194df8014cc7359d17897937cd25ec68 L
|

Όταν το μωρό μετά το γεύμα του βγάζει γουλίτσες!

Μήπως οι λεκέδες από το γάλα που ήπιε το μωρό είναι ιδιαίτερα συχνό πάνω στα ρούχα σου? Είναι άπλες γουλίτσες η κάτι πιο σοβαρό?

Το φαινόμενο των αναγωγών παρατηρείται σε μερικά βρέφη. Αρχίζουν από τις πρώτες ημέρες και μειώνονται σταδιακά μετά τον 5ο μηνά λογά της εισαγωγής στερεών τροφών όπως οδοντόκρεμες και κρέμες στη διατροφή του. Τι φταίει και κάποια μωρά κάνουν γουλίτσες ενώ αλλά όχι?

4 πιθανοί λόγοι

Το γαστρεντερικό σύστημα του μωρού τους πρώτους μήνες ζωής είναι ακόμα ανώριμο. Πιο συγκεκριμένα, ο σφιγκτήρας που συνδέει τον οισοφάγο με το στομάχι είναι χαλαρός, με αποτέλεσμα, αν το βρέφος είναι ζωηρό ή υπερκινητικό, είναι πολύ εύκολα να κάνει ανάγωγες.

Αν η μητέρα ξύπνιοι το μωρό για να το ταΐσει χωρίς αυτό να ξυπνήσει μόνο του, που σημαίνει ότι δεν πεινάσει, έτσι πολύ εύκολα μπορεί ν ακόνη ανάγωγες.

Αρκετά νεογνά έχουν το στόμιο του οισοφάγου που συνδέεται με το στομάχι μεγαλύτερο του φυσιολογικού, με αποτέλεσμα το περιεχόμενο του στομάχου να παλινδρομεί προς τα επάνω και να δημιουργεί ανάγωγες. Είναι η λεγόμενη Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση (ΓΟΠ), η όποια διαπιστώνεται εύκολα με έναν υπέρηχο οισοφάγου και απαιτεί ειδική αντιμετώπιση

Τέλος, υπάρχει και η περίπτωση ένα βρέφος να κάνει «ρουκετοειδείς» εμέτους μετά από ενάμιση μηνά ζωής. Είναι η λεγόμενη « πυλωρική στένωση» και αντιμετωπίζεται μόνο χειρουργικά.

8 tips για λιγότερες γουλιές

Η συντηρητική αγωγή περιλαμβάνει οδηγίες που δίνονται για τις άπλες ανάγωγες , οι οποίες όμως ισχύουν και στην περίπτωση που το μωρό έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ). Μόνο που στη δεύτερη περίπτωση συνήθως χρειάζεται να χορηγηθούν για ένα διάστημα φάρμακα.

Φροντίστε το μωρό να μην τρώει γρήγορα και λαίμαργα. Να μην κουνιέται και να είναι σε όρθια θέση, όσο αυτό είναι δυνατόν.

Αν του δίνετε ξένο γάλα το μπιμπερό να δίνετε κάθετα ώστε παίρνει αέρα.

Μην δίνετε όλο το γάλα μαζί. Διακόπτετε στη μέση το γεύμα του για να του δώσετε την ευκαιρία να ρευτεί.

Μην πιέζετε το μωρό να φάει ή να αδειάσει το μπουκάλι αν δεν θέλει. Το άγχος είναι περιττό, αφού το μωράκι συνήθως αναπληρώνει την ποσότητα που δεν έφαγε στο επόμενο γεύμα.

Μετά από κάθε γεύμα να κρατάτε το μωρό όρθιο στην αγκαλιά σας για 5- 10 λεπτά.

Σε ΓΟΠ, μπορείτε να ταΐζετε το μωρό με ειδικό γάλα εμπλουτισμένο με πηκτική ουσία (αντιπαραγωγικό γάλα), αφού φυσικά συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας.

Φροντίστε να είναι ανασηκωμένο το πάνω μέρος του στρώματος της κούνιας βάζοντας από κάτω μια πετσέτα.

Βάζετε το μωρό να κοιμηθεί σε πλάγια θέση αριστερά.

Πηγή: Φλώρα Κασσαβέτη – Πέτρος Καραφυλλίδης (παιδίατρος)

Similar Posts