Scoliosis
|

Σκολίωση, ένα συχνό παιδικό φαινόμενο

Η σπονδυλική στήλη είναι ο σκελετός του κορμού, που συγκρατεί το κεφάλι, το θώρακα, τα άνω άκρα και συνδέεται με τη λεκάνη, που ενώνεται με τα κάτω άκρα. Επίσης, προστατεύει το νωτιαίο μυελό και διασφαλίζει τη σωστή κίνηση και ισορροπία του σώματός μας.

Σκολίωση είναι η πλάγια παρεκτόπιση της σπονδυλικής στήλης, που συγχρόνως «στρίβει» και τον κορμό, γι’ αυτό παραμορφώνεται και το σώμα. Ανάλογα με την περιοχή που εμφανίζεται το κύρτωμα έχουμε αυχενική, θωρακική ή οσφυϊκή σκολίωση. Συχνά, η παραμόρφωση της σπονδυλικής μας στήλης στα πλάγια μοιάζει με το γράμμα S ή C. Ένα συνηθισμένο χαρακτηριστικό της σκολίωσης είναι ο ανασηκωμένος ώμος ή ο ανυψωμένος γοφός.

Συνήθως η σκολίωση ανακαλύπτεται στην ηλικία των 9-10 χρόνων. Η ανάπτυξη του σκελετού των παιδιών τότε είναι ραγδαία και υπάρχει περίπτωση να ψηλώσουν απότομα μέσα σε ένα χρόνο.

Συμβαίνει συχνότερα στα κορίτσια από ότι στα αγόρια και είναι πιο σοβαρής μορφής Τις περισσότερες οφείλεται στη λανθασμένη στάση των ποδιών που προκαλεί αυτή την κύρτωση της σπονδυλικής στήλης και λέγεται εφηβική ή ιδιοπαθής σκολίωση.

Μπορεί όμως να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες, όπως π.χ. πολιομυελίτιδα. Γενικά, υπάρχουν περιπτώσεις που οφείλονται σε συγγενείς οστικές ανωμαλίες της σπονδυλικής στήλης, νευρικές ή μυϊκές ανωμαλίες.

Δυστυχώς, στα παιδιά ηλικίας 9-14 ετών, 6 στα 10 θα παρουσιάσουν σκολίωση.

Η θεραπεία της ποικίλει από άτομο σε άτομο. Σε άλλους συνιστώνται κινησιοθεραπείες, ενώ σε άλλους κρίνεται απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση. Όσο νωρίτερα γίνει η διάγνωση, τόσο πιο σύντομη θα είναι και η θεραπεία της σκολίωσης.

Από την Μίνα Λιβανίου

Similar Posts