26978
|

Τι πρέπει να κάνω για να χάσω τα κιλά της εγκυμοσύνης

1. Κάνε υπομονή

“Το σημαντικό να χάσετε τα κιλά της εγκυμοσύνης, γιατί αν δεν το κάνετε υπάρχει κίνδυνος να έρθετε αντιμέτωποι με το πρόβλημα της παχυσαρκίας μετά από 15-20 χρόνια” συμβουλεύει η Debra Krummel, διδάκτωρ στο τμήμα Διατροφολογίας του Πανεπιστημίου Cincinnati. Παρόλα αυτά πρέπει να κατανοήσεις ότι σε αυτόν τον αγώνα, όπλο σου πρέπει να είναι η υπομονή. “Ο πρώτος κανόνας που θα πρέπει να εφαρμόσουν οι μητέρες, είναι να έχουν υπομονή με το σώμα τους” εξηγεί η Melinda Johnson, διαιτολόγος και εκπρόσωπος του Αμερικάνικου Συλλόγου Διαιτολογίας. “Σας πήρε εννέα μήνες για να φτάσετε σε αυτό το σημείο, οπότε θα χρειαστεί περίπου άλλο τόσο για να πετύχετε τον στόχο σας” προσθέτει.

2. Μην κάνεις δίαιτα

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, το να μπείς επίσημα στη διαδικασία μιας δίαιτας, μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Το να στερηθείς τα αγαπημένα σου φαγητά σε συνδυασμό με το άγχος της μητρότητας είναι πιθανόν να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους, σύμφωνα με την Jonhson. Εξόπλισε την κουζίνα σου με υγιεινά σνακς, ώστε όταν θέλεις να φας κάτι να έχεις να διαλέξεις μεταξύ ενός φρούτο ή μιας μπάρας δημητριακών. Όσο γρήγορα και να θέλεις να χάσεις βάρος, μην πέσεις κάτω από τις 1.800 θερμίδες, ειδικά αν θηλάζεις.

3. Εξοπλίσου με super φαγητά

Σαν νέα μητέρα, το σώμα σου έχει απόλυτη ανάγκη από σωστές τροφές, πόσο μάλλον αν θηλάζεις το μωράκι σου.. Διάλεξε λοιπόν φαγητά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλά σε θερμίδες και λιπαρά. Το ψάρι είναι μία από αυτές τροφές, αφού λόγω του ωμέγα 3, βοηθάει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρολογικού συστήματος του μωρού σου. Προτίμησε ψάρια του κρύου νερού όπως ο σολομός και η σαρδέλα. Το γάλα και το γιαούρτι είναι βασικές πηγές ασβεστίου, αλλά μην ξεχνάς και τις πρωτεΐνες, τις οποίες θα βρεις στο άπαχο κρέας, το κοτόπουλο και τα φασόλια.

4. Θήλασε όσο μπορείς

Το αν ο θηλασμός σε βοηθάει να ξαναβρείς το παλιό σου σώμα ή όχι δεν έχει αποδειχτεί ακόμη. Το σίγουρο όμως είναι ότι είναι καλό για το μωρό, ενισχύει και προστατεύει τον οργανισμό του και έχει σημαντικά οφέλη στην υγεία και των δυο σας. Τέλος ο θηλασμός είναι μια ευκαιρία για να προσθέσεις άλλες 300 θερμίδες στη διατροφή σου, αρκεί να μην αποτελέσει δικαιολογία για να τρως παραπάνω (αρκετά).

5. Πιες νερό

Πίνε αρκετό νερό για να αποφύγεις την αφυδάτωση. Το νερό σε βοηθάει να μην αισθάνεσαι πείνα όλη την ώρα και κάποιες έρευνες υποστηρίζουν ότι βοηθάει στον μεταβολισμό σου. Σύμφωνα με την Melinda Johnson, τα 8 ποτήρια νερό δεν είναι πάντα υποχρεωτικά. Μπορείς να καθοδηγηθείς από το χρώμα των ούρων σου. Αν πίνεις αρκετό νερό το χρώμα θα πρέπει να είναι σχεδόν διάφανο και να επισκέπτεσαι την τουαλέτα κάθε 3 με 4 ώρες.

6. Κουνήσου!

Η σωστή διατροφή είναι σίγουρα σημαντική στην απώλεια βάρους μετά την εγκυμοσύνη, αλλά η γυμναστική είναι καθοριστική. Θα πρέπει να εντάξεις στο εβδομαδιαίο σου πρόγραμμα αεροβική γυμναστική αλλά και ασκήσεις ενδυνάμωσης για τους μυς και τα κόκαλά σου. “Η γυμναστική, εκτός του ότι σε βοηθάει να χάσεις βάρος, έχει τόσα πολλά οφέλη για μια νέα μητέρα” τονίζει η Johnson. “Βοηθάει σε προβλήματα όπως η κατάθλιψη, η αϋπνία ή το στρες” προσθέτει.

7. Κοιμήσου

Ακούγεται δύσκολο, σχεδόν ακατόρθωτο να καταφέρεις να κοιμηθείς με ένα νεογέννητο μωρό δίπλα σου. Έρευνες όμως έδειξαν ότι οι μαμάδες που καταφέρνουν να κοιμηθούν επτά ώρες χάνουν πιο εύκολα τα κιλά της εγκυμοσύνης, σε σχέση με αυτές που κοιμούνται μόνο πέντε ώρες. Όταν είσαι κουρασμένη δεν μπορείς να φροντίσεις σωστά τον εαυτό σου και είναι πολύ πιθανόν να αρχίσεις να τρως ό,τι βρεις μπροστά σου.

8. Ζήτα βοήθεια από τους ειδικούς

Αν δυσκολεύεσαι αρκετά στο να χάσεις βάρος, μη διστάζεις να ζητήσεις τη βοήθεια ενός διαιτολόγου κι ενός γιατρού. Ο πρώτος θα σχεδιάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διατροφής ειδικά για εσένα και ο δεύτερος θα σε συμβουλεύσει όσον αφορά τα κιλά σου και την άθληση.

Πηγή: Shape.gr

Similar Posts

  • Μυστικά για μακροβιότητα και υγεία

    Το φαινόμενο της γήρανσης έχει απασχολήσει τους επιστήμονες, οι οποίοι έχουν ανακαλύψει αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα σχετικά με τους μηχανισμούς που επιταχύνουν ή επιβραδύνουν τη γήρανση. Διάφορες έρευνες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι με την βοήθεια της επιστήμης είναι δυνατόν να επεκτείνουμε τη ζωή μας καθώς επίσης και να αποφύγουμε κάποιες νόσους. Αυτό βέβαια δεν είναι ακόμα…

  • Μπορώ να δίνω στο μωρό μου τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη;

    Τα μωρά χρειάζονται μόνο τα φυσικά σάκχαρα που βρίσκονται στα φαγητά. Οι καλές διατροφικές συνήθειες αρχίζουν από νωρίς και διαρκούν για μια ζωή, γι’ αυτό μη βάζετε επιπλέον ζάχαρη στα φαγητά και μη δίνετε στο μωρό σας φαγητά με πρόσθετη ζάχαρη. Παρόλο που οι διατροφικές ανάγκες του παιδιού σας δεν απαιτούν επιπλέον ζάχαρη, τα μωρά…

  • Φρούτα και λαχανικά. Ποιά η κατάλληλη εποχή τους, αναλυτικός πίνακας

    Επιλέγοντας φρούτα και λαχανικά που είναι στην καλύτερη τους εποχή, από τη μία καταναλώνουμε τροφές με τη μέγιστη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες και από την άλλη δεν προσλαμβάνουμε τις χημικές ουσίες τις οποίες τα τρόφιμα αυτά ενδέχεται να περιέχουν, λόγω μη εποχικής διαθεσιμότητας, με καθαρά προ-οξειδωτικό χαρακτήρα όπως χημικά,φυτοφάρμακα και ορμόνες. Για το λόγο αυτό,…

  • Γιατί παχαίνουν τα Ελληνόπουλα

    Η παιδική παχυσαρκία καλπάζει στην Ελλάδα και τα ποσοστά της καθιστούν τη χώρα μας πρωταθλήτρια Ευρώπης σε αυτή, σύμφωνα με στοιχεία που προσφάτως έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας Mια από τις μεγαλύτερες ελληνικές μελέτες για την παιδική παχυσαρκία (μελέτη GRECO) παρουσιάζει στοιχεία για τα παιδιά, τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους. Πόσα…

  • Γάλα γαϊδάρας: Ελιξίριο ομορφιάς & ιδανικό για το ανάστημα και τα οστά των παιδιών

    Το γάλα γαϊδάρας θεωρείτο από τα πανάρχαια χρόνια ως τροφή «φάρμακο», χάρη των ευεργετικών και θεραπευτικών του ιδιοτήτων. Χρησιμοποιείτο είτε για να θεραπεύσουν διάφορες φλεγμονές, τον επίμονο βήχα, την ψωρίαση, το έκζεμα, το έδιναν σε αδύναμα-καχεκτικά παιδιά για να αντιμετωπίσουν την αδυναμία και την αναιμία τους, οι γυναίκες το χρησιμοποιούσαν ως καλλυντικό περιποίησης της επιδερμίδας…

  • Η διατροφική αξία της σόγιας; Είναι ασφαλή για κατανάλωση;

    Η σόγια ή αλλιώς γλυκίνη η μεγάλη (Glycine Max), είναι ένα όσπριο με καταγωγή από την Ασία που χρησιμοποιείται ευρέως εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια στην Κίνα. Έχει μεγάλη διατροφική αξία αν το συγκρίνουμε με τα άλλα όσπρια, γι’ αυτόν τον λόγο έχει πολλούς υποστηρικτές ανά τον κόσμο, κυρίως χορτοφάγους, υγιεινιστές ή αθλητές. Είναι πολύ…