Τι είναι το Λυκοπένιο; Και πως μας βοηθά;
Το λυκοπένιο αποτελεί ένα ανοιχτό κόκκινο-καροτένιο και μια καροτενοειδή χρωστική φυτοχημική ουσία, που εμφανίζεται στις ντομάτες καθώς και σε άλλα κόκκινα φρούτα και λαχανικά.
Υπάρχει στα καρπούζια, στα κόκκινα καρότα, στην παπάγια αλλά όχι στα κεράσια και τις φράουλες. Το λυκοπένιο εκτός από το χρώμα που χαρίζει σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά αποτελεί και μια σύνθετη αντιοξειδωτική ουσία. Στη διατροφή των Βορειοαμερικάνων και των Ευρωπαίων το λυκοπένιο είναι ένα από τα βασικότερα καροτενοειδή. Τα καροτενοειδή αποτελούν εκείνες τις χρωστικές ουσίες που χαρίζουν στα λαχανικά και στα φρούτα το χρώμα τους. Για την παραγωγή της βιταμίνης Α ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί μερικά είδη καροτενοειδή εκτός από το λυκοπένιο.
Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί;
Το λυκοπένιο λειτουργεί σαν ισχυρό αντιοξειδωτικό, βοηθάει στην αντιμετώπιση του καρκίνου, καταπολεμάει τις μολύνσεις, βοηθάει στην αντιμετώπιση του διαβήτη και γενικότερα λειτουργεί σαν αντιτοξικό Το λυκοπένιο εκτιμάται ότι μπορεί να δράσει ανασταλτικά στην εμφάνιση των καρδιακών παθήσεων και να μειώσει την αρτηριοσκλήρωση καθώς επίσης και να αποτρέψει την εμφάνιση της ωχράς κηλίδας, η οποία ανάλογα και με την ηλικία μπορεί να προκαλέσει τύφλωση. Η εμφάνιση της ωχράς κηλίδας οφείλεται στην οξείδωση των λιπιδίων και στην καταστροφή των φυσικών μορίων του λίπους. Υπάρχει επιπροσθέτως η εικασία ότι ελαττώνει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης (LDL) ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού και προστατεύοντας τα ένζυμα, τα λίπη και το DNA των κυττάρων.
Ο κυριότερος ισχυρισμός για τις ευεργετικές επιδράσεις του λυκοπένιου αναφέρεται στην ικανότητα του να δρα αποτρεπτικά στην εμφάνιση του καρκίνου αλλά συνάμα να αποτελεί και ένα μέσο θεραπείας ως προς αυτόν. πρόληψη και η θεραπεία Ο καρκίνος του πνεύμονα, του στομάχου, του δέρματος, της ουροδόχου κύστης, του τραχήλου της μήτρας και ιδιαίτερα του προστάτη μπορεί να αντιμετωπιστεί με την προληπτική και θεραπευτική δράση του λυκοπενίου. Οι ισχυρισμοί αυτοί βρίσκουν εφαρμογή στην αντιμετώπιση του καρκίνου αν αναλογιστεί κανείς τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του λυκοπενίου και την σημαντική συνεισφορά του στην αναστολή της δράσης των ελευθέρων ριζών που είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς για τα κύτταρα. Η ελάττωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου σε άτομα που καταναλώνουν τρόφιμα πλούσια σε λυκοπένιο έχει παρατηρηθεί σε πολλές έρευνες.
Καταπολέμηση του καρκίνου
Σε δοκιμές που έχουν γίνει Οι αντικαρκινικές ιδιότητες του λυκοπενίου εναντίον πολλών καρκινικών κυττάρων όπως των κυττάρων του καρκίνου του προστάτη, του στομάχου, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και του δέρματος έχουν διαπιστωθεί πολλάκις από δοκιμές που έχουν πραγματοποιηθεί. Συγκεκριμένα πολλές μελέτες έχουν αναφερθεί στη σημαντική συμβολή του λυκοπενίου, ιδιαίτερα στον καρκίνο του προστάτη. Σε περισσότερες από 80 επιστημονικές έρευνες υπάρχει η σύνδεση του λυκοπενίου και του προστάτη στους τίτλους τους στη βάση ανάκτησης δεδομένων Pubmed. Αρκετά συχνά όμως αν ανατρέξουμε στη βιβλιογραφία, πολλές κλινικές μελέτες και έρευνες παρουσιάζουν μια αντίφαση ως προς αυτόν τον ισχυρισμό ή δεν εμφανίζονται αρκούντως πειστικές. Το λυκοπένιο διαθέτει επίσης και μια αντι-μεταλλαξιογόνο δράση κατά των χημικών, προστατεύοντας το DNA από βλαπτικές συνέπειες.
Αντιβακτηριακό και αντιμυκητιακό
Το λυκοπένιο διαθέτει αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες, βοηθάει στην καταπολέμηση των λοιμώξεων από τους μύκητες Candida albicans και συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής των ούλων.
Διαβήτης
Ο διαβήτης σε άτομα που πάσχουν μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, όπως νευροπάθεια, αγγειακή νόσο ή διαβητικές λοιμώξεις. Αν και η λήψη λυκοπενίου δεν δείχνει να αποτρέπει τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 εν τούτοις συμβάλλει καθοριστικά στη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην προστασία των ασθενών με διαβήτη από καρδιαγγειακά νοσήματα
Αντιοξειδωτικό
Το λυκοπένιο διαθέτει παρόμοια σύσταση με την αντιοξειδωτική βήτα-καροτίνη αλλά πολύ ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση από αυτή. Η θεραπεία των κυττάρων με λυκοπένιο προφυλάσσει τα κύτταρα από την υπεροξείδωση των λιπιδίων και από τις βλάβες στο DNA τους.
Αρτηριοσκλήρωση
Το λυκοπένιο δρα αποτρεπτικά στην υψηλή συγκέντρωση αιμοπεταλίων και στην παραγωγή των αφρωδών κυττάρων βοηθώντας σημαντικά στην πρόληψη ανάπτυξης της αρτηριοσκλήρυνσης. Το λυκοπένιο σε μελέτες έχει δείξει ότι συμβάλλει στη μείωση των φλεγμονών στα ποντίκια καθώς υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αρτηριακής θρόμβωσης.
Αντιτοξικό
Το λυκοπένιο σε συνθήκες εργαστηρίου εμφανίζει αντιτοξικές ιδιότητες ενάντια σε πολλές τοξίνες, όπως του καδμίου, της κυκλοσπορίνης και της αφλατοξίνης.
Πηγή: simpliromatadiatrofis