pasiflora
|

Τι είναι το βότανο Πασιφλόρα (passiflora)

Η πασιφλόρα είναι ένα αειθαλές αναρριχώμενο φυτό της Νότιας Αμερικής και χρησιμοποιείται σήμερα ως θεραπευτικό βότανο (medicinal plant), για την αντιμετώπιση της νευραλγίας και του άγχους καθώς και συγγενών διαταραχών, της μελαγχολίας και της κατάθλιψης, της επιληψίας, της αϋπνίας, της υστερίας και άλλων νευρογενών διαταραχών.

Η πασιφλόρα παρουσιάζει επίσης αναλγητικές ιδιότητες και σε πολλές χώρες εφαρμόζεται ως έμβρεγμα σε κομπρέσα για την ανακούφιση από πονοκεφάλους, ενώ παρουσιάζει επίσης αντισπασμωδικές και μυοχαλαρωτικές ιδιότητες και αγγειοδιασταλτικές (αντιυπερτασικές) επιδράσεις.

Έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για την αντιμετώπιση νευρικής ανησυχίας και γαστρεντερικών σπασμών. Γενικά, η επίδραση του βοτάνου αφορούσε το νευρικό σύστημα, ειδικά προβλήματα αϋπνίας εξαιτίας νοητικής ανησυχίας και υπερεργασίας.

Σε διπλή-τυφλή μελέτη επιβεβαιώθηκε η αποτελεσματικότητα της πασσιφλόρας, όπου 45 σταγόνες ή φύλλα σε αφέψημα του βοτάνου που λαμβάνονταν για τέσσερις εβδομάδες, ήταν αποτελεσματικές όσο 30gr ισχυρού συνθετικού ηρεμιστικού oxazepam (Serax).

Similar Posts