baby food

Έρευνα έδειξε ότι τα λιωμένα φαγητά παχαίνουν τα μωρά

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο του Swansea, στη Μεγάλη Βρετανία, και δημοσιεύθηκε στην Telegraph, τα μωρά που ταΐζονται για πολύ μεγάλο διάστημα με λιωμένα φαγητά κινδυνεύουν να γίνουν παχύσαρκα και να έχουν στο μέλλον κακές διατροφικές συνήθειες.

Αντιθέτως οι γονείς που ακολουθούν τη μέθοδο babyled (πρόκειται για τη μέθοδο κατά την οποία τα μωρά επιλέγουν το τι και κυρίως το πόσο θα φάνε), καταφέρνουν να μεγαλώσουν παιδιά που δεν θα καταλήξουν να γίνουν υπέρβαρα και που θα έχουν μία πιο υγιή σχέση με το φαγητό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το να δίνουμε στο μωρό τη δυνατότητα να ελέγχει το ίδιο την πείνα του και τον κορεσμό του έχει επίδραση τόσο στο βάρος του όσο και στον τρόπο που τρώει, συνήθειες που θα συνεχιστούν και στην παιδική ηλικία.

Η Δρ Amy Brown και η Michelle Lee από το Πανεπιστήμιο του Swansea μελέτησαν 298 παιδιά, μεταξύ 6 και 12 μηνών, που προχώρησαν στον απογαλακτισμό με τη μέθοδο “babyled” – που είναι αρκετά διαδεδομένη στη Μεγάλη Βρετανία – σε σχέση με όσα ταΐζονταν με την παραδοσιακή μέθοδο με λιωμένα φαγητά.

Στην αρχή κατέγραψαν τον τρόπο με τον οποίο εισήχθησαν τα εν λόγω παιδιά στη στερεή τροφή και στη συνέχεια συνέκριναν το βάρος και τη διατροφική τους συμπεριφορά όταν ήταν μεταξύ 18 και 24 μηνών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παιδιά που δεν είχαν φάει λιωμένα φαγητά όταν ήταν μωρά είχαν πιο φυσιολογικό βάρος (δεν ήταν υπέρβαρα) και μπορούσαν να σταματούν το φαγητό όταν ένοιωθαν ότι είχαν χορτάσει. Μάλιστα, αυτά τα χαρακτηριστικά ήταν ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα το βάρος της μητέρας, ο θηλασμός, η ηλικία που ξεκίνησαν τις στερεές τροφές κλπ.

Η Δρ Amy Brown εξηγώντας τα αποτελέσματα της έρευνας δήλωσε ότι τα παιδιά αυτά είχαν μάθει να τρώνε μόνα τους, χωρίς πίεση, όσο ήθελαν, μπορούσαν να σταματήσουν όποτε είχαν χορτάσει

Η μέθοδος “babyled” που μας φαίνεται πιθανώς περίεργη, ακόμη και επικίνδυνη για τόσο μικρά μωρά, γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στο Ηνωμένο Βασίλειο και προτρέπει τις μαμάδες αντί για λιωμένα φαγητά να δίνουν στα μωρά τους κομματάκια από διάφορες τροφές (ωμών ή μαγειρεμένων με τρόπο ώστε να έχουν μαλακή υφή) και εκείνα να επιλέγουν τι και πόσο θέλουν να καταναλώσουν.

Πηγή: imommy.gr

 

Similar Posts

  • Συνταγή για μια νόστιμη πορτοκαλόπιτα

    Γενικά Για 6-8 άτομα Υλικά 1 πακέτο φύλλο κρούστας 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη 1 φλιτζάνι βούτυρο 2 κουταλιές κονιάκ 5 αυγά 1 βανίλια 1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό Για το σιρόπι 1½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού 1½ φλιτζάνι ζάχαρη 2 φλιτζάνια νερό 1 φλούδα πορτοκαλιού Λίγο κονιάκ Εκτέλεση 1. Βουτυρώνετε ένα πυρέξ, αλείφετε με…

  • Tο σύκο είναι φρούτο που γλυκαίνει το τέλος του καλοκαιριού!

    Η συκιά είναι ένα δέντρο με μεγάλη ανθεκτικότητα στην ξηρασία, που χρειάζεται πολύ ήλιο για να παράγει εύγευστα φρούτα. Στη χώρα μας, όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν, τα σύκα που παράγονται έχουν πλούσια γεύση. Τα φρέσκα σύκα είναι διαθέσιμα για περιορισμένο χρονικό διάστημα, προς το τέλος του καλοκαιριού, ωστόσο τα αποξηραμένα σύκα αποτελούν μια δημοφιλή…

  • Η διατροφική αξία της Μπανάνας

    Είναι εξαιρετική πηγή πολλών βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών, η μπανάνα με τη γλυκιά της γεύση είναι ένα από τα πιο ποιοτικά σνακ σε σχέση με οποιοδήποτε επεξεργασμένο τρόφιμο ή γλύκισμα. Καταναλώνεται ωμή, τηγανιτή, ψητή ή αποξηραμένη σε στρογγυλές επίπεδες φέτες. Πιο συγκεκριμένα, η μπανάνα είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης C, καλίου και φυτικών ινών….

  • Κολοκύθα : 5 λόγοι για να την εντάξουμε στη διατροφη των παιδιών μας

    Η κολοκύθα είναι ένα από τα δώρα της φύσης το φθινόπωρο. Εκτός όμως από ένα όμορφο διακοσμητικό στοιχείο που σηματοδοτεί την έλευση του φθινοπώρου αποτελεί και μια σουπερ τροφή με μεγάλη θρεπτική αξία. Συγκεκριμένα: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά Το πορτοκαλί της χρώμα προδίδει την υψηλή περιεκτικότητα σε β-καροτένιο το οποίο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Επίσης…

  • Έξι τρόφιμα που βοηθούν στο μαύρισμα

    Το καλοκαίρι οι περισσότεροι αποκτούν σοκολατένια επιδερμίδα, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που κάθονται με τις ώρες κάτω στον ήλιο για να αποκτήσουν ένα τροπικό μαύρισμα. Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο όμως έχει κινδύνους που καλό είναι να ξέρουμε όπως η ηλίαση ή τα εγκαύματα, οπότε καλό είναι να ξέρουμε και εναλλακτικούς τρόπους που μπορούν να…

  • Γιατί είναι ωφέλιμο το γάλα σε σκόνη για τα μωρά;

    Τα βρεφικά γάλατα παρασκευάζονται συνήθως από αγελαδινό γάλα, που υφίσταται τροποποίηση στα συστατικά του και εμπλουτίζεται έτσι, ώστε να προσομοιάζει στο μητρικό γάλα και να γίνεται ανεκτό από το πεπτικό σύστημα του μωρού. Το απλό αγελαδινό γάλα (που δεν έχει υποστεί ειδική κατεργασία ώστε να γίνει βρεφικό) δεν πρέπει να δίνεται στα μωρά κάτω του…