1736FDBB179866CD83F550D4C85CE
| |

Συμβουλές: τι να κάνω όταν το μωρό μου με χτυπάει.

Τα μωρά εξερευνούν με τα χέρια και τα στόματά τους. Το χτύπημα είναι ένας τρόπος για να το κάνουν αυτό. Η πρόθεση του μωρού σας δεν είναι να σας πονέσει αλλά να ανακαλύψει τι συμβαίνει όταν χτυπάει. Με αυτό δεν θέλουμε να σας πούμε ότι αυτή η συμπεριφορά είναι αποδεκτή. Όταν το μωρό σας σας χτυπάει, απαντήστε με ένα αυστηρό «Οχι!». Στη συνέχεια, πάρτε το χέρι του μωρού σας και χρησιμοποιήστε το για να σας ακουμπήσει απαλά ενώ χαμογελάτε και πείτε του κάτι όπως «Απαλά» ή «Πολύ ωραία». Αυτό του διδάσκει πώς να αγγίζει σωστά. Αν συνεχίζει να χτυπάει, δοκιμάστε το εξής: Απαντήστε πάλι με ένα αυστηρό «Όχι». Μετά βάλτε το κάτω ή στο δωμάτιό του. Αυτό του διδάσκει ότι όταν χτυπάει έχει ως αποτέλεσμα να χάνει την προσοχή σας.

Στην ηλικία των έντεκα μηνών και 3 εβδομάδων, είναι η ώρα για να διδάξετε στο μωρό σας ότι δεν κάνει να χτυπάει. Να θυμάστε ότι σε αυτή την ηλικία το μωρό σας δεν μπορεί να κατανοήσει την έννοια της εμπάθειας, ότι το χτύπημα σας πονάει. Αυτή είναι μια συμπεριφορά που πρέπει να σταματήσει με ένα συνδυασμό συνεπούς αρνητικής ενίσχυσης και η θετικής ανακατεύθυνσης. Το μωρό σας μπορεί να χτυπάει από απογοήτευση ή εξαιτίας της αντίδρασης που προκαλεί. Αν χτυπήσει, βάλτε το αμέσως κάτω και φύγετε, δείχνοντας με το πρόσωπό σας ότι η συμπεριφορά του δεν είναι αποδεκτή και φεύγοντας από το δωμάτιο. Περιμένετε ένα σύντομο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια κατευθύνετε την προσοχή του μωρού σας σε μια διαφορετική, αποδεκτή δραστηριότητα. Τελικά, με συνέπεια, θα συνδέσει το χτύπημα με ένα αρνητικό αποτέλεσμα, και η συμπεριφορά θα πρέπει σταδιακά να σταματήσει.

Τα μωρά μπορεί να χτυπάνε επειδή είναι τρελά και αυθόρμητα ή μπορεί απλώς να προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή σας. Αν συμβαίνει αυτό, πάρτε απαλά το χέρι του, πείτε «ΟΧΙ» απότομα και αν το κρατάτε αγκαλιά, βάλτε το κάτω. Τα μικρά παιδιά μπορεί επίσης να αρχίσουν να χτυπάνε και αν δουν εσάς να χτυπάτε ή αν κάποιος άλλος τα χτυπήσει. Δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπουμε μικρά παιδιά που έχουν δει να χτυπάνε τη μητέρα τους να αρχίζουν να ενεργούν με τον ίδιο τρόπο προς αυτή. Αν συμβαίνει αυτό, είναι ζωτικής σημασίας για λάβετε βοήθεια από κάποιο επαγγελματία, όχι μόνο για να βοηθήσετε τον εαυτό σας, αλλά επίσης για να σπάσει ο κύκλος της βίας που το παιδί σας έχει μπει.

Similar Posts