mhtera

Πώς να αντιμετωπίσω τις μαμάδες που είναι ανταγωνιστικές σχετικά με τα παιδιά τους;

Όλες οι μητέρες είναι περήφανες για τα μωρά τους. Έτσι, όταν το παιδί τους θα κατακτήσει ένα ορόσημο ανάπτυξης νωρίς, θέλουν να το ανακοινώσουν στον κόσμο.

Συνειδητοποιήστε ότι όταν κάποια μητέρα μοιάζει να είναι ανταγωνιστική, μπορεί απλώς να είναι περήφανη για το μωρό της, όπως είστε και εσείς. Ταυτόχρονα, αναγνωρίστε ότι όταν ένα μωρό κάθεται, μπουσουλάει ή περπατάει νωρίς, αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι ο επόμενος Αϊνστάιν. Χαμογελαστέ και πέστε συγχαρητήρια, και μετά αλλάξτε το θέμα της συζήτησης. Αν αισθάνεστε ότι μια συγκεκριμένη μαμά επιδεικνύει συνεχώς το μωρού της εις βάρος σας, αναρωτηθείτε αν το να περνάτε χρόνο μαζί της είναι καλό για εσάς και το μωρό σας. Ίσως ήρθε η ώρα να βρείτε κάποιον που να συμμερίζεται περισσότερο το δικό σας στιλ και την προσωπικότητά σας. Συχνά οι γονείς που δεν αισθάνονται σίγουροι για τις γονικές δεξιότητές τους ή την ανάπτυξη του μωρού τους αναζητούν άλλα κριτήρια αξιολόγησης ή απόψεις. Αυτή η πορεία δράσης είναι υγιής εφόσον δεν ξεφεύγει από τα όρια.

Αν και δεν μπορείτε να ελέγξετε τη συμπεριφορά των άλλων, μπορείτε να ελέγξετε το πώς σας επηρεάζει. Αν σας κάνουν συγκριτικές ερωτήσεις που σας κάνουν να νιώθετε δυσάρεστα, ευγενικά αλλάξτε θέμα. Μην αφήνετε τον εαυτό σας να μπει σε έναν φαύλο κύκλο οφθαλμό αντί οφθαλμού. Μπορείτε να επισημάνετε ότι κάθε μωρό αναπτύσσεται στο δικό του μοναδικό χρόνο. Μπορεί να θέλετε να περνάτε λιγότερο χρόνο με τις μητέρες που συνήθως κάνουν συγκρίσεις, και αντ’ αυτού να κάνετε παρέα με μητέρες που μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα και αξίες με εσάς.

Η ανταγωνιστική ανατροφή των παιδιών φαίνεται να είναι μια επιδημία αυτές τις μέρες. Προσέξτε! Μια τέτοια συμπεριφορά λέει πολλά για τους γονείς και λίγα για τα παιδιά. Δεν βλέπω κάποια ωφέλεια στον ανταγωνισμό με άλλους γονείς για τα ταλέντα, τα επιτεύγματά του μωρού σας, τις αδυναμίες ή τα μειονεκτήματα. Κάθε παιδί αναπτύσσεται με το δικό του ρυθμό. Το τι κάνουν τα μωρά κατά το πρώτο έτος συχνά λέει ελάχιστα για τις τελικές τους ικανότητες. Προτρέπω τους γονείς να αποφεύγουν γονείς που καυχιούνται για το παιδί τους ή που δίνουν πληροφορίες που σκοπό έχουν, συνειδητά ή ασυνείδητα, να δημιουργήσουν κλίμα ανταγωνισμού. Μερικοί γονείς χρησιμοποιούν τις παιδικές χαρές για να επισημάνουν τα επιτεύγματα του παιδιού τους. Καλύτερα να βρούμε άλλους γονείς που είναι πρόθυμοι να μοιραστούν τις δικές τους ανασφάλειες και ερωτήσεις αντί να κάνουν συζητήσεις που αποσκοπούν να κάνει εσάς και το παιδί σας να αισθάνεστε «λιγότεροι».

Similar Posts