Summer Sun Pregnant Belly
|

Έγκυος το καλοκαίρι

1. Προλάβετε την αφυδάτωση

Η επαρκής πρόσληψη υγρών είναι πολύ δύσκολη τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες. Κανονικά ο στόχος σας είναι να πίνετε περίπου ενάμισι λίτρο νερό και άλλα υγρά τη μέρα, το καλοκαίρι όμως χρειάζεστε ακόμη περισσότερο αφού με τη ζέστη χάνετε υγρά και ιδρώνετε περισσότερο.

Ιδέα: Παγωμένα ροφήματα

Αφού πρέπει να πίνετε συνεχώς κάτι, φτιάξτε απολαυστικά ροφήματα.

Μια καλή ιδέα είναι δροσιστικοί φυσικοί χυμοί (καρπούζι, πεπόνι, μάνγκο, φράουλες, ροδάκινα, νεκταρίνι) που θα αραιώνετε με παγωμένη σόδα ή ανθρακούχο νερό και άφθονα παγάκια. Όλα τα παραπάνω φρούτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά (βιταμίνη C, λυκοπένιο, β-καροτένιο), τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα της εγκύου. Ταυτόχρονα, συμβάλλουν στη διατήρηση της σφριγηλότατος και του κολλαγόνου της επιδερμίδας, με αποτέλεσμα την πρόληψη δημιουργίας ραγάδων που είναι πολύ συχνές στην εγκυμοσύνη.
Μια άλλη ιδέα είναι να καταψύξετε φρεσκοστυμμένο χυμό φρούτων, π.χ. λεμόνι ή λάιμ, σε θήκες για παγάκια με τα οποία θα αρωματίζετε και θα δροσίζετε ακόμη περισσότερο το νερό σας.
Αν θέλετε κάτι πιο χορταστικό μπορείτε να φτιάξετε ένα ρόφημα με γιαούρτι χωρίς λιπαρά ή άπαχο γάλα και μέλι ή να χτυπήσετε στο μπλέντερ μία μπάλα παγωτό γιαούρτι με μέλι και λίγο άπαχο γάλα, για να αραιώσει και να γίνει ένα απαλό και πολύ δροσιστικό μιλκσέικ χωρίς πολλές θερμίδες.

2. Αντιμετωπίστε το πρήξιμο

Το πρήξιμο ή οίδημα μπορεί να είναι πιο έντονο και βασανιστικό το καλοκαίρι λόγω της ζέστης και να σας δυσκολεύει να φορέσετε τα παπούτσια σας ή να σας δημιουργεί μια αίσθηση βάρους στα άκρα. Τα καλά νέα είναι πως το καλοκαίρι κανείς δεν θα σας παρεξηγήσει επειδή κυκλοφορείτε με σαγιονάρες – ακόμη και στη δουλειά σας! Επιλέξτε καλής ποιότητας δερμάτινες σαγιονάρες που θα περιορίσουν τον ιδρώτα και δεν θα γλιστρούν, αν μάλιστα βρείτε με έναν δυο πόντους τακούνι είναι το ιδανικό για να έχετε καλή στάση σώματος και να μην επιβαρύνονται τα πόδια σας. ΠΡΟΣΟΧΗ! Αν το οίδημα προκληθεί απότομα και συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως αυξημένη πίεση, διαταραχές στην όραση και έντονο πονοκέφαλο θα πρέπει να μιλήσετε αμέσως με το γυναικολόγο σας καθώς υπάρχει περίπτωση να αποτελεί ένδειξη προεκλαμψίας.

Ιδέα: Ψηλά τα πόδια και μακριά απ’ το αλάτι!

Ένας τρόπος για να περιοριστεί το πρήξιμο είναι να βάζετε τα πόδια σας ψηλά, όσο και όποτε μπορείτε! Αν μάλιστα το βραδάκι είστε με το σύντροφό σας στο σπίτι μπορεί να σας κάνει ένα απολαυστικό μασάζ στα πόδια, πάντα με έλαια κατάλληλα για την εγκυμοσύνη.
Προκειμένου να αντιμετωπίσετε τα οιδήματα/πρηξίματα λόγω ζέστης είναι σημαντικό να περιορίσετε στο ελάχιστο την πρόσληψη αλατιού και να αποφεύγετε τα τυποποιημένα τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε αυτά (π.χ. τσιπς, κονσέρβες, λευκό ψωμί, παχιά τυριά). Αντίθετα αυξήστε την κατανάλωση υγρών (νερό, χυμοί, γάλα χαμηλό σε λιπαρά) και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο (μπανάνες, πατάτες, ντομάτες, πιπεριές, βερίκοκα, κεράσια, μούσμουλα, ροδάκινα, ρόκα, σέλινο, μαϊντανό, όσπρια).

3. Καταπολεμήστε έξυπνα τη ζέστη

Δεν μπορείτε να την αποφύγετε! Όταν ο τόπος «βράζει», με το αυξημένο βάρος και σωματικά υγρά, νιώθετε ακόμη πιο έντονη τη ζέστη. Υπομονή, για όλα υπάρχουν λύσεις!

Ιδέα: Βραχείτε!

Το νερό είναι ο καλύτερος φίλος της μέλλουσας μαμάς (είτε το πίνετε, είτε δροσίζεστε, είτε κολυμπάτε σ’ αυτό, μόνο καλό μπορεί να σας κάνει!).

Αν είστε στην πόλη κάνετε όσες συχνά μπορείτε μέσα στην ημέρα ένα χλιαρό ντους –το πολύ δροσερό νερό θα σας ανακουφίσει προσωρινά, μετά όμως θα ζεσταθείτε πιο γρήγορα- ή βρέχετε τακτικά τα πόδια σας κάνοντας ταυτόχρονα μασάζ με το νερό, μετακινώντας αργά το «τηλέφωνο» του ντους από κάτω προς τα πάνω.
Αποφεύγετε να κυκλοφορείτε τις θερμές ώρες της ημέρας κι αν αυτό είναι απαραίτητο φοράτε πάντα αντηλιακή προστασία, καπέλο και άνετα ρούχα από φυσικά υλικά όπως βαμβάκι, λινό ή μετάξι.
Προτού φύγετε για διακοπές συζητήστε με τον γυναικολόγο σας αν επιτρέπεται ή όχι να κολυμπήσετε στην πισίνα του ξενοδοχείου. Η θάλασσα είναι συνήθως ασφαλέστερη επιλογή αρκεί να αποφεύγετε τις ώρες μεταξύ 12 και 4 το μεσημέρι. Προτιμήστε αυτό το διάστημα να βρίσκεστε σε σκιερό εξωτερικό χώρο αν έχει αεράκι και δροσιά, διαφορετικά καλύτερα να επιλέξετε το κλιματιζόμενο δωμάτιό σας. Ευκαιρία για να ξαπλώσετε με τα πόδια ψηλά για να πάρετε δυνάμεις για τη βραδινή σας βόλτα!

Πηγή: Ελένης Δασκαλάκη, με τη συνεργασία του μαιευτήρα γυναικολόγου Γεώργιου Καλλιπολίτη και της Κλινικής Διαιτολόγου – Διατροφολόγου Γεωργίας Καπώλη, paidimag

Similar Posts