60023
| |

Τα αρνητικά της τηλεόρασης προς τα παιδιά.

Τα μικρά παιδιά που περνούν πολύ χρόνο βλέποντας τηλεόραση είναι λιγότερο χαρούμενα, συγκριτικά με εκείνα που ασχολούνται με άλλες πιο ενεργητικές δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα η ζωγραφική και το παιχνίδι.

Συμφώνα με μια πρόσφατη ερευνά , τέτοιου είδους παθητικές δραστηριότητες δεν προσφέρουν  ούτε ικανοποίηση στα παιδιά, αλλά ούτε ενισχύουν τις ικανότητες ή δεξιότητες τους, αναφέρουν ερευνητές Οξφόρδης και το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της Μ. Βρετανίας.

Αντίθετα, τα παιδιά που συμμετέχουν ενεργά σε παιχνίδια αναπτύσσουν καλυτέρα τις κινητικές δεξιότητες τους και την ομιλία τους και είναι πιο ευτυχισμένα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ακόμη ότι τα παιδιά που συμμετείχαν σε ενεργές δραστηριότητες με τους γονείς τους ήταν ακόμα πιο χαρούμενα!

Παιδιά κάτω των 3 ετών

Δεν πρέπει να παρακολουθούν τηλεόραση. Η ταχύτατα εναλλαγή των εικόνων δεν επιτρέπει στα παιδιά την κατανόηση του περιεχομένου τους, ενώ απαγορεύεται αυστηρά η παρουσία τηλεοπτικής συσκευής στα παιδικά υπνοδωμάτια.

Παιδία από 3-10 ετών

Τα παιδιά τριών έως πέντε ετών δεν πρέπει να βλέπουν περισσότερο από μισή ώρα την ημέρα και μόνο παιδικά προγράμματα της ηλικίας τους. Παιχνίδια στο υπολογιστή επιτρέπονται μετά το 4ο έτος της ηλικίας τους και για ελάχιστο χρόνο. Όχι περισσότερο από μια ώρα την ημέρα τηλεόραση, συνιστούν οι ειδικοί για τους 6χρονους.

Παιδιά άνω των 10 ετών

Σε αυτήν την ηλικία τα παιδιά κινδυνεύουν να γίνουν «μόνιμοι τηλεθεατές», αν παρακολουθούν περισσότερες από 3 ώρες τηλεόραση τη μέρα. Οι γονείς οφείλουν να ορίσουν ένα σαφές χρονικό πλαίσιο για την τηλεθέαση και τη χρήση υπολογιστή. Ως σήμα κινδύνου πρέπει να εκληφθεί η περίπτωση που τα παιδιά ή οι έφηβοι αρχίζουν να παραμερίζουν άλλα ενδιαφέροντα ή να απομακρύνονται από τους φίλους τους.

Similar Posts