easter shoes

Πως να επιλέξω σωστά τα πρώτα παπούτσια του μωρού μου.

Τα περισσότερα μωρά αρχίζουν να βαδίζουν περίπου στα πρώτα τους γενέθλια, κάνουν δηλαδή τα πρώτα δύο τρία βήματα τους χωρίς να κρατιούνται. Βέβαια υπάρχουν και παιδιά που βαδίζουν ένα με δύο μήνες νωρίτερα ή και αργότερα. Αγοράστε παπούτσια όταν πλέον το παιδί σας αρχίσει να περπατάει. Μέχρι αυτή την ηλικία τα παπούτσια απλά συμπληρώνουν την εμφάνιση του, ενώ να τονίσουμε ότι εξασκείτε καλύτερα στο περπάτημα όταν είναι ξυπόλυτο.

Όταν έρθει η ώρα να αγοράσετε παπούτσια επιλέξτε ελαφρά ως προς το βάρος, μαλακά, καλά αεριζόμενα και σε λογική τιμή, που να αφήνουν αρκετό χώρο για ανάπτυξη. Να προσέχετε το μήκος, πλάτος και βάθος του παπουτσιού, καθώς το παιδί σας δοκιμάζει τα παπούτσια του. Μικρότερα παπούτσια μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στα δάχτυλα, είσφρυση όνυχος, παραμορφώσεις, κάλους και υπεροστώσεις. Πρέπει να εξετασθεί επίσης το βάθος του παπουτσιού, ώστε να εξασφαλίστε ότι η οροφή του δεν πιέζει τα δάχτυλα ή τα νύχια και δεν έχει ραφές ή κόμπους. Παπούτσια με στρογγυλές μύτες να προτιμούνται γιατί επιτρέπουν μεγαλύτερη άνεση στην κίνηση των δαχτύλων. Διαλέξτε παπούτσια με κορδόνια ή βέλκρο, για να διασφαλί σετε ότι το παπούτσι θα μείνει στο πόδι του παιδιού. Σε αντίθεση με μια παλιότερη ευρέως διαδεδομένη άποψη, σε αυτό το στάδιο το πόδι του παιδιού δε χρειάζεται στήριξη στον αστράγαλο. Πολλοί γιατροί δεν συστήνουν πλέον τα μποτάκια, γιατί ανακάλυψαν ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να τραυματιστούν οι αστράγαλοι όταν τα νήπια πέφτουν φορώντας τέτοια παπούτσια. Επιπλέον, όταν επιλέγετε παπούτσια, μην ανησυχείτε για την καμάρα του πέλματος, γιατί δε χρειάζεται στήριξη.

Το παιδί μέχρι την ηλικία των 3 ετών δε θα έχει ούτως ή άλλως καλοσχηματισμένη καμάρα. Ορθοπεδικά παπούτσια πρέπει να φοράνε μόνο τα παιδιά που πραγματικά έχουν κάποιο πρόβλημα, διαγνωσμένο από παιδο-ορθοπαιδικό. Παραγγέλλονται δε με συγκεκριμένες οδηγίες και προδιαγραφές, ανάλογα με την πάθηση. Το ποδαράκι του παιδιού μεγαλώνει πάνω από μισό νούμερο κάθε τρείς μήνες όταν είναι μεταξύ 16 και 24 μηνών και μισό νούμερο κάθε τέσσερις μήνες όταν είναι 2 με 3 ετών. Η ανάπτυξη συνήθως επιβραδύνεται μετά την ηλικία αυτή, ωστόσο, θα πρέπει κάθε τέσσερεις μήνες να ελέγχετε κατά πόσο του κάνουν τα παπούτσια.

Τέλος τα μεταχειρισμένα παπούτσια για επίσημες εμφανίσεις είναι μια
χαρά, γιατί θα φορεθούν πολύ λίγες φορές. Όταν πρόκειται για παπούτσια καθημερινής χρήσης την περίοδο που το παιδί προσπαθεί να εξελιχθεί κινησιολογικά, να αγοράζετε μόνο καινούργια παπούτσια. Κανένα ζευγάρι πόδια δεν είναι το ίδιο με άλλα, οπότε αγοράζοντας καινούργια παπούτσια θα είστε βέβαιοι, ότι το εσωτερικό τους δεν έχει
πάρει την φόρμα άλλου ποδιού.

Πηγή: Εύη Σακοράφα

Similar Posts