farmakeio anthliako paidiou
|

Πώς μπορώ να βοηθήσω το μωρό μου να γίνει πιο ανεξάρτητο;

Το να παρέχετε ένα ασφαλές περιβάλλον για εξερεύνηση είναι το κλειδί για την ανεξαρτησία.

Αφήστε το μωρό σας σε μια ασφαλή απόσταση μακριά σας όταν παίζει με άλλα παιδιά ή όταν είστε με συγγενείς. Όταν κοιτάζει πίσω σε εσάς, ενθαρρύνετέ το και διαβεβαιώστε το ότι είναι καλά. Αν απομακρυνθεί πολύ, πείτε του να έρθει πιο κοντά. Αφήστε το να σκαρφαλώνει σε μαξιλάρια ή άλλα αντικείμενα ή να περιφέρεται στο σπίτι, αρκεί να μην υπάρχουν αιχμηρές γωνίες. Αν πέσει, αφήστε το να δοκιμάσει ξανά. Μέσα από τις προσπάθειες και τα λάθη, και τη δική σας βοήθεια φυσικά, θα μάθει να εξερευνεί, να αναπτύσσει τις κινητικές του δεξιότητες και την ανεξαρτησία του.

Τα μωρά της βρεφική και παιδικής ηλικίας θέλουν να εξερευνούν και να μπορούν να γυρίζουν συχνά πίσω σε εσάς για ασφάλεια. Αν βρίσκεστε εκεί όταν επιστρέφει θα το βοηθήσει να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να κάνει μεγαλύτερες εξερευνήσεις χωρίς να χρειάζεται να γυρίζει πίσω σε εσάς για επιβεβαίωση. Δώστε στο μωρό σας την ευκαιρία να κάνει πράγματα μόνο του, όπως να πίνει από ένα παιδικό κυπελλάκι και να τρώει μόνο του. Βρείτε πράγματα που μπορεί να κάνει (όπως το να πετάξει μια χαρτοπετσέτα στα σκουπίδια), και επαινέστε το όταν τα καταφέρνει. Τα μωρά θέλουν να νιώθουν σιγουριά και ασφάλεια πριν αρχίσουν να είναι πιο ανεξάρτητα. Κάθε παιδί θα αρχίσει να γίνεται πιο ανεξάρτητο όταν νιώσει έτοιμο.

Το επίπεδο ανεξαρτησίας κάθε μωρού διαφέρει, αλλά συνήθως αρχίζουν να γίνονται πιο ανεξάρτητα καθώς αναπτύσσονται οι κινητικές τους δεξιότητες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν χρειάζεται να το βοηθήσετε να αναπτύξει αυτή την ικανότητα γιατί σίγουρα θα θέλει να κάνει πράγματα μόνο του, ειδικότερα όταν αρχίσει να μπουσουλάει ή να περπατάει. Αυτό σηματοδοτεί και την προσωπική του ανάγκη να διαχωριστεί από εσάς και να αναπτύξει τη δική του προσωπικότητα. Μερικές φορές, ως γονείς, αισθανόμαστε ανασφάλεια όταν το παιδί μας απομακρύνεται από εμάς. Συνειδητά ή υποσυνείδητα, ίσως προσπαθήσουμε να καθυστερήσουμε τα πράγματα συνεχίζοντας να το ταΐζουμε, αποθαρρύνοντάς το από να προσκολληθεί σε άλλα άτομα κ.λπ. Είναι όμως σημαντικό να το αφήσουμε να ανακαλύψει τι του αρέσει και τι όχι στα φαγητά και στις δραστηριότητες. Ίσως να το αφήσετε να παίξει μόνο του ή να κάνει κάποιες απλές επιλογές («Θέλεις τις κόκκινες ή τις πράσινες κάλτσες σήμερα;»).

 

 

Similar Posts