suko613 217100536
|

Tο σύκο είναι φρούτο που γλυκαίνει το τέλος του καλοκαιριού!

Η συκιά είναι ένα δέντρο με μεγάλη ανθεκτικότητα στην ξηρασία, που χρειάζεται πολύ ήλιο για να παράγει εύγευστα φρούτα. Στη χώρα μας, όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν, τα σύκα που παράγονται έχουν πλούσια γεύση. Τα φρέσκα σύκα είναι διαθέσιμα για περιορισμένο χρονικό διάστημα, προς το τέλος του καλοκαιριού, ωστόσο τα αποξηραμένα σύκα αποτελούν μια δημοφιλή επιλογή όλο το χρόνο.

Το σύκο είναι ένα γλυκό, ιδιαίτερα νόστιμο φρούτο με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο (ειδικά τα αποξηραμένα σύκα αποτελούν πολύ καλή φυτική πήγη των ιχνοστοιχείων). Μάλιστα, οι ποικιλίες με σκούρα κόκκινη σάρκα είναι πλούσιες σε πολυφαινόλες (ουσίες με αντιοξειδωτική δράση).

Σε σύγκριση με άλλα φρούτα, τα σύκα περιέχουν λίγο περισσότερα σάκχαρα και κατ΄επέκταση ενέργεια (σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει η συγκριτικά μικρότερη περιεκτικότητά τους σε νερό), ωστόσο οι φυτικές ίνες βοηθούν στην ομαλότερη απορρόφηση των σακχάρων τους.

Οι φυτικές ίνες που περιέχουν τα σύκα συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου, γι’ αυτό και συχνά συστήνονται σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας. Ωστόσο, τα σποράκια που βρίσκονται στον καρπό μπορεί να προκαλέσουν έξαρση σε περιπτώσεις κολίτιδας ή άλλων νόσων του γαστρεντερικού, ενώ τα άτομα με διαβήτη καλό είναι να τα καταναλώνουν περιστασιακά και με μέτρο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η λήψη τους είναι απαγορευτική.

Το διατροφικό προφίλ του σύκου φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:
Φρέσκα σύκα Αποξηραμένα σύκα
Περιεκτικότητα ανά 100 γραμμάρια Περιεκτικότητα ανά 100 γραμμάρια
Ενέργεια (θερμίδες – kcal) 79 249
Νερό (γραμμάρια) 30 2.5
Υδατάνθρακες (γραμμάρια) 19 64
Εκ των οποίων σάκχαρα (γραμμάρια) 16 48
Πρωτείνες (γραμμάρια) 0.8 3
Λίπος (γραμμάρια) 0.2 1
Φυτικές ίνες (γραμμάρια) 3 10
Κάλιο (mg) 232 680
Νάτριο (mg) 1 10
Ασβέστιο (mg) 35 162
Μαγνήσιο (mg) 17 68
Σίδηρος (mg) 0.4 2

Ένα φρέσκο σύκο ζυγίζει 40-50 γραμμάρια (το αποξηραμένο ζυγίζει 8-9 γραμμάρια). Η μερίδα του φρούτου ορίζεται σαν 2 μέτρια σύκα (φρέσκα ή αποξηραμένα). Όπως φαίνεται και στον πίνακα, τα σύκα είναι πολύ καλή πηγή ενέργειας και θρεπτικών στοιχείων και μπορούν να αποτελέσουν μέρος μια ισορροπημένης διατροφής και να καταναλωθούν σαν σνακ ή ακόμα και να προστεθούν σε πιάτα όπως οι σαλάτες ή ορισμένα κρέατα για να δώσουν ιδιαίτερη γεύση και άρωμα.

Ειδικά τα αποξηραμένα σύκα αποτελούν εύκολη λύση για άτομα με γρήγορους ρυθμούς ζωής, καθώς μεταφέρονται εύκολα και δεν χαλάνε. Λόγω της περιεκτικότητάς τους σε απλά σάκχαρα και της ιδιαίτερης υφής και γεύσης τους, τα φρέσκα σύκα συχνά χρησιμοποιούνται για την παρασκευή μαρμελάδας και γλυκού του κουταλιού.

Επομένως, ειδικά τώρα που η εποχή του πλησιάζει, η ένταξη του σύκου στο διαιτολόγιό μας μπορεί να συμβάλει στην υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής προσφέροντας ενέργεια, πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία, και φυσικά την ιδιαίτερη γλυκιά γεύση του.

Πηγή: iatronet

Similar Posts

  • Υδρολυμένο κολλαγόνο μία ασπίδα για τον ήλιο

    Μια πηγή ενέργειας και ένας απαραίτητος σύμμαχος για την υγεία και την ομορφιά μας. Γνωρίζουμε καλά τους μεγαλύτερους εχθρούς της υγείας του δέρματος μας , το χρόνο, την ηλιακή ακτινοβολία την κακή διατροφή και το κάπνισμα. Ιδιαιτέρως τώρα το καλοκαίρι οι υπεριώδεις ακτίνες, κατά τ άλλα ευεργετικές και απαραίτητες για πολλές μεταβολικές διαδικασίες, απειλούν τον…

  • Θυμαρί .Το βότανο του μήμα: Δείτε ποιές είναι οι ευεργετικές του ιδιότητες

    Εκτός από τη χρήση του ως μπαχαρικό, το θυμάρι έχει μακρά ιστορία εφαρμογής στη φυτοθεραπεία για την αντιμετώπιση του σπασμωδικού βήχα καθώς και της βρογχίτιδας. Χρησιμότητα φυτού Εξαιρετικά χρήσιμο φυτό και από τα καλύτερα αντισηπτικά και τονωτικά βότανα. Είναι μάλλον το φυτό με τις περισσότερες ευεργετικές ιδιότητες. Το εκχύλισμά του μπορεί να προλάβει το κρύωμα,…

  • Γιατί τα παιδία έχουν αδυναμία στα γλυκά;

    Η αδυναμία τους στα γλυκά: Σε πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον διαπιστώθηκε ότι η έντονη προτίμηση που έχουν τα παιδιά για τα γλυκά έχει… βιολογική βάση καθώς σχετίζεται άμεσα με τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξής τους. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η επιθυμία των παιδιών για τις γλυκές γεύσεις είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη των…

  • Τι είναι η Ιγμορίτιδα στα παιδιά;

    Το ιγμόρειο είναι μία κοιλότητα, η οποία βρίσκεται μέσα στο ζυγωματικό οστό. Εξωτερικά αντιστοιχεί στο μάγουλο, κάτω από το μάτι. Ανήκει στις παραρρίνιες κοιλότητες (ιγμόρεια, ηθμοειδείς κυψέλες, μετωπιαίοι κόλποι) οι οποίες βρίσκονται μέσα στα οστά γύρω από τη μύτη, με την οποία και επικοινωνούν και από την οποία αερίζονται. Φυσιολογικά μέσα στα ιγμόρεια παράγεται βλέννα…

  • Πως παρουσιάζεται η στοματίτιδα από μύκητες στα παιδιά

    Στα βρέφη πιο συχνή είναι η στοματίτιδα με κύριο παθογόνο οργανισμό το μύκητα Candida. Εμφανίζεται με λευκά στίγματα ή μια λευκή επικάλυψη στη γλώσσα, στον ουρανίσκο και στην εσωτερική πλευρά στα μάγουλα. Η συγκεκριμένη μορφή στοματίτιδας στα μωρά δεν πονάει αλλά μπορεί να δυσκολέψει τη σίτιση. Τότε ο παιδίατρός σας θα σας δώσει την κατάλληλη…

  • Καλό στη καρδιά κάνει ο Ελληνικός καφές

    Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερα επιστημονικά στοιχεία έρχονται να αναδείξουν την ευεργετική δράση συστατικών τροφίμων και ροφημάτων για την καρδιά και τα αγγεία μας. Ένα εξ αυτών είναι ο ελληνικός καφές. Τα στοιχεία που υπάρχουν σήμερα γενικότερα για τον καφέ καταδεικνύουν μια ιδιαίτερη προστατευτική δράση μιας κατηγορίας αντιοξειδωτικών που βρίσκουμε σε αυτόν, των λεγόμενων…