Ποτε πρέπει να παίρνουμε πολυβιταμίνες και σε τι μας οφελούν
Η λέξη βιταμίνη προέρχεται από τη λατινική λέξη Vita που σημαίνει ζωή και την λέξη Αμίνη αφού η πρώτη που ανακαλύφθηκε περιέχει άζωτο.
Πρόκειται για οργανικές ουσίς οι οποίες βρίσκοντα σε μικρές ποσότητες στα τρόφιμα. Είναι απαραίτητες στα θηλαστικά και κυρίως στον άνθρωπο για τη φυσιολογική σωματική, ψυχική ανάπτυξη και αναπαραγωγήη, δεδομένου ότι το σώμα είτε δεν μπορεί να τις συνθέσει καθόλου, είτε τις συνθέτει σε ανεπαρκείς ποσότητες και κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Συμπλήρωμα πολυβιταμίνης θεωρείται ένα σκεύασμα που περιέχει πολλές βιταμίνες σε συνέργεια μεταξύ τους, εγκλωβισμένες σε διαφορές μορφές εξωτερικής λήψης από το στόμα όπως ταμπλέτα, φυτοκάψουλα, αναβράζουσα και υγρή μορφή. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί η σημασία της λέξης «συμπλήρωμα διατροφής» διότι παρερμηνευέται. Το συμπλήρωμα διατροφής, είτε ως μοναδικό θρεπτικό συστατικό είτε με την συνέργεια κι άλλων ουσιών, συμπληρώνει τη διατροφή όταν αυτή δεν επαρκεί.
Περιπτώσεις που συνιστάτε η λήψη πολυβιταμινούχου συμπληρώματος διατροφής:
- Αδυνάτισμα: Η ελάττωση των θερμίδων που καταναλώνει το άτομο σημαίνει και ταυτόχρονη ελάττωση βιταμινών. Μεγαλύτερες ελλείψεις παρατηρούνται στις 4 λιποδιαλυτές (A,D,E, και K).
- Το αντισυλληπτικό χάπι: Έχει παρατηρηθεί ότι, μετά τη λήψη του χαπιού αυτού μειώνονται τα επίπεδα B6, B2, C, φελλικού οξέος.
- Φάρμακα: Ιδιαίτερα ευαίσθητες είναι οι B6,Cκαι το φελλικό οξύ.
- Μη σπιτική διατροφή: Το μαζικό μαγείρεμα και οι συσκευές που χρησιμοποιούνται για την διατήρηση υψηλής θερμοκρασίας στα φαγητά καταστρέφουν τις βιταμίνες, κυρίως τις υδροδιαλυτές C και B.
- Αλκοόλ: Η συστηματική λήψη αλκοόλ προκαλεί έλλειψη κυρίως των βιταμινών του συμπλέγματος B,δεδομένου ότι επηρεάζει την απορρόφηση τους από το έντερο.
- Κάπνισμα: Μειώνει σημαντικά τα επίπεδα των βιταμινών A, C, E, B12, και του φελλικού οξέος.
- Στρες: Σε αυτό εντάσσονται η ασθένεια, ο φόβος, οι ακραίες θερμοκρασίες του σώματος και η πνευματική ένταση. Όλες οι περιπτώσεις αυτές αυξάνουν τις ανάγκες του οργανισμού κυρίως για τις βιταμίνες Bκαι C.
- Εγκυμοσύνη και θηλασμός: Σε αυτή την περίοδο της ζωής της γυναικάς, οι ανάγκες του οργανισμού της, κυρίως για φελλικό οξύ και βιταμίνη B6, είναι αυξημένες.
- Τρίτη ηλικία, εμμηνόπαυση: Όσο μεγαλώνει κάνεις, τόσο αποτίνουν οι λειτουργιές του σώματος.
Πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα διατροφής επιπλέον πρέπει να χρησιμοποιείται:
- Σε μυϊκή ατονία
- Μετά από ασθενείς
- Σε έντονη εργασία
- Σε μελέτη (μαθητές, φοιτητές)
- Όταν γυμναζόμαστε
- Σε προβλήματα με τα νύχια η τριχόπτωση
- Σε περίοδο ανάπτυξης
- Σε αθλητές