ta prwta dontia tou paidiou kai i antimetwpisi tous

Συμβουλές για την πρώτη οδοντοφυϊα του μωρού μου

Η εμφάνιση του πρώτου δοντιού του μωρού σας -συνήθως μεταξύ 5 και 7 μηνών- μπορεί να είναι μια συναρπαστική αλλά κουραστική περίοδος. Ακόμη και πριν βγει, τα ούλα του μωρού σας μπορεί να είναι πρησμένα και να πονάνε, προκαλώντας γκρίνια και άγρυπνες νύχτες.

Η οδοντοφυΐα μπορεί να προκαλέσει επίσης υπερέκκριση σάλιου. Μερικά μωρά δεν επηρεάζονται καθόλου από αυτό, ενώ άλλα γίνονται ευερέθιστα για ημέρες ή ακόμη και για εβδομάδες κάθε φορά.
Για να ανακουφίσετε τον πόνο του μωρού σας: προσπαθήστε να τρίβετε τα ούλα του μωρού σας με το καθαρό σας δάχτυλο. Μπορείτε να του δώσετε επίσης ένα υγρό, παγωμένο πανί να μασάει. Ή δοκιμάστε έναν κρίκο οδοντοφυΐας ή παιχνίδι (αν το βάλετε στο ψυγείο για λίγα λεπτά μπορεί να γίνει ακόμη πιο ανακουφιστικό). Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν δώσετε στο μωρό σας κάποιο φάρμακο. Τα στοματικά αναλγητικά μπορεί να προσφέρουν μια προσωρινή ανακούφιση στα ούλα του μωρού σας αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση. Ποτέ να μη δίνετε στο παιδί σας ασπιρίνη ούτε να την τρίβετε στα ούλα του. Μπορείτε απλά να του δώσετε λίγο ντρέπομαι όταν έχει πολύ γκρίνια και είναι ανήσυχο, για να ηρεμίσει λιγάκι. Επίσης μπορείτε να του βάλλεται μια ειδική αλοιφή και να του τρίψετε τα ούλα με αυτή για να το ανακουφίσετε.

Για να αντιμετωπίσετε ένα εξάνθημα από την οδοντοφυΐα: Αν δείτε κάποιο κοκκίνισμα στο πιγούνι του μωρού σας ή στο κάτω χείλος, μπορεί να προκαλείται από τα σάλια. Σκουπίστε απαλά (μην το τρίψετε) τα σάλια με ένα βαμβακερό πανί και βάλτε λίγη βαζελίνη στο σημείο προτού κοιμηθεί.

Για να αποφύγετε μελλοντικά προβλήματα: με το που θα εμφανιστούν τα πρώτα δόντια θα πρέπει να αρχίζετε να σκέφτεστε για την υγιεινή τους. Ο γιατρός του μωρού σας πιθανόν να εξετάσει τα δόντια του. Μερικοί ειδικοί συμβουλεύουν να χρησιμοποιείτε μια γάζα για να σκουπίζετε τα δόντια και τα ούλα δύο ή περισσότερες φορές την ημέρα, παρόλο που αν δεν το κάνετε δεν υπάρχει πρόβλημα.

Similar Posts