suko613 217100536
|

Tο σύκο είναι φρούτο που γλυκαίνει το τέλος του καλοκαιριού!

Η συκιά είναι ένα δέντρο με μεγάλη ανθεκτικότητα στην ξηρασία, που χρειάζεται πολύ ήλιο για να παράγει εύγευστα φρούτα. Στη χώρα μας, όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν, τα σύκα που παράγονται έχουν πλούσια γεύση. Τα φρέσκα σύκα είναι διαθέσιμα για περιορισμένο χρονικό διάστημα, προς το τέλος του καλοκαιριού, ωστόσο τα αποξηραμένα σύκα αποτελούν μια δημοφιλή επιλογή όλο το χρόνο.

Το σύκο είναι ένα γλυκό, ιδιαίτερα νόστιμο φρούτο με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο (ειδικά τα αποξηραμένα σύκα αποτελούν πολύ καλή φυτική πήγη των ιχνοστοιχείων). Μάλιστα, οι ποικιλίες με σκούρα κόκκινη σάρκα είναι πλούσιες σε πολυφαινόλες (ουσίες με αντιοξειδωτική δράση).

Σε σύγκριση με άλλα φρούτα, τα σύκα περιέχουν λίγο περισσότερα σάκχαρα και κατ΄επέκταση ενέργεια (σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει η συγκριτικά μικρότερη περιεκτικότητά τους σε νερό), ωστόσο οι φυτικές ίνες βοηθούν στην ομαλότερη απορρόφηση των σακχάρων τους.

Οι φυτικές ίνες που περιέχουν τα σύκα συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου, γι’ αυτό και συχνά συστήνονται σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας. Ωστόσο, τα σποράκια που βρίσκονται στον καρπό μπορεί να προκαλέσουν έξαρση σε περιπτώσεις κολίτιδας ή άλλων νόσων του γαστρεντερικού, ενώ τα άτομα με διαβήτη καλό είναι να τα καταναλώνουν περιστασιακά και με μέτρο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η λήψη τους είναι απαγορευτική.

Το διατροφικό προφίλ του σύκου φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:
Φρέσκα σύκα Αποξηραμένα σύκα
Περιεκτικότητα ανά 100 γραμμάρια Περιεκτικότητα ανά 100 γραμμάρια
Ενέργεια (θερμίδες – kcal) 79 249
Νερό (γραμμάρια) 30 2.5
Υδατάνθρακες (γραμμάρια) 19 64
Εκ των οποίων σάκχαρα (γραμμάρια) 16 48
Πρωτείνες (γραμμάρια) 0.8 3
Λίπος (γραμμάρια) 0.2 1
Φυτικές ίνες (γραμμάρια) 3 10
Κάλιο (mg) 232 680
Νάτριο (mg) 1 10
Ασβέστιο (mg) 35 162
Μαγνήσιο (mg) 17 68
Σίδηρος (mg) 0.4 2

Ένα φρέσκο σύκο ζυγίζει 40-50 γραμμάρια (το αποξηραμένο ζυγίζει 8-9 γραμμάρια). Η μερίδα του φρούτου ορίζεται σαν 2 μέτρια σύκα (φρέσκα ή αποξηραμένα). Όπως φαίνεται και στον πίνακα, τα σύκα είναι πολύ καλή πηγή ενέργειας και θρεπτικών στοιχείων και μπορούν να αποτελέσουν μέρος μια ισορροπημένης διατροφής και να καταναλωθούν σαν σνακ ή ακόμα και να προστεθούν σε πιάτα όπως οι σαλάτες ή ορισμένα κρέατα για να δώσουν ιδιαίτερη γεύση και άρωμα.

Ειδικά τα αποξηραμένα σύκα αποτελούν εύκολη λύση για άτομα με γρήγορους ρυθμούς ζωής, καθώς μεταφέρονται εύκολα και δεν χαλάνε. Λόγω της περιεκτικότητάς τους σε απλά σάκχαρα και της ιδιαίτερης υφής και γεύσης τους, τα φρέσκα σύκα συχνά χρησιμοποιούνται για την παρασκευή μαρμελάδας και γλυκού του κουταλιού.

Επομένως, ειδικά τώρα που η εποχή του πλησιάζει, η ένταξη του σύκου στο διαιτολόγιό μας μπορεί να συμβάλει στην υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής προσφέροντας ενέργεια, πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία, και φυσικά την ιδιαίτερη γλυκιά γεύση του.

Πηγή: iatronet

Similar Posts

  • Τι είναι το βότανο Πασιφλόρα (passiflora)

    Η πασιφλόρα είναι ένα αειθαλές αναρριχώμενο φυτό της Νότιας Αμερικής και χρησιμοποιείται σήμερα ως θεραπευτικό βότανο (medicinal plant), για την αντιμετώπιση της νευραλγίας και του άγχους καθώς και συγγενών διαταραχών, της μελαγχολίας και της κατάθλιψης, της επιληψίας, της αϋπνίας, της υστερίας και άλλων νευρογενών διαταραχών. Η πασιφλόρα παρουσιάζει επίσης αναλγητικές ιδιότητες και σε πολλές χώρες…

  • Κάνει το παιδί μου να τρώει φαγητό που έχει πέσει στο πάτωμα;

    Σας έχει συμβεί (έστω και όταν ήσασταν παιδιά) να σας πέσει το μπισκότο στο πάτωμα και να σκύψετε αμέσως να το πάρετε για να το φάτε; Αν ναι, δεν είστε οι μόνοι – και η τακτική αυτή δεν είναι πάντοτε τόσο επικίνδυνη όσο φαίνεται, σύμφωνα με μία νέα έρευνα. Η ιδέα ότι το φαγητό δεν…

  • Συμβουλές: Αύξηση βάρους και υγιεινή διατροφή για φυτοφάγους.

    Όσο πιο αυστηρό είναι το διαιτολόγιο ενός φυτοφάγου τόσο μεγαλώνουν οι πιθανότητες να παρουσιαστούν ελλείψεις σε διάφορα θρεπτικά συστατικά. Ελλείψεις μπορεί να παρουσιαστούν σε: Πρωτεΐνες : Οι φυτικές τροφές δεν μπορούν μεμονωμένα να καλύψουν τις ανάγκες μας σε πρωτεΐνες γιατί δεν περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Οι αυστηρά φυτοφάγοι μπορούν να επιτύχουν την κάλυψη των…

  • Λοιμώξεις του ουροποιητικού στα παιδιά και χυμός κράνμπερι

    Τα ευρήματα μιας μικρής μελέτης δείχνουν πως ο χυμός κράνμπερι είναι πλούσιος σε κάποιες αντιβακτηριακές ουσίες οι οποίες θα μπορούσαν να προλάβουν τις επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος στα παιδιά. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές βρήκαν πως ο χυμός κράνμπερι, ο οποίος περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις των ουσιών που ονομάζονται προανθοκυανιδίνες (PACs), μειώνει τον κίνδυνο των υποτροπιαζουσών…

  • Αλόη: Το γιατρικό τις φύσης

    Το θαυματουργό φυτό, όπως πολύ συχνά αποκαλείται, δεν είναι φυτό και δεν είναι βιταμίνη. Είναι τροφή. Η ιστορία λέει πως ο Μ. Αλέξανδρος κατόπιν προτροπής του Αριστοτέλη κατέκτησε το νησί Σοκότρα στον Ινδικό Ωκεανό για τις μεγάλες καλλιέργειες Αλόης που το νησί διέθετε. Χρησιμοποίησε τις ιδιότητες του φυτού της Αλόης για να γιατρεύει τα τραύματα…

  • Κολοκύθα : 5 λόγοι για να την εντάξουμε στη διατροφη των παιδιών μας

    Η κολοκύθα είναι ένα από τα δώρα της φύσης το φθινόπωρο. Εκτός όμως από ένα όμορφο διακοσμητικό στοιχείο που σηματοδοτεί την έλευση του φθινοπώρου αποτελεί και μια σουπερ τροφή με μεγάλη θρεπτική αξία. Συγκεκριμένα: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά Το πορτοκαλί της χρώμα προδίδει την υψηλή περιεκτικότητα σε β-καροτένιο το οποίο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Επίσης…