suko613 217100536
|

Tο σύκο είναι φρούτο που γλυκαίνει το τέλος του καλοκαιριού!

Η συκιά είναι ένα δέντρο με μεγάλη ανθεκτικότητα στην ξηρασία, που χρειάζεται πολύ ήλιο για να παράγει εύγευστα φρούτα. Στη χώρα μας, όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν, τα σύκα που παράγονται έχουν πλούσια γεύση. Τα φρέσκα σύκα είναι διαθέσιμα για περιορισμένο χρονικό διάστημα, προς το τέλος του καλοκαιριού, ωστόσο τα αποξηραμένα σύκα αποτελούν μια δημοφιλή επιλογή όλο το χρόνο.

Το σύκο είναι ένα γλυκό, ιδιαίτερα νόστιμο φρούτο με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο (ειδικά τα αποξηραμένα σύκα αποτελούν πολύ καλή φυτική πήγη των ιχνοστοιχείων). Μάλιστα, οι ποικιλίες με σκούρα κόκκινη σάρκα είναι πλούσιες σε πολυφαινόλες (ουσίες με αντιοξειδωτική δράση).

Σε σύγκριση με άλλα φρούτα, τα σύκα περιέχουν λίγο περισσότερα σάκχαρα και κατ΄επέκταση ενέργεια (σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει η συγκριτικά μικρότερη περιεκτικότητά τους σε νερό), ωστόσο οι φυτικές ίνες βοηθούν στην ομαλότερη απορρόφηση των σακχάρων τους.

Οι φυτικές ίνες που περιέχουν τα σύκα συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου, γι’ αυτό και συχνά συστήνονται σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας. Ωστόσο, τα σποράκια που βρίσκονται στον καρπό μπορεί να προκαλέσουν έξαρση σε περιπτώσεις κολίτιδας ή άλλων νόσων του γαστρεντερικού, ενώ τα άτομα με διαβήτη καλό είναι να τα καταναλώνουν περιστασιακά και με μέτρο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η λήψη τους είναι απαγορευτική.

Το διατροφικό προφίλ του σύκου φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:
Φρέσκα σύκα Αποξηραμένα σύκα
Περιεκτικότητα ανά 100 γραμμάρια Περιεκτικότητα ανά 100 γραμμάρια
Ενέργεια (θερμίδες – kcal) 79 249
Νερό (γραμμάρια) 30 2.5
Υδατάνθρακες (γραμμάρια) 19 64
Εκ των οποίων σάκχαρα (γραμμάρια) 16 48
Πρωτείνες (γραμμάρια) 0.8 3
Λίπος (γραμμάρια) 0.2 1
Φυτικές ίνες (γραμμάρια) 3 10
Κάλιο (mg) 232 680
Νάτριο (mg) 1 10
Ασβέστιο (mg) 35 162
Μαγνήσιο (mg) 17 68
Σίδηρος (mg) 0.4 2

Ένα φρέσκο σύκο ζυγίζει 40-50 γραμμάρια (το αποξηραμένο ζυγίζει 8-9 γραμμάρια). Η μερίδα του φρούτου ορίζεται σαν 2 μέτρια σύκα (φρέσκα ή αποξηραμένα). Όπως φαίνεται και στον πίνακα, τα σύκα είναι πολύ καλή πηγή ενέργειας και θρεπτικών στοιχείων και μπορούν να αποτελέσουν μέρος μια ισορροπημένης διατροφής και να καταναλωθούν σαν σνακ ή ακόμα και να προστεθούν σε πιάτα όπως οι σαλάτες ή ορισμένα κρέατα για να δώσουν ιδιαίτερη γεύση και άρωμα.

Ειδικά τα αποξηραμένα σύκα αποτελούν εύκολη λύση για άτομα με γρήγορους ρυθμούς ζωής, καθώς μεταφέρονται εύκολα και δεν χαλάνε. Λόγω της περιεκτικότητάς τους σε απλά σάκχαρα και της ιδιαίτερης υφής και γεύσης τους, τα φρέσκα σύκα συχνά χρησιμοποιούνται για την παρασκευή μαρμελάδας και γλυκού του κουταλιού.

Επομένως, ειδικά τώρα που η εποχή του πλησιάζει, η ένταξη του σύκου στο διαιτολόγιό μας μπορεί να συμβάλει στην υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής προσφέροντας ενέργεια, πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία, και φυσικά την ιδιαίτερη γλυκιά γεύση του.

Πηγή: iatronet

Similar Posts

  • Βρεφικά και παιδικά γάλατα: πλήρης οδηγός

    Σχεδόν κάθε γυναίκα πριν γίνει μαμά διαβάζει, ενημερώνεται, ψάχνει λύσεις για τα θέματα που θα χρειαστεί ν’ αντιμετωπίσει όταν φέρει στον κόσμο το μωρό της. Και νομίζει ότι τα ξέρει όλα. Μέχρι που γυρνάει στο σπίτι με το μωρό της, που κλαίει μέσα στη νύχτα, και, ξαφνικά, συνειδητοποιεί ότι δεν ξέρει τίποτα. Δεν ξέρει πώς…

  • Η σαλάτα που ρίχνει την αρτηριακή πίεση

    Το αγνό, παρθένο ελαιόλαδο εκτός από γεύση σε μια σαλάτα προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία του οργανισμού και ειδικότερα, βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Αν μάλιστα, προσθέσετε στη σαλάτα σας και λίγους ξηρούς καρπούς και μερικές φέτες αβοκάντο, τότε πέρα από ένα υγιεινό γεύμα, προσφέρετε στον οργανισμό σας μια «βόμβα» υγείας! Σύμφωνα με μια…

  • Τι είναι η βαλεριάνα και που χρησιμοποιείται;

    Η βαλεριάνα είναι από τα πιο δραστικά βότανα, καθώς καταπραΰνει το νευρικό σύστηµα χάρη στις αγχολυτικές της ιδιότητες, χαρίζοντάς µας την πολυπόθητη ηρεµία. Ανθίζει από το καλοκαίρι µέχρι το φθινόπωρο κυρίως σε µέρη µε υγρά και ψυχρά κλίµατα. Μπορείτε να τη βρείτε σε αγρούς αλλά και να την καλλιεργήσετε µόνοι σας στον κήπο ή σε…

  • Τι πρέπει να προσέξουμε για να κάνουμε το σπίτι μας υποαλλεργικό.

    Αν και είναι πρακτικά αδύνατο να ξεφορτωθούμε όλα τα πιθανά αλλεργιογόνα που μας περιτριγυρίζουν, αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε. Άσθμα, ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα, έκζεμα… Η αλλεργία εκφράζεται με πολλούς τρόπους και αντίστοιχα τα αίτιά της μπορεί να είναι πολλά και διάφορα αλλεργιογόνα. Συχνά μάλιστα κρύβονται και μέσα στο ίδιο μας το σπίτι. Επειδή δεν μπορούμε πάντα…

  • Περίοδος: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις Καλοκαιρινές διακοπές

    Καμία γυναίκα δεν θέλει να είναι αδιάθετη στις καλοκαιρινές της διακοπές. Μπορεί να το αλλάξει; Υπάρχει βέβαια και το ταμπόν. Είναι, όμως, ασφαλές; Ο μαιευτήρας – χειρουργός γυναικολόγος κ. Αλέξανδρος Αρμενιάκος απάντα σε αυτά και άλλα που πρέπει να γνωρίζετε για την περίοδο και τα μπάνια σας! Υπολογίζω ότι θα είμαι αδιάθετη στις διακοπές. Μπορώ…

  • Δυσανοχή στη γλουτένη: Τι πρέπει να προσέξουμε στη διατροφή των παιδιών

    Η κοιλιοκάκη ή αλλιώς εντεροπάθεια λόγω γλουτένης ή δυσανεξία στη γλουτένη είναι μια παθολογική κατάσταση του λεπτού εντέρου. Προκαλείται στον ανθρώπινο οργανισμό από την ανοσολογική απάντηση μετά από την κατανάλωση μιας πρωτεΐνης των δημητριακών, η οποία ονομάζεται γλουτένη. Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, στη σίκαλη, στο κριθάρι και οδηγεί με άμεσο…