toddler chocolate
| |

Με ποιούς τρόπους μπορούμε να βγάλουμε τους πιο δύσκολους λεκέδες;

Χρήσιμες συμβουλές για να καταπολεμήσετε τους 10 πιο δύσκολους λεκέδες που αντιμετωπίζει καθημερινά μια μαμά!

1. Φρουτόκρεμα: Όλες οι μαμάδες ξέρουν ότι ο συγκεκριμένος λεκές είναι ιδιαίτερα δύσκολο να απομακρυνθεί. Ένας τρόπος για να μειωθεί αισθητά είναι να τον πλύνετε αμέσως τοπικά με απορρυπαντικό για τα πιάτα και μετά να βάλετε το ύφασμα κανονικά για πλύσιμο. Ένας ακόμη τρόπος είναι να ρίξετε νερό στο λεκέ και να αφήσετε το ρούχο να μουλιάσει. Στην συνέχεια τρίψτε με πράσινο σαπούνι και βάλτε το στο πλυντήριο μαζί με τα άλλα ρούχα, προσθέτοντας διπλή δόση απορρυπαντικού.

2. Αίμα: Κατ΄αρχάς μη βάλετε πάνω του ζεστό νερό! Το αίμα μόλις έρθει σε επαφή με ζεστό νερό σταθεροποιείται και είναι αδύνατον να βγει. Ρίξτε κρύο νερό πάνω του και στη συνέχεια βυθίστε τον σε κρύο νερό, στο οποίο έχετε προσθέσει ½ κ.γ. απορρυπαντικό πιάτων και 1 κ.σ. αμμωνία. Τρίψτε ελαφρά και από το πίσω μέρος του. Αν δεν είναι νωπός, τότε επαναλάβετε την ίδια διαδικασία, αλλά προσθέστε πάνω του και μία στρώση αμμωνίας αραιωμένης με νερό.

3. Λάδι: Ρίξτε ταλκ (ή αλεύρι) πάνω στο λεκέ για να απορροφήσει μεγάλο μέρος του. Στη συνέχεια βάλτε λίγο καθαριστικό για τα πιάτα ακριβώς όπου έχει πέσει το λαδι (ή στο πίσω μέρος του) και βάλτε το ύφασμα για πλύσιμο.

4. Μελάνι: Δεν τρίβουμε σε καμία περίπτωση το λεκέ, γιατί είναι γνωστό πως το μελάνι απλώνει ιδιαίτερα εύκολα. Το γάλα σε αυτή την περίπτωση είναι θαυματουργό, ειδικά στα βαμβακερά. Αφήστε τα, λοιπόν, να μουλιάσουν για λίγο σε γάλα και ξεπλύνετε πολύ καλά. Αν το ύφασμα είναι συνθετικό, τρίψτε το λεκέ με μισή λεμονόκουπα.

5. Τσίσα: Ένας λεκές που προβληματίζει ιδιαίτερα τις νέες μαμάδες! Φτιάξτε ένα μείγμα από νερό και αμμωνία και σκεπάστε με αυτό το λεκέ για λίγα λεπτά. Έπειτα βάλτε το ρούχο στο πλυντήριο. Επίσης αποτελεσματικό είναι και το μείγμα από νερό και ταλκ (ή αλεύρι), το οποίο όμως πρέπει να αφήσετε στο ύφασμα μέχρι να στεγνώσει.

6. Παγωτό: Μουλιάστε το ύφασμα σε ζεστό διάλυμα απορρυπαντικού. Αν επιτρέπεται, πλύνετε στο πλυντήριο σε υψηλή θερμοκρασία.

7. Σάλτσα ντομάτας: Βυθίστε το ρούχο σε κρύο νερό. Αν ο λεκές είναι νωπός, προσθέστε και μία στρώση από αλάτι προτού τον ξεπλύνετε.

8. Σοκολάτα: Αρχικά αφαιρέστε όση σοκολάτα μπορείτε. Στη συνέχεια τρίψτε με υγρό απορρυπαντικό. Ξεπλύνετε κανονικά. Εάν δεν απομακρυνθεί τελείως, ακολουθήστε την ίδια μέθοδο αλλά προσθέστε, εκτός από το απορρυπαντικό, διάλυμα αμμωνίας ή διάλυμα λευκού ξιδιού.

9. Τσίχλα: Βάλτε το ρούχο σε μία σακούλα και αφήστε το για μία ώρα στην κατάψυξη. Η τσίχλα θα παγώσει και θα σπάσει πολύ εύκολα. Εάν παρ΄ όλα αυτά παραμείνουν ίχνη, θα χρειαστείτε βενζίνη.

10. Baby oil: Ρίχνουμε πάνω στο λεκέ μαγειρική σόδά ή corn flour, ώστε να απορροφηθεί η λιπαρότητα και μετά πλένουμε το ρούχο στο πλυντήριο κανονικά. Βασικοί κανόνες – Ο λεκές πρέπει να αντιμετωπίζεται αμέσως ή τουλάχιστον όσο το δυνατόν γρηγορότερα, προκειμένου η αφαίρεσή του να είναι πιο εύκολη. Όσο περισσότερο μείνει, τόσο πιο δύσκολο είναι να τον βγάλετε.

Μυστικά και tips
Ποτέ μην τρίβετε τους λεκέδες. Είναι προτιμότερο να τους ταμπονάρετε με ένα πανάκι ώστε να απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος του υγρού. Με το τρίψιμο το πρόβλημα μπορεί να επεκταθεί ακόμη περισσότερο και να χαλάσουν οι ίνες του υφάσματος, οπότε θα είναι αδύνατο να αφαιρεθεί.

Πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε διάλυμα, δοκιμάστε το πρώτα σε ένα μη εμφανές σημείο του υφάσματος ώστε να σιγουρευτείτε ότι δεν θα ξεβάψει το χρώμα.

Δεν ξεκινάμε ποτέ να καθαρίζουμε ένα λεκέ από το κέντρο του, αλλά από το εξωτερικό προς το εσωτερικό του.

Πηγή: imommy

Similar Posts