Χωρίς τίτλο1
|

Ποτε πρέπει να βάλει το παιδί μου σιδεράκια;

Ανησυχείτε, καθώς βλέπετε τα μόνιμα δόντια του παιδιού σας να ανατέλλουν το ένα στην ανατολή και το άλλο στη δύση; Εμείς ρωτήσαμε τον ειδικό για σας και να τι μας απάντησε.
Γιατί πρέπει να φορέσει σιδεράκια;

Οι περισσότεροι γονείς νομίζουν ότι τα σιδεράκια μπαίνουν μόνο για αισθητικούς λόγους. Κι όμως, τα ίσια δόντια βοηθάνε αποτελεσματικά στη μάσηση, στην ομιλία και στη διατήρηση της υγείας της στοματικής κοιλότητας. Αντιθέτως, τα ορθοδοντικά προβλήματα που δεν έχουν θεραπευθεί, μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα των δοντιών και των ούλων.

Σε ποια ηλικία πρέπει να γίνει η πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό;

Κατάλληλη ηλικία για την έγκαιρη διάγνωση των περισσοτέρων ορθοδοντικών προβληµάτων είναι η ηλικία των 7 ετών. Αν όμως ο οδοντίατρος εντοπίσει πριν την ηλικία αυτή κάποιο πρόβληµα, θα σας προτρέψει να επισκεφτείτε με το παιδί σας τον ορθοδοντικό ακόμα και αν είναι μικρότερο.

Πότε πρέπει να φορέσει σιδεράκια;

Η ορθοδοντική θεραπεία στα περισσότερα παιδιά ξεκινά μεταξύ 9 και 12 ετών. Υπάρχουν ωστόσο περιπτώσεις που μπορεί να ξεκινήσει ακόμα νωρίτερα, ιδιαίτερα όταν το πρόβληµα δε βρίσκεται στα δόντια, αλλά στη γνάθο. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται προορθοδοντική θεραπεία η οποία πρέπει να ξεκινήσει όταν το παιδί είναι μικρό, όσο ακόμα μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την αύξηση και ανάπτυξη του προσώπου.

Τι είναι η προορθοδοντική θεραπεία;

Σε περιπτώσεις που υπάρχουν σκελετικές ορθοδοντικές ανωµαλίες, π.χ. στενός ουρανίσκος ή προβλήματα στη γνάθο, πριν τοποθετηθούν τα σιδεράκια, χρειάζεται να προηγηθεί προορθοδοντική θεραπεία. Αυτή μπορεί να γίνει µε την εφαρµογή κινητών ή ακίνητων ορθοδοντικών µηχανηµάτων.

Ο ακίνητος μηχανισμός τοποθετείται από τον ορθοδοντικό και μένει μόνιμα στο στόμα του παιδιού.
Ο κινητός μηχανισμός-το γνωστό μασελάκι- φοριέται από το παιδί στον ύπνο και κάποιες ώρες μέσα στην ημέρα που συνολικά θα πρέπει να συμπληρώνουν τουλάχιστον τις 14.
Η προορθοδοντική θεραπεία μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες μέχρι και ένα ή ενάμισι χρόνο, πράγμα που εξαρτάται και από τη συνεργασία του παιδιού.

Τελικά πόσο διαρκεί η ορθοδοντική θεραπεία;

Εξαρτάται τόσο από το πρόβλημα, όσο και από τη συνεργασία του παιδιού. Συνήθως πάντως, η θεραπεία µε σιδεράκια διαρκεί 1,5-2,5 χρόνια.

Πονάνε τα σιδεράκια;

Όχι! Ακόμα και αν προκύψουν διάφοροι ερεθισμοί, ο γιατρός δίνει στο παιδί ένα ειδικό κερί που δουλεύεται σαν πλαστελίνη και το βάζει στα σημεία εκείνα που προκαλούν ερεθισμούς.

Και μετά τι;

Όταν βγουν τα σιδεράκια, ακολουθεί το στάδιο της συντήρησης, που διαρκεί περίπου ένα χρόνο. Ειδικές επιστρώσεις στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών και ειδικό μασελάκι για τον ύπνο συγκρατούν τα δόντια στη τελική τους θέση, ώστε να μη χαθεί η σύγκλιση μέχρι να σταθεροποιηθούν καλά.

Το παιδί σας έχει περισσότερες πιθανότητες να χρειαστεί σιδεράκια, αν…

…πιπιλά διαρκώς το δάχτυλό του (η πιπίλα συνήθως δεν κάνει τόσο κακό).

…αναπνέει με το στόμα κι όχι με τη μύτη.

…έχει κληρονομήσει από τους γονείς μικρές γνάθους με μεγάλα δόντια ή αντίστροφα.

…χάσει πρόωρα τα νεογιλά δόντια.

Πώς να το βοηθήσετε:

  • Δώστε του να φάει τροφές μαλακές όπως σούπες, ζυμαρικά, μπιφτέκια.
  • Απαγορεύονται οι τσίχλες.
  • Αν διαμαρτύρεται ότι πονάει, δώστε του παυσίπονο. Συνήθως ο πόνος υποχωρεί μετά από δυο-τρεις μέρες. Αν όμως επιμένει, καλό είναι να ενημερώσετε τον ορθοδοντικό.
  • Προτρέπετε το παιδί να πλένει τα δόντια του μετά από κάθε γεύμα, ιδιαίτερα αν φορά ακίνητο ορθοδοντικό μηχανισμό.
  • Η ειδική οδοντόβουρτσα για σιδεράκια και το στοματικό διάλυμα, μπορεί να εξασφαλίσουν καλύτερη υγιεινή των δοντιών.

Προσοχή!

Μην καθυστερήσετε την επίσκεψη στον ορθοδοντικό περιμένοντας το παιδί να βγάλει όλα τα μόνιμα δόντια. Αυτή η καθυστέρηση μπορεί να χειροτερεύσει τα προβλήματα που με την πρώιμη παρέμβαση μπορούν να διορθωθούν πιο εύκολα.

Για να ξέρετε…

Σε κάποιες περιπτώσεις μετά από εξέταση στα νεογιλά δόντια ο ορθοδοντικός μπορεί να προτείνει θεραπεία πριν το παιδί γίνει επτά ετών. Οι θεραπείες γίνονται συνήθως με ειδικά μασελάκια που φοράει το παιδί στον ύπνο.

Πηγή:  Φλώρα Κασσαβέτη, με τη συνεργασία του Δημήτρη Κωνσταντώνη, οδοντίατρος- ειδικός ορθοδοντικός DDS, MS

Similar Posts