salvia
|

Τα φύλλα φασκόμηλου που ιδρώνουν στον ήλιο

Ο Ιούνιος είναι ο μήνας που γίνεται η συγκομιδή του φασκόμηλου. Υπάρχουν πάνω από 700 διαφορετικά φυτά γνωστά με την ονομασία αυτή, αλλά το βότανο που χρησιμοποιείται κυρίως στην παραδοσιακή φυτοθεραπεία είναι το φασκόμηλο Salvia officinalis.

Το επιστημονικό σύστημα της ονομασίας των φυτών εφευρέθηκε από τον Σουηδό ιατρό, φυσιοπαθητικό και βοτανολόγο Κάρολο Λινναίο, ο οποίος έθεσε τα θεμέλια για τη σύγχρονη επιστημονική ονομασία που χρησιμοποιούμε σήμερα. Έτσι, για το φασκόμηλο, η λέξη “Salvia” υποδηλώνει το γένος του φυτού – ότι είναι ένα είδος φασκόμηλου και το δεύτερο μέρος του ονόματος δηλώνει τον «τύπο» του φασκόμηλου.
Με τον τρόπο αυτό, αναγνωρίζουμε ότι το Salvia officinalis σχετίζεται με άλλα είδη φασκόμηλου, όπως Salvia divinorum (φασκόμηλο μάντη) και τα υπέροχα Salvia splendens (κόκκινο φασκόμηλο).

Πολλά βότανα φέρουν τον τύπο «officinalis» στην ονομασία τους. Η λέξη προέρχεται από τα λατινικά και σημαίνει «ανήκει στην officina» – το «officina» είναι η αποθήκη ενός μοναστηριού όπου φυλάσσονταν πολλά φάρμακα και χρήσιμα αγαθά.

Τα αιθέρια έλαια του φασκόμηλου, παράγονται και αποθηκεύονται σε μικροσκοπικούς σάκους (τριχοειδή) στην επιφάνεια των φύλλων. Αυτός είναι ο λόγος που το φασκόμηλο αφήνει το ελκυστικό άρωμά όταν τρίβετε τα δάχτυλά σας πάνω στα φύλλα του. Όταν ο καιρός είναι ζεστός, τα έλαια αυτά εκκρίνονται από την επιφάνεια των φύλλων, δίνοντας την εντύπωση ότι τα φύλλα ιδρώνουν.

Στη μακροχρόνια, παραδοσιακή εφαρμογή του σε συνταγές σκευασμάτων φυτοθεραπείας, το φασκόμηλο έχει χρησιμοποιηθεί για διάφορες καταστάσεις και παθήσεις. Έχει χρησιμοποιηθεί ως διουρητικό, για τη βελτίωση της γονιμότητας στις γυναίκες, ακόμη και για να «απομακρύνει τα κακά πνεύματα».

Σήμερα, το φασκόμηλο χρησιμοποιείται συχνά ως αποτελεσματική αντιμετώπιση για τον πονόλαιμο και κυρίως, για την αντιμετώπιση της νυχτερινής εφίδρωσης και τις εξάψεις κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Ανακουφίζοντας από τις νυχτερινές εφιδρώσεις, συντελεί σε καλό νυχτερινό ύπνο, ο οποίος ελαχιστοποιεί τα προβλήματα κούρασης, που εμφανίζονται την επόμενη μέρα, όπως έλλειψη συγκέντρωσης ή και έλλειψη μνήμης.

Similar Posts