρόγραμμά σας αν ο παιδικός σταθμός που θα επιλέξετε θα είναι κοντά στο σπίτι, κοντά στη δουλειά ή κοντά στο σπίτι του συγγενή που πιθανόν θα παίρνει το παιδί πριν την επιστροφή σας από τη δουλειά.
  • Προγραμματίστε κάποια ραντεβού σε παιδικούς σταθμούς για να συζητήσετε με τους υπευθύνους. Γράψτε σε χαρτί όλες τις ερωτήσεις που θέλετε να κάνετε για θέματα όπως το φαγητό, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, αν υπάρχει μεταφορικό μέσο για τη μεταφορά του παιδιού, τις συνθήκες υγιεινής, τον αριθμό των παιδιών στην τάξη. Μοιραστείτε χωρίς ντροπή όλες τις πιθανές ανησυχίες σας.
  • Πάρτε μαζί το παιδί σας στη δουλειά για να δει πού θα πηγαίνετε όταν εκείνο είναι στον παιδικό σταθμό και ξεκινήστε να του μιλάτε για το θέμα.

Η πρώτη μέρα

  • Επισκεφθείτε το σταθμό μαζί με το παιδί. Εξερευνήστε μαζί όλους τους χώρους και συστήστε το στη νηπιαγωγό. Με απλά λόγια, εξηγήστε του τι θα κάνει κάθε μέρα.
  • Φέρτε μαζί τον εξοπλισμό και τα αντικείμενα τα οποία σας έχουν ζητηθεί από τους υπευθύνους και υπενθυμίστε τους τις συνήθειες και τυχόν ιδιοτροπίες του παιδιού.
  • Μείνετε λίγη ώρα στο χώρο ή ακολουθήστε την επιθυμία του παιδιού αν θέλει να μείνει περισσότερο.

Η δεύτερη μέρα

  • Αυξήστε το χρόνο παραμονής στο σταθμό.
  • Πείτε του ότι θα φύγετε για λίγο και θα γυρίσετε γρήγορα και απλά εξαφανιστείτε για δέκα λεπτά.
  • Αν το παιδί είναι μωρό, αφήστε μια κουβερτούλα ή μια μπλούζα που έχει τη μυρωδιά σας, πράγμα που θα είναι έχει καθησυχαστική επίδραση.

Οι επόμενες μέρες

  • Εξηγήστε στο παιδί ότι θα πάτε στη δουλειά κι ότι θα έρθετε να το πάρετε μόλις τελειώσετε.
  • Μόλις νιώσετε έτοιμη, χαιρετίστε το γρήγορα και αποφασιστικά με χαρούμενη διάθεση.
  • Κρατήστε φυσική και θετική στάση ακόμα κι αν κλαίει. Αν καταλάβει ότι είστε στεναχωρημένη, θα νιώσει κι αυτό το ίδιο και θα αναστατωθεί ακόμα περισσότερο.
  • Μη φεύγετε ποτέ χωρίς να πείτε αντίο. Είναι σημαντικό το παιδί να σας εμπιστεύεται. Εφόσον όμως πείτε «γεια», μην πισωγυρίσετε.
  • Ακολουθήστε πιστά καθημερινά την ίδια ρουτίνα (π.χ. αγκαλίτσα, φιλάκι, χαιρετισμός).
  • Όταν παίρνετε το παιδί, δείξτε χαρούμενη και γεμάτη ενδιαφέρον για το τι έκανε στο σταθμό ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η διάθεσή του.
  • Μπορείτε να επικοινωνείτε με τη νηπιαγωγό κατά τη διάρκεια της ημέρας για να μάθετε πώς τα πηγαίνει το παιδί. Αναπτύξτε μαζί της μια σχέση εμπιστοσύνης, ειλικρίνειας και συμμαχίας.

Επιστροφή στη δουλειά

Όσο πλησιάζει η μέρα για να επιστρέψετε στη δουλειά, θα νιώθετε ανάμεικτα συναισθήματα να σας πλημμυρίζουν. Από τη μια, θα σας λείπει η επαφή με τους συναδέλφους, η εργασίας σας και η αίσθηση ελευθερίας. Απ’ την άλλη, θα δυσκολευτείτε επειδή δε θα βλέπετε το παιδί όλη μέρα. Το αίσθημα αυτό μπορεί να είναι έντονο στην αρχή. Με τον καιρό, φυσικά, θα προσαρμοστείτε. Οι πρώτες μέρες κατά την επιστροφή σας στη δουλειά μπορεί να σας φανούν δύσκολες. Για να διευκολύνετε τον εαυτό σας:

  • Σκεφτείτε ότι επιστρέφετε στο παιδί σας κάθε μέρα για να το φροντίσετε και να περάσετε χρόνο μαζί του.
  • Χαμηλώστε τις προσδοκίες σας για τους ρυθμούς της καθημερινότητας. Δεχτείτε ότι δεν υπάρχει τρόπος να γίνουν όλα τέλεια. Στην αρχή τουλάχιστον απλώς ακολουθήστε τους ρυθμούς του μωρού.
  • Μπορείτε να ξεκινήσετε την εργασία σας μεσοβδόμαδα αντί για Δευτέρα, έτσι ώστε η εβδομάδα να σας φανεί πιο σύντομη.
  • Βγάζετε μία φωτογραφία του μωρού κάθε εβδομάδα και παίρνετέ τη μαζί σας στη δουλειά.
  • Πάρτε τηλέφωνο στο σπίτι όσες φορές θέλετε. Είναι ωραίο να μαθαίνετε λεπτομέρειες για την καθημερινότητα του μωρού.
  • Περάστε χρόνο με το μωρό μετά την επιστροφή σας στο σπίτι. Το διάστημα αυτό μην απαντάτε στα τηλέφωνα. Βάλτε κάποιον άλλον να το κάνει αυτό για εσάς.

Θηλασμός και εργασία

Πολλές μητέρες πιστεύουν ότι είναι αδύνατον να συνεχιστεί ο θηλασμός μετά την επιστροφή τους στην εργασία. Κι όμως, με τα σωστά βήματα μπορείτε να συνεχίσετε το θηλασμό διασφαλίζοντας τα πολύτιμα οφέλη για το παιδί σας.

  • Θα πρέπει να εφοδιαστείτε μ’ ένα θήλαστρο -κατά προτίμηση ηλεκτρικό- το οποίο θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε είτε στο σπίτι είτε στη δουλειά για τη συλλογή των γευμάτων του μωρού.
  • Είκοσι μέρες πριν επιστρέψετε στην εργασία σας, μπορείτε να αρχίσετε σταδιακά και χωρίς άγχος τη συλλογή του μητρικού γάλακτος, έτσι ώστε όταν αρχίσετε και πάλι να εργάζεστε να υπάρχει στην κατάψυξη απόθεμα από μητρικό γάλα.
  • Συζητήστε με τον εργοδότη σας πρώτον για να τον ενημερώσετε για το γεγονός ότι θα συνεχίσετε να θηλάζετε και δεύτερον για να ζητήσετε την παροχή ενός χώρου όπου θα μπορείτε να αποσύρεστε για να χρησιμοποιήσετε το θήλαστρο.
  • Για να προστατέψετε το στήθος σας από το πρήξιμο εξαιτίας της υπερσυσσώρευσης γάλακτος, χρειάζεται να χρησιμοποιείτε ανά τακτά χρονικά διαστήματα το θήλαστρο. Χρησιμοποιώντας το θήλαστρου στη δουλειά, συντηρείτε τα αποθέματα γάλακτος ενώ μπορείτε να θηλάζετε το μωρό μόλις γυρνάτε στο σπίτι.
  • Το γάλα συνεχίζεται όσο τα γεύματα είναι συχνά αλλά και με τις θηλαστικές κινήσεις του μωρού. Συζητήστε με τον παιδίατρο αν μπορείτε να αυξήσετε τη συχνότητα των γευμάτων μετά την επιστροφή σας από τη δουλειά και φυσικά εκμεταλλευτείτε το Σαββατοκύριακο.
  • Πριν τη συλλογή γάλακτος, θα πρέπει να προηγείται σαπούνισμα των χεριών, πλύσιμο του στήθους με νερό και σκούπισμα με φρεσκοσιδερωμένη πετσέτα, εφόσον είστε σπίτι, ενώ αν είστε στη δουλειά μπορείτε να χρησιμοποιείτε ειδικά μαντιλάκια καθαρισμού. Επίσης, θα πρέπει να πετάτε τις πρώτες σταγόνες που βγαίνουν από το στήθος πριν τοποθετήσετε το θήλαστρο για να ξεκινήσετε τη συλλογή γάλακτος.
  • Όταν τελειώνει η συλλογή, μεταγγίζετε το γάλα στα ειδικά αποστειρωμένα μπουκάλια, στα οποία κολλάτε ετικέτες με την ημερομηνία της πρώτης συλλογής και στη συνέχεια τα τοποθετείτε σε ψυγείο όπου μπορούν να διατηρηθούν για 24 ώρες, ενώ στην κατάψυξη μπορεί να μείνουν για 3 εβδομάδες. Αν είστε στο χώρο της εργασίας σας, καλό είναι το γάλο να μπει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στο ψυγείο.
  • Το άτομο που θα φροντίζει το μωρό κατά την απουσία σας θα πρέπει, αφού βγάλει το μπιμπερό από το ψυγείο, να το τοποθετήσει μέσα σ’ ένα δοχείο με χλιαρό νερό για να ζεσταθεί και έπειτα να το δώσει στο μωρό. Αν το γάλα είναι στην κατάψυξη, θα πρέπει να το αφήσει να ξεπαγώσει σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια να το ζεστάνει.
  • Αν η προσπάθεια να συλλέγετε το γάλα μηχανικά αποτύχει, μη βιαστείτε να κόψετε το θηλασμό. Μπορείτε να δώσετε γάλα του εμπορίου στο μωράκι, αλλά να συνεχίσετε να το θηλάζετε όποτε είστε μαζί του. Ακόμα κι αν πίνει συμπλήρωμα, εξακολουθεί να ωφελείται από το μητρικό γάλα, ενώ ο δεσμός μεταξύ σας ενισχύεται.
  • Κάποιες φορές μπορεί στη δουλειά να έχετε γαλακτόρροια και μόνο στη σκέψη του μωρού σας. Αν αυτό σας συμβαίνει συχνά, φροντίστε να φοράτε ρούχα που δε λεκιάζουν εύκολα, να φοράτε πάντα επιθέματα στήθους και να χρησιμοποιείτε πιο συχνά το θήλαστρο.
  • Αν είστε ψυχολογικά πεσμένη κατά την προσπάθεια συλλογής γάλακτος, τηλεφωνήστε στην μπέιμπι σίτερ για να ρωτήσετε τι κάνει το μωρό σας ή κοιτάξτε μια φωτογραφία του.

Πρωινό ξεκίνημα!

Πολλές φορές, το πρωί η εργαζόμενη μητέρα έρχεται αντιμέτωπη με το απόλυτο χάος και δυσκολεύεται να συντονιστεί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Είναι σημαντικό να δείξετε κατανόηση στους ρυθμούς του παιδιού αποφεύγοντας τις φωνές και τη βιασύνη. Για να τα καταφέρετε, χρειάζεται σωστή προετοιμασία και σωστή προσέγγιση, γιατί πολλά παιδιά τις πρωινές ώρες εκνευρίζονται και αντιδρούν απρόβλεπτα.

  • Ξυπνήστε πριν από τα παιδιά, έτσι ώστε να έχετε χρόνο να ετοιμαστείτε πρώτη.
  • Αν έχετε μωρό, μπορείτε να το φροντίσετε πρώτη (να του δώσετε ένα γεύμα γάλα και να του αλλάξετε πάνα) πριν την άφιξη της μπέιμπι σίτερ ή την αναχώρηση για τον παιδικό σταθμό.
  • Μόλις ξυπνήσουν τα παιδιά, υποδεχτείτε τα με εκδηλώσεις τρυφερότητας χωρίς να δείχνετε αγχωμένη ή ότι βιάζεστε. Μπορείτε ακόμα να βάλετε ένα αγαπημένο τραγούδι να ακούγεται.
  • Ακολουθήστε την ίδια ρουτίνα κάθε πρωί, π.χ., πλύσιμο δοντιών, ντύσιμο, βούρτσισμα μαλλιών, πρωινό γεύμα (έτσι θα έχετε λιγότερες αντιδράσεις).
  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά από μικρά να κάνουν όσα περισσότερα πράγματα μπορούν μόνα τους, π.χ., πλύσιμο δοντιών, να ντυθούν μόνα τους ή με μικρή βοήθεια, να βάλουν τις πιτζάμες στη θέση τους αντί να τις πετάξουν στο πάτωμα, να βάλουν τα ποτήρια και τα πιάτα από το πρωινό στο νεροχύτη ενθαρρύνοντας την αυτονομία.
  • Ετοιμάστε με το παιδί τη σχολική τσάντα από το προηγούμενο βράδυ και διαλέξτε τα ρούχα (ακόμα και τις κάλτσες) που θα φορέσει την επομένη. Κάντε το ίδιο με τα δικά σας. Βάλτε τα όλα μαζί σ’ ένα σημείο, π.χ. πάνω σε μια καρέκλα, για να μπορέσει να ντυθεί την επόμενη μέρα μόνο του.
  • Μόλις τα παιδιά ετοιμαστούν, αφήστε τα να παίξουν για λίγο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προγραμματίσετε έτσι το χρόνο σας ώστε να σας περισσεύουν τουλάχιστον δέκα λεπτά για να κάνετε ανενόχλητη τις τελευταίες ετοιμασίες.
  • Έχετε διαθέσιμα υλικά για τουλάχιστον δύο με τρεις επιλογές για το κολατσιό του παιδιού που θα ετοιμάσετε το πρωί.
  • Εκμεταλλευτείτε τη διαδρομή μέχρι το σχολείο για να μιλήσετε με το παιδί ή αν οδηγείτε βάλτε του να ακούσει ένα cd με τα αγαπημένα του τραγούδια ή παραμύθια, πράγμα που θα του φτιάξει τη διάθεση.

Επιστροφή στο σπίτι

Πολλές φορές, φεύγοντας από τη δουλειά κουβαλάτε μαζί σας όλες τις υποθέσεις που αφορούν την εργασία σας ακόμα και μετά την επιστροφή σας στο σπίτι. Είναι σημαντικό να μπορείτε να διαχωρίσετε την οικογενειακή από την επαγγελματική σας ζωή.

  • Πριν φύγετε από τη δουλειά, κάντε μια λίστα με αυτά που πρέπει να κάνετε την επόμενη μέρα.
  • Μόλις μπείτε στο αυτοκίνητο ή στο μέσο μαζικής μεταφοράς, ξεκινήστε να σκέφτεστε το σπίτι, τα παιδιά και τι θα κάνετε όλοι μαζί.
  • Με την επιστροφή σας στο σπίτι, δώστε λίγο χρόνο για να μιλήσετε με τα μέλη της οικογένειάς σας πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο.
  • Πολύ συχνά τα παιδιά θέλουν να βρίσκονται στο χώρο που είναι οι γονείς τους αντί να παίζουν στο δωμάτιό τους. Φτιάξτε μικρές γωνιές στην κουζίνα και στο σαλόνι όπου θα μπορούν να απασχολούνται ευχάριστα (π.χ. να ζωγραφίζουν, να παίζουν με κάποια παιχνίδια) την ώρα που εσείς ασχολείστε με άλλα πράγματα.
  • Κρατήστε ενεργή τη σχέση με τους φίλους των παιδιών. Επιτρέποντας στο παιδί να καλεί ένα-δυο φίλους απ’ το σχολείο ή τη γειτονιά τις καθημερινές και με τη σειρά του να επισκέπτεται κι εκείνο το σπίτι φίλων το κρατάτε ευχάριστα απασχολημένο όσο εσείς κάνετε άλλες δουλειές.
  • Απλοποιήστε τη ζωή σας. Μεταθέστε κάποιες από τις δουλειές του σπιτιού αντί σε καθημερινή ή εβδομαδιαία βάση, σε δεκαπενθήμερη ή μηνιαία.
  • Κάντε ένα οικογενειακό συμβούλιο για να συζητήσετε για το ποιος θα κάνει τι. Υπενθυμίστε ξανά και ξανά χωρίς να φωνάζετε τα καθήκοντα του καθενός.
  • Μοιράστε αρμοδιότητες σε όλα τα μέλη της οικογένειας. Ακόμα και μικρές δουλειές, όπως το μάζεμα του τραπεζιού, ισοδυναμούν με βοήθεια.
  • Μιλήστε στα παιδιά για την εργασία σας και για τα όσα κάνετε στη δουλειά με απλό και κατανοητό τρόπο. Έτσι μπορούν να φανταστούν τι ακριβώς κάνετε τις ώρες που λείπετε και να αποκτήσουν ένα σωστό πρότυπο.

Προγραμματίστε για τα απρόοπτα.

Αν στείλετε το παιδάκι στον παιδικό σταθμό, χρειάζεται να έχετε προνοήσει για την περίπτωση που αρρωστήσει. Οι περισσότεροι σταθμοί απαιτούν να κρατήσετε το παιδί στο σπίτι όταν είναι άρρωστο. Τότε θα χρειαστεί είτε να μείνετε σπίτι είτε να έχετε βρει ποιος άλλος θα είναι διαθέσιμος τα πρωινά για να το κρατήσει όταν δε θα μπορεί να πάει στο σταθμό.

  • Για την εργαζόμενη μητέρα, οι μέρες που το παιδί ή τα παιδιά είναι άρρωστα είναι συνήθως οι πιο δύσκολες. Γι’ αυτό, θα πρέπει να έχετε προνοήσει γι’ αυτές τις μέρες, που το χειμώνα είναι πολλές. Γι’ αυτό:
  • Μην εξαντλείτε ποτέ την άδειά σας. Αφήστε κάποιες μέρες γι’ αυτές τις περιπτώσεις. Παροτρύνετε και τον μπαμπά να κάνει το ίδιο.
  • Συνεννοηθείτε εκ των προτέρων με κάποιο συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο το οποίο θα μπορεί να είναι διαθέσιμο τις μέρες που το παιδί δε θα μπορεί να πηγαίνει σχολείο ή στον παιδικό σταθμό.
  • Έχετε σ’ ένα τετράδιο σημειωμένες τις δοσολογίες φαρμάκων και τις ώρες λήψης τους καθώς και τα τηλέφωνα ανάγκης (παιδίατρος, νοσοκομείο κλπ.) για το πρόσωπο που θα μείνει σπίτι με το παιδί.

Ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά

Είναι πολύ συχνά αυτός που αντισταθμίζει τις ώρες απουσίας. Ορίστε μερικές ιδέες που κάνουν την καθημερινότητα πιο γλυκιά.

  • Μία ώρα παιχνίδι με τα παιδιά χωρίς διακοπές.
  • Έξοδος για φαγητό μετά το σχολείο μεσοβδόμαδα.
  • Μουσική μετά το απογευματινό γεύμα.
  • Απογευματινή βόλτα με τα πόδια.
  • Γαργαλητά στο κρεβάτι μόλις φορέσουν τα παιδιά τις πιτζάμες τους.
  • Φωτιά στο τζάκι μετά το βραδινό φαγητό ή επιτραπέζιο παιχνίδι.
  • Οικογενειακή ταινία με ποπ κορν το βράδυ της Παρασκευής.
  • Όλοι μαζί στο κρεβάτι το πρωινό του Σαββάτου.
  • Σπέσιαλ πρωινό γεύμα Κυριακής με κρέπες ή τηγανίτες.
  • Βόλτα στο πάρκο ή στις κούνιες.
  • Σπορ για όλη την οικογένεια.

Similar Posts