ac9eaae1d1c1dba787e6549c691345ac L
|

Πρέπει να μιλάμε “μωρουδίστικα” ή κανονικά στα μωρά;

Ο πρώτος χρόνος με το παιδί σας θα είναι γεμάτος αλλαγές και δεν μιλάμε για τις πάνες, αλλά για τα πρώτα χαμόγελα και τις πρώτες φωνούλες. Από τους πρώτους μήνες ξεκινάτε να μιλάτε με το μωρό σας και προσπαθείτε να επικοινωνείτε μαζί του.
Γιατί πρέπει να επικεντρώνεστε στην επικοινωνία με το μωρό σας; Επειδή η πρώιμη ομιλία και ο χειρισμός της γλώσσας συνήθως σχετίζονται με την επιτυχία στην ανάγνωση, στην γραφή και στις διαπροσωπικές σχέσεις στην παιδική ηλικία και στην μετέπειτα ζωή τους.
Μιλήστε στο παιδί σας: χαμογελάστε και δείξτε προσοχή

Πολύ πριν μιλήσουν καθαρά, τα μωρά καταλαβαίνουν το γενικό νόημα αυτών που λέτε. Ακόμη αφομοιώνουν τον συναισθηματικό σας τόνο. Ενθαρρύνετε την επικοινωνία με το παιδί σας δείχνοντας προσοχή σε αυτά που προσπαθεί να σας πει:

Χαμογελάστε συχνά στο μωρό σας ειδικά όταν βγάζει περίεργες φωνούλες και φωνήεντα.
Κοιτάξτε το στα μάτια όταν γελάει και μην το διακόπτετε μιλώντας σε άλλους.
Δείξτε υπομονή και προσπαθήστε να αποκωδικοποιήσετε αυτά που λέει με έντονες εκφράσεις του προσώπου σας που δείχνουν χαρά και ευχαρίστηση

Μιλήστε ‘’μωρουδίστικα’’ : Μιμηθείτε το παιδί σας

Προσπαθήστε να κάνετε συζητήσεις με το παιδί σας με ερωτήσεις και απαντήσεις.
Μιμηθείτε τις φωνούλες και τα φωνήεντα και περιμένετε να ξαναβγάλει φωνούλες και επαναλάβετε αυτό που είπε.
Προσπαθήστε να απαντάτε ακόμη και αν δεν καταλαβαίνετε τι θέλει να σας πει.
Ενισχύστε την επικοινωνία χαμογελώντας με τις εκφράσεις του μωρού σας
Τα μωρά επικοινωνούν με χειρονομίες για αυτό μιμηθείτε τις χειρονομίες του

Μιλήστε συχνά στο μωρό σας:
Τα μωρά λατρεύουν να σας ακούνε να τους μιλάτε ειδικά με ζεστή και γλυκιά φωνή. Ακόμη τους αρέσει να μιμούνται τους ήχους που ακούνε γύρω τους.

Πολλοί ενήλικες όταν μιλάνε στα μωρά χρησιμοποιούν έναν ειδικό τόνο ομιλίας με ψιλή και περίεργη φωνή. Αυτός ο τόνος δημιουργεί στα μωρά μια αίσθηση άνεσης και ασφάλειας. Θυμηθείτε ότι το να μιλάτε μωρουδίστικα δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στο μωρό σας στο να μάθει να μιλάει αργότερα.
Ενισχύστε τις ακουστικές του ικανότητες μιλώντας στο μωρό σας καθ ‘όλη την διάρκεια της ημέρας με προσωπικές σας διηγήσεις. Μιλήστε του όσο το ταΐζετε , το ντύνετε , το φροντίζετε και του κάνετε μπάνιο καθώς το μωρό σας αρχίζει να συσχετίζει τους ήχους και την γλώσσα με την καθημερινές δραστηριότητες.
Επαναλάβετε συχνά απλές λέξεις όπως ‘’μαμά’’ , ‘’μπαμπά’’ , ‘’γάλα’’ κλπ προκειμένου το μωρό σας να συνηθίσει να ακούει γνωστές λέξεις και συσχετίζει την σημασία τους με πρόσωπα και καταστάσεις

Πηγή: revealedtheninthwave.blogspot

Similar Posts