61D1417C8C5E1D5FB73CA08D55311C4F
| |

Δυσανοχή στη γλουτένη: Τι πρέπει να προσέξουμε στη διατροφή των παιδιών

Η κοιλιοκάκη ή αλλιώς εντεροπάθεια λόγω γλουτένης ή δυσανεξία στη γλουτένη είναι μια παθολογική κατάσταση του λεπτού εντέρου.

Προκαλείται στον ανθρώπινο οργανισμό από την ανοσολογική απάντηση μετά από την κατανάλωση μιας πρωτεΐνης των δημητριακών, η οποία ονομάζεται γλουτένη.
Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, στη σίκαλη, στο κριθάρι και οδηγεί με άμεσο τρόπο στην καταστροφή του βλεννογόνου του εντέρου, και κατά συνέπεια δυσχεραίνει την ολοκλήρωση της σωστής πέψης και της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό.
Έχει παρατηρηθεί ότι τα συμπτώματα και οι εκδηλώσεις της κοιλιοκάκης διαφέρουν, συχνά κατά πολύ, από περίπτωση σε περίπτωση και ανάλογα με την ηλικία και διακρίνονται σε γαστρεντερικές και άλλες. Συνήθως η κοιλιοκάκη εκδηλώνεται στα βρέφη μόλις εισαχθούν δημητριακά στη διατροφή τους, σε ηλικία 6 μηνών περίπου, αλλά και σε ενήλικες που μπορεί να ζουν χωρίς συμπτώματα για πολλά χρόνια και να νοσήσουν πολύ αργότερα. Παρόλο που η κοιλιοκάκη είναι μία αρκετά σοβαρή χρόνια πάθηση, είναι σημαντικό το γεγονός ότι αντιμετωπίζεται εξαιρετικά αποτελεσματικά, χωρίς φάρμακα ή ιατρικές επεμβάσεις. Βασικότερο τρόπο αντιμετώπισής της αποτελεί η αποφυγή οποιουδήποτε τροφίμου περιέχει γλουτένη, ακόμη και σε ελάχιστες ποσότητες.

Τροφές που περιέχουν γλουτένη και απαγορεύονται
Σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη και προϊόντα τους όπου αυτά βρίσκονται (αλεύρι, ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά, ζύμες, μπισκότα, κρουασάν, κέικ

Υδατανθρακούχες τροφές που επιτρέπονται
Προϊόντα ελεύθερα γλουτένης, ρύζι, πατάτα, καλαμπόκι
Τα προϊόντα ελεύθερα γλουτένης, αποτελούν μια ειδική κατηγορία τροφίμων τα οποία υπό κανονικές συνθήκες την περιέχουν, π.χ. ψωμί, αλεύρι, μπισκότα κλπ.. Λόγω αφαίρεσής της όμως, μπορεί κάποιος με κοιλιοκάκη να απολαμβάνει αγαπημένες του γεύσεις, όπως τα μακαρόνια, χωρίς να τον ενοχλούν.

Πιθανή μόλυνση από λάδι στο οποίο έχουν τηγανιστεί τροφές με γλουτένη

Το μαγείρεμα επίσης είναι κάτι που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, ώστε να αποφύγουμε τυχών προσμίξεις με τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη. Για το λόγο αυτό μαγειρεύουμε πάντα χωριστά και σε καθαρή επιφάνεια το φαγητό χωρίς γλουτένη,

Τέλος όταν ψωνίζουμε προσέχουμε ιδιαίτερα τα συστατικά στην ετικέτα και αποφεύγουμε αυτά που αναφέρουν γλουτένη, αλλά και όσα περιέχουν άγνωστα συστατικά και πρόσθετα, συντηρητικά, χρωστικές κλπ. που μπορεί να κρύβουν κινδύνους. Ας μην ξεχνάμε ότι πολλές φορές δεν αναγράφεται ακριβώς ο όρος γλουτένη, αλλά μπορούμε εύκολα να συμπεράνουμε από τα συμφραζόμενα π.χ. πρωτεΐνη σίτου, σιτάλευρο, δημητριακά. Όταν αναγράφεται ότι μπορεί να περιέχουν ίχνη γλουτένης, επίσης τα αποφεύγουμε.

Γενικότερα, τα άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη μπορούν σήμερα να απολαμβάνουν μιας πολύ πιο ποιοτική διατροφής, λόγω της εξέλιξης της βιομηχανίας τροφίμων χωρίς γλουτένη. Αν σε αυτά βάλουμε τα φρούτα, τα λαχανικά, το κρέας, το ψάρι, το κοτόπουλο και όλα τα τρόφιμα που αναφέρθηκαν ότι μπορούν να καταναλώνονται ελεύθερα, μιλάμε πια για μια πλήρη και απολύτως ισορροπημένη διατροφή.

Πηγή: neadiatrofis

Similar Posts

  • Η ορθοστασία «παρατείνει τη ζωή»!

    Η μείωση του καθισιού δεν αποκλείεται να διατηρεί νεανικά τα κύτταρα του σώματος και να προσφέρει μακροζωία, προκύπτει από μια σχετικά μικρή μελέτη στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας. Η μελέτη εξέτασε τη σχέση της καθιστικής ζωής με το μήκος των τελομερών, προστατευτικών δομών στα άκρα των χρωμοσωμάτων τα οποία συχνά παρομοιάζονται με το πλαστικό κάλυμμα…

  • Τα φύλλα φασκόμηλου που ιδρώνουν στον ήλιο

    Ο Ιούνιος είναι ο μήνας που γίνεται η συγκομιδή του φασκόμηλου. Υπάρχουν πάνω από 700 διαφορετικά φυτά γνωστά με την ονομασία αυτή, αλλά το βότανο που χρησιμοποιείται κυρίως στην παραδοσιακή φυτοθεραπεία είναι το φασκόμηλο Salvia officinalis. Το επιστημονικό σύστημα της ονομασίας των φυτών εφευρέθηκε από τον Σουηδό ιατρό, φυσιοπαθητικό και βοτανολόγο Κάρολο Λινναίο, ο οποίος…

  • Tο σύκο είναι φρούτο που γλυκαίνει το τέλος του καλοκαιριού!

    Η συκιά είναι ένα δέντρο με μεγάλη ανθεκτικότητα στην ξηρασία, που χρειάζεται πολύ ήλιο για να παράγει εύγευστα φρούτα. Στη χώρα μας, όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν, τα σύκα που παράγονται έχουν πλούσια γεύση. Τα φρέσκα σύκα είναι διαθέσιμα για περιορισμένο χρονικό διάστημα, προς το τέλος του καλοκαιριού, ωστόσο τα αποξηραμένα σύκα αποτελούν μια δημοφιλή…

  • Συνταγή για μια νόστιμη πορτοκαλόπιτα

    Γενικά Για 6-8 άτομα Υλικά 1 πακέτο φύλλο κρούστας 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη 1 φλιτζάνι βούτυρο 2 κουταλιές κονιάκ 5 αυγά 1 βανίλια 1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό Για το σιρόπι 1½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού 1½ φλιτζάνι ζάχαρη 2 φλιτζάνια νερό 1 φλούδα πορτοκαλιού Λίγο κονιάκ Εκτέλεση 1. Βουτυρώνετε ένα πυρέξ, αλείφετε με…

  • Γλυκό με ζελέ και άνθος αραβοσίτου

    Παρακάτω θα βρείτε μία πολύ εύκολη συνταγή για ένα γλυκό που θα λατρέψουν τα παιδιά σας. Υλικά: 1 φάκελο άνθος αραβοσίτου βανίλια 100 γραμμάρια μπισκότα 1 ποτήρι γάλα 1 φάκελο έτοιμο ζελέ Προαιρετικά: Φρέσκα φρούτα, ψιλοκομμένα Εκτέλεση: Παρασκευάζετε τον φάκελο άνθος αραβοσίτου βανίλια σύμφωνα με τις οδηγίες. Σε ένα μέτριο πυρέξ βάζετε 100 γραμμάρια μπισκότα,…

  • Μπορώ να δίνω στο μωρό μου τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη;

    Τα μωρά χρειάζονται μόνο τα φυσικά σάκχαρα που βρίσκονται στα φαγητά. Οι καλές διατροφικές συνήθειες αρχίζουν από νωρίς και διαρκούν για μια ζωή, γι’ αυτό μη βάζετε επιπλέον ζάχαρη στα φαγητά και μη δίνετε στο μωρό σας φαγητά με πρόσθετη ζάχαρη. Παρόλο που οι διατροφικές ανάγκες του παιδιού σας δεν απαιτούν επιπλέον ζάχαρη, τα μωρά…