61D1417C8C5E1D5FB73CA08D55311C4F
| |

Δυσανοχή στη γλουτένη: Τι πρέπει να προσέξουμε στη διατροφή των παιδιών

Η κοιλιοκάκη ή αλλιώς εντεροπάθεια λόγω γλουτένης ή δυσανεξία στη γλουτένη είναι μια παθολογική κατάσταση του λεπτού εντέρου.

Προκαλείται στον ανθρώπινο οργανισμό από την ανοσολογική απάντηση μετά από την κατανάλωση μιας πρωτεΐνης των δημητριακών, η οποία ονομάζεται γλουτένη.
Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, στη σίκαλη, στο κριθάρι και οδηγεί με άμεσο τρόπο στην καταστροφή του βλεννογόνου του εντέρου, και κατά συνέπεια δυσχεραίνει την ολοκλήρωση της σωστής πέψης και της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό.
Έχει παρατηρηθεί ότι τα συμπτώματα και οι εκδηλώσεις της κοιλιοκάκης διαφέρουν, συχνά κατά πολύ, από περίπτωση σε περίπτωση και ανάλογα με την ηλικία και διακρίνονται σε γαστρεντερικές και άλλες. Συνήθως η κοιλιοκάκη εκδηλώνεται στα βρέφη μόλις εισαχθούν δημητριακά στη διατροφή τους, σε ηλικία 6 μηνών περίπου, αλλά και σε ενήλικες που μπορεί να ζουν χωρίς συμπτώματα για πολλά χρόνια και να νοσήσουν πολύ αργότερα. Παρόλο που η κοιλιοκάκη είναι μία αρκετά σοβαρή χρόνια πάθηση, είναι σημαντικό το γεγονός ότι αντιμετωπίζεται εξαιρετικά αποτελεσματικά, χωρίς φάρμακα ή ιατρικές επεμβάσεις. Βασικότερο τρόπο αντιμετώπισής της αποτελεί η αποφυγή οποιουδήποτε τροφίμου περιέχει γλουτένη, ακόμη και σε ελάχιστες ποσότητες.

Τροφές που περιέχουν γλουτένη και απαγορεύονται
Σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη και προϊόντα τους όπου αυτά βρίσκονται (αλεύρι, ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά, ζύμες, μπισκότα, κρουασάν, κέικ

Υδατανθρακούχες τροφές που επιτρέπονται
Προϊόντα ελεύθερα γλουτένης, ρύζι, πατάτα, καλαμπόκι
Τα προϊόντα ελεύθερα γλουτένης, αποτελούν μια ειδική κατηγορία τροφίμων τα οποία υπό κανονικές συνθήκες την περιέχουν, π.χ. ψωμί, αλεύρι, μπισκότα κλπ.. Λόγω αφαίρεσής της όμως, μπορεί κάποιος με κοιλιοκάκη να απολαμβάνει αγαπημένες του γεύσεις, όπως τα μακαρόνια, χωρίς να τον ενοχλούν.

Πιθανή μόλυνση από λάδι στο οποίο έχουν τηγανιστεί τροφές με γλουτένη

Το μαγείρεμα επίσης είναι κάτι που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, ώστε να αποφύγουμε τυχών προσμίξεις με τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη. Για το λόγο αυτό μαγειρεύουμε πάντα χωριστά και σε καθαρή επιφάνεια το φαγητό χωρίς γλουτένη,

Τέλος όταν ψωνίζουμε προσέχουμε ιδιαίτερα τα συστατικά στην ετικέτα και αποφεύγουμε αυτά που αναφέρουν γλουτένη, αλλά και όσα περιέχουν άγνωστα συστατικά και πρόσθετα, συντηρητικά, χρωστικές κλπ. που μπορεί να κρύβουν κινδύνους. Ας μην ξεχνάμε ότι πολλές φορές δεν αναγράφεται ακριβώς ο όρος γλουτένη, αλλά μπορούμε εύκολα να συμπεράνουμε από τα συμφραζόμενα π.χ. πρωτεΐνη σίτου, σιτάλευρο, δημητριακά. Όταν αναγράφεται ότι μπορεί να περιέχουν ίχνη γλουτένης, επίσης τα αποφεύγουμε.

Γενικότερα, τα άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη μπορούν σήμερα να απολαμβάνουν μιας πολύ πιο ποιοτική διατροφής, λόγω της εξέλιξης της βιομηχανίας τροφίμων χωρίς γλουτένη. Αν σε αυτά βάλουμε τα φρούτα, τα λαχανικά, το κρέας, το ψάρι, το κοτόπουλο και όλα τα τρόφιμα που αναφέρθηκαν ότι μπορούν να καταναλώνονται ελεύθερα, μιλάμε πια για μια πλήρη και απολύτως ισορροπημένη διατροφή.

Πηγή: neadiatrofis

Similar Posts

  • Οι τύποι και τα συμπτώματα της παιδικής λευχαιμίας

    Η παιδική λευχαιμία, είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου στα παιδιά και τους εφήβους, είναι καρκίνος των λευκών αιμοσφαιρίων. Όσο δύσκολο είναι για ένα παιδί και την οικογένειά του να έχει καρκίνο, είναι καλό να γνωρίζουμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζεται με επιτυχία. Παράγοντες κινδύνου για την παιδική λευχαιμία Οι γιατροί δεν γνωρίζουν ακριβώς τι…

  • Συνταγή για εκπληκτικά μπισκοτομισοφέγγαρα βουτύρου

    Δεν είναι ούτε μπισκότα ούτε κρουασάν αλλά κάτι μεταξύ και των δυο. Μια μοναδική υφή σε υπέροχη γεύση. Δοκιμάστε το. Συστατικά 4gr. Μαγιά σκόνη (το μισό φακελάκι) ¼ του φλιτζανιού χλιαρό νερό ½ φλιτζάνι ζάχαρη & 1 κουταλιά της σούπας ¾ του φλιτζανιού χλιαρό γάλα 3 αυγά , χτυπημένα Μια πρέζα αλάτι ½ φλιτζάνι βούτυρο…

  • Δηλητηρίαση: Οδηγίες και ενημέρωση

    Μετά τον ερχομό στο σπίτι από το μαιευτήριο, το βρέφος και αργότερα το νήπιο και το μικρό παιδί έχει ανάγκη, εκτός της στοργής και της αγάπης που χρειάζεται, απεριόριστη παρακολούθηση για πρόληψη πολλών καθημερινών κινδύνων που παραμονεύουν στην καθημερινότητα. Δηλητηρίαση Στην Ευρώπη, όπως και γενικά στις ανεπτυγμένες χώρες, ο αριθμός των δηλητηριάσεων με θανατηφόρα κατάληξη…

  • Σκολίωση, ένα συχνό παιδικό φαινόμενο

    Η σπονδυλική στήλη είναι ο σκελετός του κορμού, που συγκρατεί το κεφάλι, το θώρακα, τα άνω άκρα και συνδέεται με τη λεκάνη, που ενώνεται με τα κάτω άκρα. Επίσης, προστατεύει το νωτιαίο μυελό και διασφαλίζει τη σωστή κίνηση και ισορροπία του σώματός μας. Σκολίωση είναι η πλάγια παρεκτόπιση της σπονδυλικής στήλης, που συγχρόνως «στρίβει» και τον…

  • Οξεία ιογενής Γαστρεντερίτιδα

    Οι λοιμώδεις γαστρεντερίτιδες αποτελούν μια από τις κύριες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως.1 Ειδικότερα, η εμφάνιση οξείας διάρροιας αποτελεί σοβαρό και συχνό παράγοντα εισαγωγής στο νοσοκομείο, που συνοδεύεται με αυξημένο ποσοστό νοσηρότητας και θνησιμότητας, ιδιαίτερα σε παιδιά κάτω των 5 ετών, αλλά και σε άτομα άνω των 60 ετών. Τις τελευταίες δεκαετίες, η συχνότητα των…

  • Κολοκύθα : 5 λόγοι για να την εντάξουμε στη διατροφη των παιδιών μας

    Η κολοκύθα είναι ένα από τα δώρα της φύσης το φθινόπωρο. Εκτός όμως από ένα όμορφο διακοσμητικό στοιχείο που σηματοδοτεί την έλευση του φθινοπώρου αποτελεί και μια σουπερ τροφή με μεγάλη θρεπτική αξία. Συγκεκριμένα: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά Το πορτοκαλί της χρώμα προδίδει την υψηλή περιεκτικότητα σε β-καροτένιο το οποίο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Επίσης…