Η πρώτη αντιμετώπιση του κρυολογήματος με ρινική καταρροή και βήχα
Το φθινόπωρο μπήκε και σιγά σιγά θα ξεκινήσουν τα σχολεία, Ωστόσο, θα αρχίσουμε να κλείνουμε και τα παράθυρα λόγω του κρύου. Αυτή η μειωμένη ανακύκλωση του αέρα στους εσωτερικούς χώρους, και ιδίως όπου συνωστίζονται πολλά άτομα, είναι η κύρια αιτία αύξησης της συχνότητας των λοιμώξεων κατά τους πιο κρύους μήνες.
Τα συνηθέστερα συμπτώματα που κάνουν πρώτα την παρουσία τους είναι η ρινική καταρροή και συμφόρηση, ο βήχας, ο πονόλαιμος, τα οποία είναι δυνατόν να συνοδεύονται από οφθαλμικό ερεθισμό. Ο ήπιος, ξηρός βήχας, που είναι πιο επίμονος κατά τη νυχτερινή κατάκλιση, συνήθως οφείλεται σε ερεθισμό ή φλεγμονή της μύτης ή του λαιμού. Ο παραγωγικός βήχας μπορεί να αποτελεί ένδειξη βρογχίτιδας ή κάποιας αλλεργικής αντίδρασης. Με τα πρώτα σημάδια ενός κρυολογήματος, προκειμένου να προλάβετε τυχόν επιπλοκές (ωτίτιδα, ιγμορίτιδα, βρογχίτιδα), ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες.
1. Δώστε στο παιδί 1 κουταλιά μέλι, εφόσον είναι μεγαλύτερο του ενός έτους . Η Αμερικανική παιδιατρική ακαδημία συνιστά τη χορήγηση μελιού σε παιδιά με κρυολόγημα ,τριάντα λεπτά πριν την βραδινή κατάκλιση, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη (06/08/2012), όπου επιβεβαιώθηκαν για πρώτη φορά και επίσημα οι ευεργετικές του ιδιότητες.
2. Πολύ βασικό και σε όλους πια γνωστό, είναι ότι πρέπει να καθαρίζετε τη μύτη του παιδιού με αλατούχο διάλυμα για τη μύτη, που διατίθεται σε όλα τα φαρμακεία με τη μορφή αμπούλας ή σπρέι ή που μπορείτε να φτιάξτε μόνοι σας, προσθέτοντας ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε χλιαρό νερό ενός κρασοπότηρου.
3. Ευεργετική επίδραση θα έχει επίσης στο αναπνευστικό σύστημα του παιδιού, το να γεμίστε ένα δωμάτιο με υδρατμούς και να βάλετε εκεί το παιδί σας, γα 10 λεπτά περίπου, ώστε να ρευστοποιηθούν οι εκκρίσεις και να αποβληθούν ευκολότερα.. Για να είναι πιο αποτελεσματική η εισπνοή υδρατμών, μπορείτε να προσθέσετε, σε ζεστό νερό, έλαιο ευκαλύπτου, φύλλα ευκαλύπτου ή λάδι λιναρόσπορου ή σταγόνες από γλυκόριζα. Προσοχή μην κάψετε το πρόσωπο του παιδιού!
4. Επιπρόσθετα, κάντε του μια εντριβή με φυσική κρέμα ευκαλύπτου.
5. Αρκετά σημαντικό ακόμα είναι να προσφέρετε στο παιδί σας μετά τα γεύματα ένα χλιαρό αφέψημα από αποξηραμένα βότανα (χαμομήλι, δίκταμο, τίλιο ,πράσινο τσάι).
6. .Παλιά, αλλά διαχρονικά σταθερής αξίας συνταγή, είναι το να χορηγείτε στο παιδί σας μεγάλες ποσότητες νερού , ως και 2 φορές περισσότερο από το φυσιολογικό.
7. Δώστε του σταγόνες εχινάκειας , ένα βότανο με ευεργετικές ιδιότητες (θα τις βρείτε στα φαρμακεία), με τα πρώτα σημάδια του κρυολογήματος.
8. Προσφέρετε στο παιδί σας άφθονα φρούτα και λαχανικά, ιδίως πορτοκάλι, ακτινίδιο, φράουλα, πιπεριά, ντομάτα, που είναι πλούσια σε βιταμίνη C και ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού.
9. Βασικό επίσης είναι, να του δίνετε τροφές που του αρέσουν , αποφεύγοντας ωστόσο τις ανθυγιεινές. Το πιο υγιεινό και ελαφρύ γεύμα που συνιστάται από όλους τους παιδίατρους, ιδίως κατά την περίοδο ενός κρυολογήματος είναι , η πατροπαράδοτη κρεατοχορτόσουπα, με καρότο, σέλινο, μαϊντανό, κολοκυθάκι, κρεμμύδι, ντομάτα και αρκετό λεμόνι στο τέλος.
10. ¨Επιπλέον, να θυμάστε να έχετε πάντα, ακόμη και το χειμώνα, δύο παράθυρα τουλάχιστον, ανοιχτά σε ανάκληση, ώστε να διατηρείται ένα μικρό ρεύμα αέρα.
11. Ακόμη, όσον αφορά στην πρόληψη, μην ξεχνάτε να πλένετε συχνά τα χέρια , όλα τα μέλη της οικογένειας, ώστε να μειώνεται η πιθανότητα μετάδοσης του ιού μεταξύ σας. Θυμίστε αυτή την τακτική συχνά στα παιδιά σας και συστήστε τους να την ακολουθούν και στο σχολείο, ιδίως πριν φάνε και μετά την τουαλέτα. Τα ήπια αντισηπτικά χεριών μπορεί να βοηθήσουν σε αυτό.
12. Για τον ίδιο λόγο, μάθετε στο παιδί σας να φταρνίζεται και να βήχει σε ένα χαρτομάντιλο ή στο εσωτερικό του αγκώνα του, προκειμένου να μην διασπείρονται στον αέρα μολυσμένα σταγονίδια.
Πρέπει να έχετε ωστόσο στο νου πως, εάν η ρινίτιδα ή ο βήχας επιδεινώνεται ή παρατείνεται, είτε συνοδεύεται από πυρετό και έντονη αδιαθεσία, απαιτείται οπωσδήποτε η εκτίμηση από παιδίατρο.
Πηγή: rodiolasithi