timthumb.php

Μυστικά για μακροβιότητα και υγεία

Το φαινόμενο της γήρανσης έχει απασχολήσει τους επιστήμονες, οι οποίοι έχουν ανακαλύψει αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα σχετικά με τους μηχανισμούς που επιταχύνουν ή επιβραδύνουν τη γήρανση. Διάφορες έρευνες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι με την βοήθεια της επιστήμης είναι δυνατόν να επεκτείνουμε τη ζωή μας καθώς επίσης και να αποφύγουμε κάποιες νόσους. Αυτό βέβαια δεν είναι ακόμα σε θέση να εφαρμοστεί στους ανθρώπους.

Έτσι ας ακολουθήσουμε κάποιες άλλες συμβουλές για να βελτιώσουμε των ποιότητα της ζωής μας και να την επιμηκύνουμε.

1. Διατηρούμε ένα χαμηλό σωματικό βάρος.

Η παχυσαρκία συνοδεύεται από ψηλά ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας. Επιδημιολογικές μελέτες σε ανθρώπους αποδεικνύουν πως οι άνθρωποι που διατηρούν σε όλη τους τη ζωή ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής και ζουν περισσότερο.

2. Μαγειρεύουμε υγιεινά.

Αποφεύγουμε τα τηγανιτά και περιορίζουμε το λάδι που χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα όπου προτιμούμε το ελαιολάδο. Γενικά ο καλύτερος τρόπος μαγειρέματος είναι στη σχάρα, ο βρασμός ή ατμός σε χαμηλή φωτιά, ώστε να διατηρούνται τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά του τροφίμου.

3. Γεμίζουμε το πιάτο μας με φρούτα και λαχανικά.

Στοχεύουμε στην ποικιλία (για να σιγουρευτούμε ότι πέρνουμε πληθώρα θρεπτικών συστατικών) και προτιμούμε τα φρέσκα προϊόντα εποχής που είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Θα πρέπει να καταναλώνουμε 5-9 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα που θα μας εφοδιάσουν με τα απαραίτητα αντιοξειδωτικά, τα οποία καταστρέφουν τις επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες που πιθανόν να προκαλέσουν κάποιες νόσους. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι σίγουρα πολύ πιο αποτελεσματικά απο οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής.

3. Περιορίζουμε το λίπος.

Κατα προτίμηση καταναλώνουμε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο ελαιόλαδο και πολυακόρεστα που βρίσκονται στα ψάρια και τα ιχθυέλαια. Καταναλώνουμε άπαχο κρέας, όπως κοτόπουλο και γαλοπούλα, στα οποία έχουμε αφαιρέσει το ορατό λίπος. Τα ψάρια, όπως ο σολωμός είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα και πρέπει να έχουν σίγουρα μια θέση στο εβδομαδιαίο μας διαιτολόγιο. Τα trans λιπαρά οξέα και τα κορεσμένα οξέα που βρίσκονται στα ζωικά προϊόντα και στα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως πατατάκια, σοκολάτες, μπισκότα και κεϊκς θα πρέπει να αποφεύγονται. Επίσης, παρόλο που τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πλούσια σε ασβέστιο και επομένως απαραίτητα για τη φυσιολογική υγεία των οστών μας, είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά οξέα για αυτό θα πρέπει να προτιμούμε αυτά που είναι χαμηλά σε λιπαρά.

4. Περιορίζουμε την κατανάλωση αλατιού.

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού σχετίζεται με την εμφάνιση διάφορων παθήσεων, όπως υπέρταση και καρδιαγγειακά νοσήματα.

5. Αυξάνουμε την κατανάλωση φυτικών ινών.

Αυτό μπορεί να γίνει με την κατανάλωση ψωμιού ολικής αλέσης καθώς και δημητριακά, ρύζι και μακαρόνια ολικής άλεσης, όσπρια, φρούτα και λαχανικά. Οι φυτικές ίνες γενικά βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου, ενώ προλαμβάνουν από διάφορες μορφές καρκίνου.

6. Προσοχή στην κατανάλωση αλκοόλ.

Προτιμήστε το κόκκινο κρασί που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και έχει καρδιοπροστατευτική δράση.

7. Αυξάνουμε τη σωματική μας δραστηριότητα.

Η άσκηση βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης, στη βελτίωση της καρδιακής και νοητικής λειτουργίας. Επίσης, προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου, ενώ βοηθά στην απώλεια σωματικού λίπους και στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.

8. Σταματούμε το κάπνισμα.

Το κάπνισμα είναι εχθρός της μακροζωίας. Είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρδιαγγειακές νόσους και συνδέεται με πολλές άλλες νόσους όπως αυτές που αφορούν το αναπνευστικό σύστημα.

Πηγή: Μαργαρίτα Σωκράτους

Similar Posts