Senna multiglandulosa 5
|

Τι είναι η Σέννα και που χρησιμοποιείται;

Η σέννα είναι θάμνος που αναπτύσσεται στην Ινδία, το Πακιστάν και την Κίνα. Στη Β.Αφρική και τη Ν.Δ.Ασία έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά η σέννα ως ηπακτικό για αιώνες.

Θεωρείται καθαρτικό βότανο, λόγω των καρτικών ιδιοτήτων του και επιπλέον χρησιμοποιούσαν τα φύλλα για την αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων, όπως η τριχοφυτία και η ακμή.

Η σέννα περιέχει σεννοσίδες που διεγείρουν το πεπτικό σύστημα και λειτουργούν ηπακτικά. Με την αύξηση της έκκρισης υγρών στο παχύ έντερο μαλακώνουν τα κόπρανα και διογκώνονται.

Συνεπώς, η σέννα είναι χρήσιμη σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας και προεγχειρητικής προετοιμασίας που αφορά στο έντερο.

Θεραπευτικές ιδιότητες και ενδείξεις:

  • Το βότανο δρα ως καθαρτικό, αντιπυρετικό και ευκοίλιο.
  • Οι λοβοί και τα φύλλα της Σέννα χρησιμοποιούνται σαν ισχυρό καθαρτικό. Αυξάνει τις περισταλτικές κινήσεις του εντέρου και ανακουφίζει από την δυσκοιλιότητα.
  • Είναι όμως σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η δυσκοιλιότητα είναι συνήθως αποτέλεσμα άλλου προβλήματος υγείας και όχι η αρχική αιτία. Οι ασθενείς που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα, πρέπει να επισκέπτονται τον γιατρό τους για να εντοπίσουν το κύριο πρόβλημα και να το θεραπεύσουν.
  • Τα σεννοδίδια Α και Β είναι υπακτικά που χρησιμοποιούνται σε περίπτωση σοβαρής δυσκοιλιότητας, ενώ οι καρποί έχουν ηπιότερη δράση και χρησιμοποιούνται για τα παιδιά και άτομα που υποφέρουν από το στομάχι τους.

Similar Posts