mitrikos thilasmos mythoi alithies
|

Μητρικός θηλασμός… σταθερή αξία!

Ο μητρικός θηλασμός παραμένει σταθερή αξία μέσα στα χρόνια, γιατί είναι η ολοκλήρωση του κύκλου της αναπαραγωγής που φέρνει τη γυναίκα κοντά στο θαύμα της δημιουργίας. Αποτελεί μέρος των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη διατροφή και στην υγεία. Είναι συνέχεια της διατροφής και της προστασίας που λάμβανε το μωρό μέσω του ομφάλιου λώρου.

Το μητρικό γάλα είναι ένα δυναμικό σωματικό υγρό, το οποίο μεταβάλλεται προκειμένου να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες του νεογέννητου, παρέχοντάς του προστασία από μολυσματικές ασθένειες και προωθώντας το νευροαναπτυξιακά (American Academy of Pediatrics, 2005).

Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για την προαγωγή του μητρικού θηλασμού, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε παγκόσμιο. Γνωστοποιείται όλο και περισσότερο η ανάγκη για αποκλειστικό θηλασμό, τα οφέλη αυτού, καθώς και η ενίσχυση για την εκμάθηση τεχνικών για αποτελεσματικότερο και ευκολότερο θηλασμό.

“Γεννημένο μέσα σ’ έναν κόσμο γεμάτο μικρόβια και λοιμώξεις, η κυριότερη άμυνα ενός νεογέννητου απέναντι σε όλα αυτά προέρχεται από το πρωτόγαλα ή πύαρ, την ουσία που παράγεται τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννα και η οποία προσφέρει την πρώτη ανοσοποιητική προστασία στο μωρό.»

Προαγωγή μητρικού θηλασμού

Έχει αποδειχτεί ότι ο θηλασμός είναι ο πιο εύκολος και φυσικός τρόπος, για να ικανοποιούνται οι ψυχοσωματικές ανάγκες του μωρού. Εκτός του ότι παρέχει πλήρη τροφή και προστατεύει από λοιμώξεις και αλλεργίες, το μητρικό γάλα χωνεύεται εύκολα. Και το σπουδαιότερο είναι, ότι ο θηλασμός δημιουργεί ένα ιδιαίτερο δεσμό της μητέρας με το μωρό. Η ασφάλεια της αγκαλιάς και ο ήχος της φωνής, μαζί με τη θρεπτική αξία του γάλατος, βοηθάνε το μωρό να μεγαλώνει με υγεία.

Πολλές έρευνες επιβεβαιώνουν το πόσο σημαντικό είναι το μητρικό γάλα, αλλά και ο θηλασμός τόσο για την ανάπτυξη του οργανισμού του μωρού όσο και για τις μετέπειτα γνωστικές του ικανότητες (Heird, 2001; Kozetzko et al., 2001; Larque, Demmelmair, & Koletzko, 2002).

Ποιοι είναι οι βασικότεροι λόγοι για τη διακοπή του θηλασμού;

Η έρευνα των Hill, Hanson, & Mefford (1993) διαπιστώνει, ότι τα ανεπαρκή αποθέματα γάλακτος και οι δυσκολίες του θηλασμού είναι από τους κυριότερους λόγους για τους οποίους οι μητέρες διακόπτουν το θηλασμό των ολιγοβαρών νεογέννητων την όγδοη εβδομάδα μετά τη γέννησή τους.

Έρευνα που έγινε στο Κάιρο (σε τμήμα εντατικής μονάδας νεογνικής φροντίδας) με σκοπό την κατασκευή ενός εκπαιδευτικού προγράμματος για τη βελτίωση των γνώσεων και των τεχνικών του μητρικού θηλασμού σε γυναίκες με πρόωρα βρέφη, απέδειξε ότι υπήρξε σταδιακή βελτίωση στις τεχνικές θηλασμού, στην παραγωγή του μητρικού γάλακτος και στη συχνότητά του.

Το 80% των μητέρων της πειραματικής ομάδας (ομάδα που εκπαιδεύτηκε σε τεχνικές θηλασμού) συνέχισε τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό κατά την αποχώρηση από το νοσοκομείο συγκριτικά με το 40% της ομάδας ελέγχου (ομάδα που δεν έλαβε καμία εκπαίδευση), ενώ τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά το θηλασμό ήταν πολύ λιγότερα στην πειραματική ομάδα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι η εκπαίδευση για το θηλασμό, και η συχνή υποστήριξη των μητέρων αυξάνει το βαθμό του θηλασμού μετά την αποχώρηση από το νοσοκομείο, ενώ μειώνει τα προβλήματα που παρουσιάζονται κατά το θηλασμό.

Απόψεις και κοινωνικές αναπαραστάσεις για το θηλασμό …από Ελλάδα

Μελέτη που δημοσιεύθηκε σε ελληνικό επιστημονικό περιοδικό (Ρήγα Α.Β, Βιλλιώτη Φ., Ζαφειρούλη Μ., Κριεκούκη Μ., 2010) αναφέρει τις πεποιθήσεις που έχει η λεχώνα για το θηλασμό, καθώς και τη διάθεσή της να θηλάσει. Τα ευρήματα είναι αξιόλογα παρατηρώντας, ότι οι νέες μητέρες στην πλειοψηφία του δείγματος της έρευνας πιστεύουν, ότι με το θηλασμό αναπτύσσεται ένα δέσιμο και μια έντονη συναισθηματική επαφή μεταξύ του μωρού και της μητέρας, αποδεικνύοντάς το με το γεγονός ότι το 88% αυτών απάντησε πως δε φοβάται και δεν ενδιαφέρεται εάν “χαλάσει” το στήθος από το θηλασμό και το 93% αυτών θήλαζε τις πρώτες μέρες της γέννησης του μωρού (η έρευνα έγινε κατά τις μέρες παραμονής των λεχώνων στο μαιευτήριο).

Δυσκολίες υπάρχουν, η εκπαίδευση και η υποστήριξη, όμως, τις εξαλείφουν!

Καθίσταται λοιπόν σαφές, ότι ο θηλασμός είναι ένα από τα πρώτα και σημαντικότερα βήματα στην ανθρώπινη ζωή. Προσφέρει ζωτικής σημασίας πλεονεκτήματα τόσο στη μητέρα όσο και στο βρέφος, ενώ παράλληλα γίνονται διαδικασίες ώστε μέσω νόμων να εφαρμόζονται κάποιοι σχετικοί κώδικες σε όλα τα κράτη σχετικά με το θηλασμό.

Οι δυσκολίες που προκύπτουν μπορούν να αντιμετωπιστούν, αρκεί να υπάρχει ενημέρωση, ενδιαφέρον και υποστήριξη. Όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν, ότι όταν παρέχεται υποστήριξη, αυξάνονται οι πιθανότητες αποκλειστικού θηλασμού, ξεπερνιούνται οι δυσκολίες, μειώνεται το άγχος των μητέρων και ο στόχος επιτυγχάνεται!

Πηγή: yeskid

Similar Posts