john wort
|

Βαλσαμόχορτο το θεραπευτικό βότανο

To βότανο του γίου Ιωάννη είναι γνωστό για τις πολλές δράσεις του, είναι διεγερτικό, τονωτικό, καταπολεμά την αϋπνία, τη νευρικότητα και την ευερεθιστότητα.

Επίσης, υπάρχουν ισχυρά επιστημονικά στοιχεία ότι είναι ήπιο αντικαταθλιπτικό, αποτελεσματικό στις περιπτώσεις μέτριας κατάθλιψης. Το βαλσαμόχορτο φύεται σε πολλά μέρη της Ευρώπης, ενώ στην Κρήτη συναντάμε 9 διαφορετικά είδη του φυτού. Χρειάζεται, ωστόσο, μέτρο στη χρήση του, επειδή σε περίπτωση υπερβολικής λήψης μπορεί να προκαλέσει φωτοευαισθησία, ναυτία και ξηροστομία.

Χρησιμοποιείται κυρίως για τη θεραπεία της κατάθλιψης. Πάνω από 30 κλινικές δοκιμές έχουν μελετήσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά της για την κλινική κατάθλιψη.

Είναι ένα πολύ αξιόλογο φυτό που έχει χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία για περισσότερο από δύο χιλιάδες χρόνια. Ενισχύει το ανοσοποιητικό και μελετάται από ερευνητές του AIDS.

Μπορεί να ενεργεί ως φυσικό αντικαταθλιπτικό και παρέχει πολύτιμη ανακούφιση εκείνων που υποφέρουν από άγχος, ένταση και στρες Αν και δεν συνιστάται για σοβαρή κλινική κατάθλιψη, μπορεί να βοηθήσει για περιστασιακή που δεν απαιτούν επαγγελματική θεραπεία.

Νέες ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα του βαλσαμόχορτου στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης προκύπτουν από μελέτη στη Γερμανία.
Στη Βρετανία, πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν βαλσαμόχορτο για τη θεραπεία των συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες ως φάρμακο για τη θεραπεία της κατάθλιψης, τις διαταραχές του ύπνου και τον πόνο νεύρων. Είναι ένα σχετικά ασφαλές χορτάρι.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι η αυξημένη ευαισθησία στο φως του ήλιου για το δέρμα και τα μάτια, ζάλη, γαστρεντερικά συμπτώματα, ξηροστομία, αλλεργικό εξάνθημα, και κόπωση. Δεν πρέπει να λάβετε βαλσαμόχορτο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού.

Similar Posts