1993

Η διατροφική αξία της σόγιας; Είναι ασφαλή για κατανάλωση;

Η σόγια ή αλλιώς γλυκίνη η μεγάλη (Glycine Max), είναι ένα όσπριο με καταγωγή από την Ασία που χρησιμοποιείται ευρέως εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια στην Κίνα.

Έχει μεγάλη διατροφική αξία αν το συγκρίνουμε με τα άλλα όσπρια, γι’ αυτόν τον λόγο έχει πολλούς υποστηρικτές ανά τον κόσμο, κυρίως χορτοφάγους, υγιεινιστές ή αθλητές. Είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες και σε αντιοξειδωτικά φυτοχημικά συστατικά, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε μέταλλα όπως ο φωσφόρος, το κάλιο, ο σίδηρος, το ασβέστιο, αλλά το κυρίαρχο πλεονέκτημα της είναι η περιεκτικότητα της σε πρωτεΐνη. Η ιδιότητα της αυτή την καθιστά εξαιρετικά χρήσιμο προϊόν στην βιομηχανία παρασκευής τροφίμων, ενώ η περιορισμένη παραγωγή σε σχέση με την αυξημένη ζήτηση, οδήγησαν στην παρασκευή της γενετικά τροποποιημένης ή αλλιώς μεταλλαγμένης σόγιας.

proionta-sogia

Από τη σόγια παρασκευάζονται περισσότερα από 135 διαφορετικά βρώσιμα προϊόντα μεταξύ των οποίων υποκατάστατα κρέατος, γάλακτος, τυριού, κακάο, βουτύρου, πολλά προϊόντα light, έτοιμα γεύματα και σάλτσες, αναψυκτικά διαίτης, ζυμαρικά, ξηρές τροφές, μπισκότα, ενώ είναι μεγάλη η χρήση της σε προϊόντα ζωοτροφής, από όπου φτάνει πάλι στο πιάτο μας μέσω της τροφικής αλυσίδας. Για αυτό τα προϊόντα σόγιας:

  • Αγοράζουμε βιολογική σόγια από ειδικά καταστήματα βιολογικών προϊόντων και ζητάμε να δούμε την πιστοποίηση για την μη μεταλλαγμένη σόγια. Τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα, μεταξύ αυτών και η σόγια, έχουν κατά καιρούς ενοχοποιηθεί για πολλές μορφές καρκίνου, χωρίς αυτό να είναι άμεσα ξεκαθαρισμένο.
  • Δεν αγοράζουμε επεξεργασμένα προϊόντα σόγιας και αν είμαστε χορτοφάγοι, αθλητές ή αν νηστεύουμε, είναι καλό να αγοράζουμε πρωτογενή τρόφιμα σόγιας, όπως το αλεύρι σόγιας, το γάλα, το σογιέλαιο και να τα μεταποιούμε όπως επιθυμούμε εμείς.
  • Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της σόγιας σε φυτό-οιστρογόνα, μπορεί να είναι επικίνδυνη προκαλώντας αλλεργίες ή μεταβολικές διαταραχές όταν καταναλώνεται από ενήλικες και βρέφη, ιδιαίτερα όταν οι μητέρες τα θηλάζουν.
  • Η κατανάλωση της σόγιας μπορεί να προκαλέσει τροφικές αλλεργίες ιδιαίτερα σε άτομα που παρουσιάζουν αλλεργίες και σε άλλες τροφές όπως στο σιτάρι, στο κριθάρι, στη σίκαλη, ή στα φιστίκια.

 

1863

  • Το αλεύρι σόγιας : πρόκειται για το αλεύρι από την κονιορτοποίηση των φασολιών σόγιας. Θεωρείται μια άμεση πηγή πρωτεΐνης με χαμηλό κόστος και χρησιμοποιείται στην παρασκευή έτοιμων γευμάτων, αλλά και στις ζωοτροφές.
  • Το σογιέλαιο : είναι τα έλαιο που εξάγεται από τους καρπούς της σόγιας και είναι ένα ακόμη προϊόν από την επεξεργασία της. Διατροφικά δεν έχει την ίδια αξία με το ελαιόλαδο και όταν θερμανθεί κατά το μαγείρεμα, καταστρέφεται η δομή του δημιουργώντας trans οξέα. Σε σχέση όμως με τα υπόλοιπα σπορέλαια έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη, είναι πιο υγιεινό και έχει φυσικά αντιοξειδωτικά συστατικά αν καταναλωθεί ωμό.
  • Το γάλα σόγιας : Φτιάχνεται από τα φασόλια σόγιας που έχουν μουλιάσει σε νερό και το υγρό που εξάγεται είναι το γάλα της σόγιας. Τα γάλατα σόγιας που κυκλοφορούν στο εμπόριο έχουν φυσικά ενισχυτικά γεύσης, γιατί η φυσική τους γεύση δεν είναι καλά ανεκτή. Το γάλα αυτό αποτελεί καλή λύση στην νηστεία, την χορτοφαγία αλλά και σε όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και έχει ασβέστιο.
  • Γιαούρτι σόγιας : Παρασκευάζεται όπως και το κοινό γιαούρτι, προστίθενται δηλαδή ειδικά ένζυμα (πυτιά) στο γάλα της σόγιας για να πήξει. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και έχει ασβέστιο.
  • Tόφου : Πρόκειται για ένα είδος μαλακού τυριού που φτιάχνεται από γάλα σόγιας. Δεν έχει ιδιαίτερη γεύση και ίσως είναι περισσότερο αλμυρό από το κανονικό τυρί.
  • Αποτελεί λύση στην νηστεία ή σε αυστηρά χορτοφαγικές δίαιτες. Μπορεί να προστεθεί σε φαγητά, αν ψηθεί ή να μαγειρευτεί κανονικά.
  • Mίζο : Φτιάχνεται από φασόλια σόγιας, αναμεμιγμένα με ρύζι και αλάτι και στην ουσία παράγεται μια πάστα. Από την πάστα αυτή φτιάχνουν σούπες που τρώγονται ακόμα και για πρωινό.
  • Σάλτσα σόγιας : Φτιάχνεται από φασόλια σόγιας, νερό, πολύ αλάτι, συντηρητικά και τεχνητά αρώματα και χρησιμοποιείται για να νοστιμίζει τα φαγητά, τα ντρέσινγκ και τις σαλάτες.

Κιμάς σόγιας : φτιάχνεται από ξηρά φασόλια σόγιας και συναγωνίζεται επάξια όλες τις ζωικές τροφές γιατί περιέχει μόνο φυτικά λιπαρά, δεν περιέχει χοληστερόλη και ζωικά λίπη. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και έτσι προάγει το αίσθημα του κορεσμού συμβάλλοντας στον έλεγχο του σωματικού βάρους. Περιέχει επίσης Μαγνήσιο, αλλά και πολύ αλάτι.

Πηγή: diaitologia

Similar Posts

  • Ποτε πρέπει να παίρνουμε πολυβιταμίνες και σε τι μας οφελούν

    Η λέξη βιταμίνη προέρχεται από τη λατινική λέξη Vita που σημαίνει ζωή και την λέξη Αμίνη αφού η πρώτη που ανακαλύφθηκε περιέχει άζωτο. Πρόκειται για οργανικές ουσίς οι οποίες βρίσκοντα σε μικρές ποσότητες στα τρόφιμα. Είναι απαραίτητες στα θηλαστικά και κυρίως στον  άνθρωπο για τη φυσιολογική σωματική, ψυχική ανάπτυξη και αναπαραγωγήη, δεδομένου ότι το σώμα…

  • Αλόη: Το γιατρικό τις φύσης

    Το θαυματουργό φυτό, όπως πολύ συχνά αποκαλείται, δεν είναι φυτό και δεν είναι βιταμίνη. Είναι τροφή. Η ιστορία λέει πως ο Μ. Αλέξανδρος κατόπιν προτροπής του Αριστοτέλη κατέκτησε το νησί Σοκότρα στον Ινδικό Ωκεανό για τις μεγάλες καλλιέργειες Αλόης που το νησί διέθετε. Χρησιμοποίησε τις ιδιότητες του φυτού της Αλόης για να γιατρεύει τα τραύματα…

  • Έρευνα έδειξε ότι τα λιωμένα φαγητά παχαίνουν τα μωρά

    Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο του Swansea, στη Μεγάλη Βρετανία, και δημοσιεύθηκε στην Telegraph, τα μωρά που ταΐζονται για πολύ μεγάλο διάστημα με λιωμένα φαγητά κινδυνεύουν να γίνουν παχύσαρκα και να έχουν στο μέλλον κακές διατροφικές συνήθειες. Αντιθέτως οι γονείς που ακολουθούν τη μέθοδο babyled (πρόκειται για τη μέθοδο κατά την οποία τα…

  • Φρούτα και λαχανικά. Ποιά η κατάλληλη εποχή τους, αναλυτικός πίνακας

    Επιλέγοντας φρούτα και λαχανικά που είναι στην καλύτερη τους εποχή, από τη μία καταναλώνουμε τροφές με τη μέγιστη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες και από την άλλη δεν προσλαμβάνουμε τις χημικές ουσίες τις οποίες τα τρόφιμα αυτά ενδέχεται να περιέχουν, λόγω μη εποχικής διαθεσιμότητας, με καθαρά προ-οξειδωτικό χαρακτήρα όπως χημικά,φυτοφάρμακα και ορμόνες. Για το λόγο αυτό,…

  • Γιατί είναι ωφέλιμο το γάλα σε σκόνη για τα μωρά;

    Τα βρεφικά γάλατα παρασκευάζονται συνήθως από αγελαδινό γάλα, που υφίσταται τροποποίηση στα συστατικά του και εμπλουτίζεται έτσι, ώστε να προσομοιάζει στο μητρικό γάλα και να γίνεται ανεκτό από το πεπτικό σύστημα του μωρού. Το απλό αγελαδινό γάλα (που δεν έχει υποστεί ειδική κατεργασία ώστε να γίνει βρεφικό) δεν πρέπει να δίνεται στα μωρά κάτω του…

  • Ποιά πρέπει να είναι η Διατροφή ενός παιδιού προσχολικής ηλικίας (1-5 χρονών)

    Τα παιδιά μεγαλώνοντας χρειάζονται περισσότερη ενέργεια και ποικιλία από τροφές ώστε να παίρνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται. Αυτό θα τους εξασφαλίσει την καλή υγεία και τις σωστές διατροφικές συνήθειες για το υπόλοιπο της ζωής τους. Στην περίπτωση που αυτό δεν επιτευχθεί, το παιδί κινδυνεύει από έλλειψη κάποιων θρεπτικών συστατικών με επιπτώσεις στην ανάπτυξη…