113AD165 D665 4B90 A40A E30AF0ED134E
|

Τι να κάνουμε για να καταπολεμήση τις φοβίες του το μωρο μας

Φορτηγά. Μπανιέρα. Μια μηχανή του γκαζόν. Περίεργοι Ήχοι. Τα μωρά στην ηλικία των δέκα μηνών αναπτύσσουν συχνά φόβους για συνήθεις πτυχές της καθημερινής ζωής που ποτέ δεν τους ενοχλούσαν πριν.

Στην ηλικία των 6-12 μηνών, τα μωρά φοβούνται τους ξένους, γι αυτό οι γονείς δεν θα πρέπει να τα δίνουν στην αγκαλιά άλλων. Μέχρι την ηλικία των 4 ετών.. φοβούνται τις μάσκες που καμιά φορά φαίνονται διασκεδαστικές στους γονείς. Από την ηλικία των 4 ετών αρχίζει ο φόβος για τα ζώα, και στις ηλικίες 4-6 ετών τα παιδιά φοβούνται το σκοτάδι, τις αστραπές,το σχολείο κλπ. Ο φόβος του σχολείου δημιουργείται γιατί είναι δύσκολη η προσαρμογή, σε ένα άλλο περιβάλλον.

Καθώς το μωρό σας αντιλαμβάνεται περισσότερο το περιβάλλον του και αρχίζει την εξερεύνηση, μπορεί να φοβάται πράγματα που δεν μπορεί να καταλάβει (το νερό της μπανιέρας να ξεχειλίζει από μία βρύση), σκληρούς ήχους (το σκουπιδιάρικο που περνάει) ή πράγματα που το τρομάζουν (ένα παιχνίδι). Ή ενδέχεται ο φόβος να μην έχει σαφή εξήγηση.

Συνήθως σε αυτή την ηλικία, οι φόβοι είναι απλά μια περαστική διαταραχή αν αντιδράσετε με υπομονή και ηρεμία. Αντί να απορρίπτετε ένα φόβο, σταδιακά βοηθήστε το μωρό σας να τον ξεπεράσει. Σιγά – σιγά εξοικειώστε το με το αντικείμενο που το ενοχλεί: Για παράδειγμα, κρατήστε το μωρό σας ενώ γεμίζετε την μπανιέρα και ετοιμάζετε το μπάνιο του, αφήνοντάς το να βλέπει να ανοίγετε τη βρύση. Χαμογελαστέ και πείτε του τι κάνετε και βουτήξτ ε το χέρι σας στο νερό για να του δείξετε ότι δεν κάνει κακό -και μπορεί ακόμη και να είναι διασκεδαστικό. Αν το μωρό σας εξακολουθεί να φοβάται, κάποια στιγμή σίγουρα θα ξεπεράσει το φόβο του. Προς το παρόν, απομακρύνετέ το από ό,τι το τρομάζει. Για παράδειγμα, αν συνεχίζει να φοβάται τον ήχο της βρύσης, γεμίστε την μπανιέρα και κλείστε το νερό πριν το φέρετε στο μπάνιο.

Αν εμφανίζει νέους φόβους τακτικά, βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας έχει την ασφάλεια ενός αγαπημένου αντικειμένου. Το αντικείμενο αυτό μπορεί να διευκολύνει την ανησυχία του σε μια τρομακτική κατάσταση, όπως στο βρεφονηπιακό σταθμό ή όταν γνωρίζει νέους ανθρώπους. Αν ξέρετε ότι πρέπει να εκθέσετε το μωρό σας σε κάτι που μπορεί να το φοβίσει, μπορείτε να το βοηθήσετε να προετοιμαστεί μέσω του παιχνιδιού -παίζοντας «γιατρός» πριν από ένα τσεκάπ, για παράδειγμα. μωρό

Similar Posts