Τι πρέπει να προσέξουμε για να κάνουμε το σπίτι μας υποαλλεργικό.
Αν και είναι πρακτικά αδύνατο να ξεφορτωθούμε όλα τα πιθανά αλλεργιογόνα που μας περιτριγυρίζουν, αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε.
Άσθμα, ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα, έκζεμα… Η αλλεργία εκφράζεται με πολλούς τρόπους και αντίστοιχα τα αίτιά της μπορεί να είναι πολλά και διάφορα αλλεργιογόνα. Συχνά μάλιστα κρύβονται και μέσα στο ίδιο μας το σπίτι. Επειδή δεν μπορούμε πάντα να τα γνωρίζουμε ή να τα αναγνωρίζουμε, σκόπιμο είναι να κάνουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε ώστε να καταφέρουμε να ζούμε σε ένα όσο το δυνατόν πιο υποαλλεργικό σπίτι. Οι συμβουλές που ακολουθούν θα μας βοηθήσουν να τα καταφέρουμε.
Τι σημαίνει υποαλλεργικό;
Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι όταν ένα προϊόν (για παράδειγμα ένα απορρυπαντικό) χαρακτηρίζεται ως υποαλλεργικό, σημαίνει ότι κανένα από τα γνωστά αλλεργιογόνα δεν περιέχεται στη σύστασή του. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκδίδει σε τακτά χρονικά διαστήματα μία λίστα με ουσίες που έχουν αναγνωριστεί ως δυνητικά αλλεργιογόνα. Αν κάποια ή κάποιες από αυτές περιέχονται σε ένα προϊόν, είναι υποχρεωτικό να αναφέρονται στην ετικέτα με τα συστατικά του. Εμείς οι καταναλωτές χρειάζεται άραγε να τα αποφεύγουμε πάση θυσία; Η απάντηση των ειδικών είναι αρνητική, τουλάχιστον για όσους δεν υποφέρουμε από αλλεργίες. Εξηγούν ότι το να τα αποφεύγουμε όλα δεν είναι ούτε απαραίτητο ούτε δυνατόν πολλές φορές. Αντίθετα, οι αλλεργικοί χρειάζεται να μελετούν καλύτερα τις ετικέτες και κατά προτίμηση να χρησιμοποιούν γενικά υποαλλεργικά προϊόντα. Γιατί γενικά υποαλλεργικά και όχι μόνο αυτά που δεν περιέχουν τις συγκεκριμένες ουσίες που τους ενοχλούν; Επειδή μπορεί μία ουσία που θεωρείται σήμερα αθώα για ένα άτομο να το ευαισθητοποιήσει αύριο.
1. Καταπολεμάμε τα ακάρεα
Ο χώρος που χρειάζεται να εστιάσουμε είναι η κρεβατοκάμαρα, ώστε να μειώσουμε την ποσότητα των αλλεργιογόνων ακάρεων εκεί όπου περνάμε το ένα τρίτο του χρόνου μας.
* Περνάμε την ηλεκτρική σκούπα πάνω από το στρώμα (στην πλευρά όπου κοιμόμαστε) μία φορά την εβδομάδα. Οι ηλεκτρικές σκούπες που έχουν φίλτρο HEPA (High Efficiency Particulate Air) είναι πιο αποτελεσματικές κατά των ακάρεων.
* Δεν ανεβάζουμε πολύ τη θερμοκρασία, γιατί τα ακάρεα αγαπούν ιδιαίτερα τη ζέστη. Η κρεβατοκάμαρα δεν πρέπει να έχει περισσότερους από 20 βαθμούς Κελσίου.
* Αερίζουμε όσο περισσότερη ώρα μπορούμε, προκειμένου να ανανεώνεται ο αέρας, και προσπαθούμε ταυτόχρονα να σχηματίζεται ρεύμα, γιατί τα ακάρεα προτιμούν τους χώρους που δεν αερίζονται πολύ και καλά.
* Δεν αφήνουμε τα ζώα που πιθανώς έχουμε στο σπίτι μας να μπαίνουν στην κρεβατοκάμαρα, γιατί φέρουν αλλεργιογόνα στο τρίχωμά τους.
* Στις κρεβατοκάμαρες προτιμάμε ντουλάπια και συρτάρια που κλείνουν καλά και αποφεύγουμε τα ράφια
με τα βιβλία, που μαζεύουν σκόνη
και αλλεργιογόνα.
* Επιλέγουμε πάπλωμα και όχι κουβέρτα και το καλύπτουμε-επενδύουμε με ειδικό υφασμάτινο κάλυμμα (όπως και το μαξιλάρι και το στρώμα), ώστε να μπορούμε να το πλένουμε (το κάλυμμα) όσο πιο συχνά μπορούμε.
Tip: Προτιμάμε να ανοίγουμε τα παράθυρα και να αερίζουμε τα κλινοσκεπάσματα νωρίς το πρωί, όταν η συγκέντρωση των αλλεργιογόνων (της γύρης και της μούχλας) στον εξωτερικό χώρο είναι πιο περιορισμένη και δεν κινδυνεύουμε να τα φέρουμε στο δωμάτιό μας με δική μας ευθύνη.
2 Κρατάμε μακριά τη μούχλα
Η λύση είναι ο πολύ καλός αερισμός, ιδιαίτερα στους χώρους όπου υπάρχει υγρασία (μπάνιο, κουζίνα κ.λπ.). Αν δεν υπάρχει παράθυρο, χρειάζεται να τοποθετήσουμε ένα σύστημα εξαερισμού και να το λειτουργούμε όσο πιο συχνά μπορούμε.
3 Πλένουμε, αλλά με μέτρο
* Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε μεγάλες ποσότητες απορρυπαντικών είτε για το πλύσιμο των ρούχων ή των πιάτων είτε για τον καθαρισμό του σπιτιού. Σε κάθε περίπτωση, προσπαθούμε να ξεπλένουμε πολύ καλά τα απορρυπαντικά που χρησιμοποιήσαμε.
* Σημαντικό είναι επίσης να πλένουμε καλά όλα τα καινούργια ρούχα πριν τα φορέσουμε, γιατί υπάρχει πάντα η πιθανότητα πρόκλησης εκζέματος εξ επαφής, αν δεν είναι καλά πλυμένα.
4 Αποφεύγουμε τους ερεθιστικούς παράγοντες
* Δεν χρησιμοποιούμε αρώματα και αρωματικά εσωτερικού χώρου, καθώς επίσης ανοιχτά τζάκια που δεν εξαερίζονται καλά.
* Δεν επιλέγουμε να χρησιμοποιούμε σπρέι, όπως αυτά για τους λεκέδες ή για το καθάρισμα του φούρνου.
* Αφαιρούμε τα προστατευτικά και τα καλύμματα από τα καινούργια έπιπλα πριν τα τοποθετήσουμε σε κάποιο δωμάτιο. Συχνά περιέχουν φορμαλδεΰδη, μια χημική ουσία που μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.
Πηγή: Vita