Οι τύποι και τα συμπτώματα της παιδικής λευχαιμίας
Η παιδική λευχαιμία, είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου στα παιδιά και τους εφήβους, είναι καρκίνος των λευκών αιμοσφαιρίων. Όσο δύσκολο είναι για ένα παιδί και την οικογένειά του να έχει καρκίνο, είναι καλό να γνωρίζουμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζεται με επιτυχία.
Παράγοντες κινδύνου για την παιδική λευχαιμία
Οι γιατροί δεν γνωρίζουν ακριβώς τι προκαλεί τις περισσότερες περιπτώσεις παιδικής λευχαιμίας. Ωστόσο, ορισμένοι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης της.
Ο κίνδυνος για εμφάνιση παιδικής λευχαιμίας αυξάνεται εάν το παιδί σας έχει:
Κληρονομική διαταραχή, όπως η Li-Fraumeni σύνδρομο, σύνδρομο Down, ή σύνδρομο Klinefelter
Κληρονομική διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος
Αδελφό ή αδελφή με λευχαιμία, ειδικά ένα πανομοιότυπο δίδυμο
Εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας
Καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος από μεταμόσχευση οργάνου
Παρά το γεγονός ότι ο κίνδυνος είναι μικρός, οι γιατροί συμβουλεύουν να γίνονται συχνά εξετάσεις στα παιδιά για να αντιμετωπιστούν νωρίς τυχόν προβλήματα.
Τύποι της παιδικής λευχαιμίας
Σχεδόν όλες οι περιπτώσεις της παιδικής λευχαιμίας είναι οξεία, το οποίο σημαίνει ότι αναπτύσσεται γρήγορα. Ένας μικρός αριθμός είναι χρόνιες και αναπτύσσονται αργά.
Οι τύποι της παιδικής λευχαιμίας περιλαμβάνουν :
Την οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία (ALL), που ονομάζεται επίσης οξεία λεμφοκυτταρική λευχαιμία και εμφανίζεται στις τρεις από τις τέσσερις περιπτώσεις
Την οξεία μυελογενή λευχαιμία (AML). Η οξεία μυελογενής λευχαιμία είναι ο επόμενος πιο κοινός τύπος της παιδικής λευχαιμίας
Υβριδική ή μικτή λευχαιμία γενεαλογίας. Αυτή είναι μια σπάνια λευχαιμία με τα χαρακτηριστικά και των δύο ALL και AML.
Η χρόνια μυελογενής λευχαιμία (CML) η οποία είναι σπάνια στα παιδιά.
Η χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία (CLL) η οποία είναι εξαιρετικά σπάνια στα παιδιά.
Η νεανική μυελομονοκυτταρική λευχαιμία (JMML). Αυτό είναι ένα σπάνιο είδος που δεν είναι ούτε χρόνιο ούτε οξύ και εμφανίζεται πιο συχνά σε παιδιά ηλικίας κάτω των 4 χρόνων.
Συμπτώματα
Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Κόπωση ή ωχρό δέρμα
- Λοιμώξεις και πυρετό
- Εύκολη αιμορραγία ή μώλωπες
- Ακραία κόπωση ή αδυναμία
- Δύσπνοια
- Βήχα
Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Πόνο στα οστά ή στις αρθρώσεις
- Πρήξιμο στην κοιλιά, το πρόσωπο, τα χέρια, τις μασχάλες, ή στη βουβωνική χώρα
- Πρήξιμο πάνω από την κλείδα
- Απώλεια της όρεξης ή του βάρους
- Πονοκεφάλους, σπασμούς, προβλήματα ισορροπίας, ή προβλήματα όρασης
- Εμετούς
- Εξανθήματα
- Προβλήματα στα ούλα
Θεραπείες για την παιδική λευχαιμία
Η θεραπεία εξαρτάται κυρίως από τον τύπο της λευχαιμίας, καθώς και άλλους παράγοντες. Τα καλά νέα είναι ότι τα ποσοστά επιβίωσης για τους περισσότερους τύπους λευχαιμίας παιδικής ηλικίας έχουν αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον, οι παιδικοί καρκίνοι τείνουν να ανταποκρίνονται καλύτερα στη θεραπεία απ’ ότι οι καρκίνοι των ενηλίκων, και οι οργανισμοί των παιδιών τις περισσότερες φορές ανταποκρίνονται καλύτερα στην θεραπεία.
Πριν από τη θεραπεία του καρκίνου , πολλές φορές ένα παιδί χρειάζεται θεραπεία για την αντιμετώπιση των επιπλοκών της ασθένειας. Για παράδειγμα, οι αλλαγές στα κύτταρα του αίματος μπορεί να οδηγήσουν σε λοιμώξεις ή σοβαρή αιμορραγία και μπορεί να επηρεάσουν την ποσότητα του οξυγόνου που φτάνει στους ιστούς του σώματος. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει αντιβιοτικά, μεταγγίσεις αίματος, ή άλλα μέτρα για την καταπολέμηση της λοίμωξης.
Η χημειοθεραπεία είναι η κύρια θεραπεία για την λευχαιμία . Το παιδί σας θα λάβει αντικαρκινικά φάρμακα από το στόμα, ενδοφλέβια . Για να μην εμφανιστεί ξανά η λευχαιμία εφαρμόζεται θεραπεία συντήρησης σε κύκλους για δύο ή τρία χρόνια.
Η στοχευμένη θεραπεία χρησιμοποιείται ορισμένες φορές για την αντιμετώπισης της λευχαιμίας και έχει τις λιγότερο σοβαρές παρενέργειες.
Άλλοι τύποι θεραπείας μπορεί να περιλαμβάνουν θεραπεία με ακτινοβολία, η οποία χρησιμοποιεί ακτινοβολία υψηλής ενέργειας για να σκοτωθούν τα καρκινικά κύτταρα και να συρρικνωθούν οι όγκοι. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη θεραπεία της εξάπλωσης της λευχαιμίας σε άλλα μέρη του σώματος. Η χειρουργική επέμβαση χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της λευχαιμίας. Εάν η τυπική θεραπεία είναι λιγότερο αποτελεσματική, η μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή.
Πηγή: Άννα Δρούζα