|

Τι είναι η βαλεριάνα και που χρησιμοποιείται;

Η βαλεριάνα είναι από τα πιο δραστικά βότανα, καθώς καταπραΰνει το νευρικό σύστηµα χάρη στις αγχολυτικές της ιδιότητες, χαρίζοντάς µας την πολυπόθητη ηρεµία.

Ανθίζει από το καλοκαίρι µέχρι το φθινόπωρο κυρίως σε µέρη µε υγρά και ψυχρά κλίµατα. Μπορείτε να τη βρείτε σε αγρούς αλλά και να την καλλιεργήσετε µόνοι σας στον κήπο ή σε µια γλάστρα στο µπαλκόνι σας. Μαζέψτε τις ρίζες της το φθινόπωρο και φροντίστε να τις αποξηράνετε µακριά από το φως ή αναζητήστε τις σε βοτανοπωλεία και φαρµακεία.

Η βαλεριάνα χρησιμοποιείται κυρίως για ηρεµιστικούς και κατευναστικούς σκοπούς, καθώς πρόκειται για ένα βότανο µε αγχολυτικές και αντισπασμωδικές ιδιότητες που θεωρείται ότι καταπραΰνει το νευρικό σύστηµα σε περιπτώσεις νευρώσεων, κατάθλιψης, εξάψεων και υπερέντασης. Θεωρείται επίσης χρήσιµη σε περιπτώσεις αρθρίτιδας, νευραλγίας, κολίτιδας, υπέρτασης, κολικών του εντέρου, ρευματικών πόνων και δυσμηνόρροιας αλλά και σε κράµπες, ημικρανία, αϋπνία, πονόδοντο και νευρικό άσθµα.

Η ρίζα βαλεριάνας περιέχει συστατικά που περιλαμβάνουν αιθέρια έλαια τα οποία συνεργάζονται για να αναπτύξουν τις ηρεμιστικές ιδιότητες του βοτάνου. Ο κατευνασμός του νευρικού συστήματος ρυθμίζεται από αισθητήρες στον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με εργαστηριακές μελέτες, η βαλεριάνα ίσως δεσμεύεται από αυτούς τους αισθητήρες ενεργώντας ηρεμιστικά. Έτσι ίσως εξηγείται και η αποτελεσματική αντιμετώπιση του άγχους.

Γενικά, η βαλεριάνα καθιστά τον ύπνο πιο ξεκούραστο καθώς και τη μετάβαση στον ύπνο ευκολότερη, αλλά δεν τείνει να αυξάνει το συνολικό χρόνο ύπνου.

Similar Posts