girllookingatgoat
|

Παιδιά που ζουν σε αγροκτήματα με ζώα παθαίνουν λιγότερες αλλεργίες

Τα παιδιά που ζουν σε αγροκτήματα με ζώα που παράγουν γάλα, έχουν πολύ μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αλλεργίες σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά που επίσης ζουν στην ύπαιθρο, αλλά όχι κοντά σε ζώα της κτηνοτροφίας, σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα.

Μάλιστα, ο κίνδυνος για αλλεργίες είναι ακόμη μικρότερος σε σχέση με τα παιδιά των πόλεων.

Οι ερευνητές της ιατρικής Ακαδημίας Σαλγκρένσκα του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, με επικεφαλής την Άννα-κάριν Λούντελ, παρακολούθησαν παιδιά έως την ηλικία των τριών ετών για να εξετάσουν την ωρίμανση του ανοσοποιητικού συστήματός τους σε σχέση με την εμφάνιση αλλεργιών. Όλα τα παιδιά ζούσαν σε αγροτικές περιοχές, τα μισά από τα οποία σε γαλακτοπαραγωγικές φάρμες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση ανοσολογίας «Journal of Immunology», τα τελευταία αυτά παιδιά διέτρεχαν πολύ μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν κάποια αλλεργία.

«Η μελέτη μας έδειξε για πρώτη φορά ότι η καθυστερημένη ωρίμανση του ανοσοποιητικού συστήματος, ιδίως όσον αφορά τα κύτταρα-βήτα, αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση αλλεργιών», δήλωσε η Λούντελ.

Τα παιδιά με αλλεργίες στην ηλικία των 18 έως 36 μηνών έχουν υψηλότερο ποσοστό ανώριμων κυττάρων-βήτα στο αίμα τους κατά τη γέννησή τους και κατά τον πρώτο μήνα της ζωής τους. Το γεγονός αυτό αυξάνει την πιθανότητα να εμφανίσουν αργότερα αλλεργίες.

«Πρέπει να εντοπιστούν οι συγκεκριμένοι παράγοντες στα γαλακτοκομικά αγροκτήματα, οι οποίοι ενισχύουν την προστασία των παιδιών έναντι των αλλεργιών και επιταχύνουν την ωρίμανση του ανοσοποιητικού συστήματός τους ήδη από το εμβρυακό στάδιο», εξήγησε η επικεφαλής της μελέτης.

Η συχνότητα των αλλεργιών έχει αυξηθεί δραματικά στις ανεπτυγμένες δυτικές κοινωνίες. Μια αιτία γι’ αυτό πιθανότατα είναι ότι τα παιδιά εκτίθενται πλέον λιγότερο σε μικροοργανισμούς και παθαίνουν πολύ λιγότερες μολύνσεις σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές, πράγμα που έχει και μια αρνητική πλευρά, την καθυστερημένη ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματός τους.

Πλέον, οι Σουηδοί ερευνητές πιστεύουν ότι οι έγκυες γυναίκες θα ωφελούνταν αν περνούσαν ένα διάστημα σε ένα τέτοιο αγρόκτημα με ζώα, ώστε να δώσουν περισσότερες ευκαιρίες στο έμβρυο να αναπτυχθεί πιο σωστά από ανοσολογική πλευρά.

Πηγή: onmed.gr

Similar Posts

  • Αλλεργίες: Προληπτικά μέτρα για το μωρό σας

    Το ιστορικό αλλεργίας στην οικογένεια, αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης αλλεργίας στο βρέφος. Υπάρχουν μερικά απλά μέτρα πρόληψης που μπορούν να λάβουν οι γονείς ώστε να ελαττωθεί ο κίνδυνος αυτός. 
Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες και συμβουλές καθ’ όλη τη διάρκεια της βρεφικής ηλικίας και επιτρέψτε στο γιατρό ή στην επισκέπτρια υγείας να παρακολουθεί την πορεία υγείας…

  • Πώς μπορώ να κάνω πιο εύκολους τους αποχωρισμούς;

    Οι αποχωρισμοί είναι δύσκολοι και για τις μαμάδες και για τα παιδιά. Μπορείτε να καθιερώσετε μια συνεπή, σύντομη και θετική ρουτίνα αποχωρισμού. Αν το μωρό σας καταλαβαίνει ότι είστε αναστατωμένη όταν φεύγετε ή αν συνεχώς επιστρέφετε προσπαθώντας να το παρηγορήσετε, μάλλον κάνετε τα πράγματα χειρότερα. Τo καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι,  Μια γρήγορη αγκαλιά…

  • Τρόποι για να σταματήσουμε το μωρό μας να πιπιλάει το δάχτυλο του.

    Αν το παιδί σας είναι σε ηλικία που πρέπει να σταματήσει να πιπιλάει το δάχτυλό του, υπάρχουν ορισμένες τεχνικές που μπορείτε να εφαρμόσετε για να το βοηθήσετε να το κάνει ευκολότερα. Το πιπίλισμα του δάχτυλου χαρακτηρίζεται ως μια φυσιολογική συμπεριφορά στα βρέφη αλλά και στα νήπια ως τριών ετών. Η συμπεριφορά αυτή, σύμφωνα με έρευνες,…

  • Δυσανοχή στη γλουτένη: Τι πρέπει να προσέξουμε στη διατροφή των παιδιών

    Η κοιλιοκάκη ή αλλιώς εντεροπάθεια λόγω γλουτένης ή δυσανεξία στη γλουτένη είναι μια παθολογική κατάσταση του λεπτού εντέρου. Προκαλείται στον ανθρώπινο οργανισμό από την ανοσολογική απάντηση μετά από την κατανάλωση μιας πρωτεΐνης των δημητριακών, η οποία ονομάζεται γλουτένη. Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, στη σίκαλη, στο κριθάρι και οδηγεί με άμεσο…

  • Δείτε σε πόση ώρα εξαπλώνονται οι ιοί σε ένα γραφείο

    Όλα ξεκινούν από τη στιγμή που οι παθογόνοι μικροοργανισμοί φτάνουν στο χερούλι της εισόδου… Από εκεί, εξαπλώνονται ταχύτατα σε δεκάδες χέρια και μολύνουν κάθε επιφάνεια του εργασιακού χώρου. Ο Τσαρλς Γκέρμπα από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα μελέτησε το μοτίβο εξάπλωσης των μικροβίων στους εργασιακούς χώρους, ώστε να διαπιστώσει πόσο γρήγορα εξαπλώνονται οι ιοί μεταξύ των…

  • Πόσο συχνά εμφανίζεται η αφθώδης στοματίτιδα στα παιδιά

    Είναι πολύ συχνή αρρώστια της παιδικής ηλικίας και υπολογίζεται ότι περίπου ένα στα πέντε παιδιά θα πάθουν στοματίτιδα. Η αιτιολογία της είναι άγνωστη και συνήθως εμφανίζεται σε περιόδους που ο οργανισμός του παιδιού περνά κάποιο στρες είτε ψυχολογικό είτε σωματικό (π.χ μετά από μια ασθένεια). Όμως, σε ένα παιδί που παρουσιάζει πολλαπλές ή επίμονες αφθώδεις…