61D1417C8C5E1D5FB73CA08D55311C4F
| |

Δυσανοχή στη γλουτένη: Τι πρέπει να προσέξουμε στη διατροφή των παιδιών

Η κοιλιοκάκη ή αλλιώς εντεροπάθεια λόγω γλουτένης ή δυσανεξία στη γλουτένη είναι μια παθολογική κατάσταση του λεπτού εντέρου.

Προκαλείται στον ανθρώπινο οργανισμό από την ανοσολογική απάντηση μετά από την κατανάλωση μιας πρωτεΐνης των δημητριακών, η οποία ονομάζεται γλουτένη.
Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, στη σίκαλη, στο κριθάρι και οδηγεί με άμεσο τρόπο στην καταστροφή του βλεννογόνου του εντέρου, και κατά συνέπεια δυσχεραίνει την ολοκλήρωση της σωστής πέψης και της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό.
Έχει παρατηρηθεί ότι τα συμπτώματα και οι εκδηλώσεις της κοιλιοκάκης διαφέρουν, συχνά κατά πολύ, από περίπτωση σε περίπτωση και ανάλογα με την ηλικία και διακρίνονται σε γαστρεντερικές και άλλες. Συνήθως η κοιλιοκάκη εκδηλώνεται στα βρέφη μόλις εισαχθούν δημητριακά στη διατροφή τους, σε ηλικία 6 μηνών περίπου, αλλά και σε ενήλικες που μπορεί να ζουν χωρίς συμπτώματα για πολλά χρόνια και να νοσήσουν πολύ αργότερα. Παρόλο που η κοιλιοκάκη είναι μία αρκετά σοβαρή χρόνια πάθηση, είναι σημαντικό το γεγονός ότι αντιμετωπίζεται εξαιρετικά αποτελεσματικά, χωρίς φάρμακα ή ιατρικές επεμβάσεις. Βασικότερο τρόπο αντιμετώπισής της αποτελεί η αποφυγή οποιουδήποτε τροφίμου περιέχει γλουτένη, ακόμη και σε ελάχιστες ποσότητες.

Τροφές που περιέχουν γλουτένη και απαγορεύονται
Σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη και προϊόντα τους όπου αυτά βρίσκονται (αλεύρι, ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά, ζύμες, μπισκότα, κρουασάν, κέικ

Υδατανθρακούχες τροφές που επιτρέπονται
Προϊόντα ελεύθερα γλουτένης, ρύζι, πατάτα, καλαμπόκι
Τα προϊόντα ελεύθερα γλουτένης, αποτελούν μια ειδική κατηγορία τροφίμων τα οποία υπό κανονικές συνθήκες την περιέχουν, π.χ. ψωμί, αλεύρι, μπισκότα κλπ.. Λόγω αφαίρεσής της όμως, μπορεί κάποιος με κοιλιοκάκη να απολαμβάνει αγαπημένες του γεύσεις, όπως τα μακαρόνια, χωρίς να τον ενοχλούν.

Πιθανή μόλυνση από λάδι στο οποίο έχουν τηγανιστεί τροφές με γλουτένη

Το μαγείρεμα επίσης είναι κάτι που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, ώστε να αποφύγουμε τυχών προσμίξεις με τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη. Για το λόγο αυτό μαγειρεύουμε πάντα χωριστά και σε καθαρή επιφάνεια το φαγητό χωρίς γλουτένη,

Τέλος όταν ψωνίζουμε προσέχουμε ιδιαίτερα τα συστατικά στην ετικέτα και αποφεύγουμε αυτά που αναφέρουν γλουτένη, αλλά και όσα περιέχουν άγνωστα συστατικά και πρόσθετα, συντηρητικά, χρωστικές κλπ. που μπορεί να κρύβουν κινδύνους. Ας μην ξεχνάμε ότι πολλές φορές δεν αναγράφεται ακριβώς ο όρος γλουτένη, αλλά μπορούμε εύκολα να συμπεράνουμε από τα συμφραζόμενα π.χ. πρωτεΐνη σίτου, σιτάλευρο, δημητριακά. Όταν αναγράφεται ότι μπορεί να περιέχουν ίχνη γλουτένης, επίσης τα αποφεύγουμε.

Γενικότερα, τα άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη μπορούν σήμερα να απολαμβάνουν μιας πολύ πιο ποιοτική διατροφής, λόγω της εξέλιξης της βιομηχανίας τροφίμων χωρίς γλουτένη. Αν σε αυτά βάλουμε τα φρούτα, τα λαχανικά, το κρέας, το ψάρι, το κοτόπουλο και όλα τα τρόφιμα που αναφέρθηκαν ότι μπορούν να καταναλώνονται ελεύθερα, μιλάμε πια για μια πλήρη και απολύτως ισορροπημένη διατροφή.

Πηγή: neadiatrofis

Similar Posts

  • Η πολλαπλές χρήσης του ξυδιού

    Είμαστε μεγάλοι οπαδοί της καθαριότητας με ξύδι, αφενός γιατί είναι ένα φυσικό καθαριστικό και αφετέρου γιατί μπορεί να μας γλιτώσει από πολλά έξοδα. 1. Το ξύδι τονώνει το σώμα και βοηθάει στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας. Βάλε 2 κουταλιές ξύδι από μήλο και μία κουταλιά μέλι σε ένα ποτήρι νερό και πιες το 3-4 φορές τη…

  • Λιστερίαση: Πρόβλημα δημόσιας υγείας.

    Τι είναι η Λιστερίωση; Η Λιστερίωση είναι μια σοβαρή λοίμωξη (ζωονόσος), η οποία προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων από το βακτηρίδιο Listeria monocytogenes (Λιστέρια η μονοκυτταρογόνος), και προκαλεί σοβαρή κλινική εικόνα στα νεογνά, στους ενήλικες με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και σοβαρές επιπλοκές στα έμβρυα (οι έγκυες γυναίκες εκδηλώνουν ήπια νόσο). L_IMG_figure1Πού βρίσκεται το βακτηρίδιο…

  • Σακχαρώδης διαβήτης στην εγκυμοσύνη

    Η κύηση, ως γνωστόν, αποτελεί μια ευαίσθητη περίοδο στη ζωή της γυναίκας. Ειδικά στις μέρες μας, συνήθως λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, η εγκυμοσύνη προγραμματίζεται σε μεγαλύτερη σε σύγκριση με το παρελθόν ηλικία για τη γυναίκα και ο αριθμός των κυήσεων μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση αυξάνεται κατακόρυφα. Για τους λόγους αυτούς, σήμερα μια κύηση χαρακτηρίζεται συχνά ‘πολύτιμη’…

  • Ο ελεύθερος χρόνος των παιδιών και των νέων.

    1. ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Όλοι οι άνθρωποι, από την είσοδό τους στο σχολείο μέχρι να γίνουν υπερήλικες και ως μαθητές και ως επαγγελματίες αναγκάζονται να επιμηκύνουν τον εργασιακό τους χρόνο. Μόνο έτσι κατορθώνουν να ανταποκρίνονται οι μαθητές στις αυξημένες σχολικές και μαθησιακές τους υποχρεώσεις και οι επαγγελματίες στις αυξημένες ανάγκες της ζωής….

  • Το θαλασσινό νερό στην ανθρώπινη υγεία

    Όποιος αγαπά πραγμάτικά τη θάλασσα,  και γνωρίζει για τη σημασία που έχει το θαλασσινό νερό και τις ιδιότητες της στην ανθρώπινη υγεία  συνιστούν τακτικά θαλάσσια λουτρά για την αντιμετώπιση πολλών παθήσεων και συμπτωμάτων. Ως ολιστικός θεραπευτής γνώριζει ότι το θαλασσινό αλάτι πρέπει να αποφεύγεται σε περιπτώσεις υπέρτασης, καθώς υφίσταται ο κίνδυνος για περαιτέρω αύξηση της…

  • Τι πρέπει να γνωρίζω για τον παιδικό στραβισμό.

    Ο στραβισμός είναι μια νόσος στην οποία τα μάτια του παιδιού δεν είναι παράλληλα, δηλαδή δεν εστιάζουν ταυτόχρονα στο ίδιο σημείο. Ένα παιδί μπορεί να γεννηθεί με στραβισμό (συγγενής στραβισμός- οι μυς των ματιών δε συγχρονίστηκαν σωστά) ή αυτός να αναπτυχθεί αργότερα κυρίως λόγω υπερμετρωπίας. Ποιά είναι τα συμπτώματα Τα μάτια του παιδιού δεν εστιάζουν…