ygeia 1 0

Συμβουλές για την Καλή Υγεία των Ματιών μας

Η υγεία των ματιών μας αποτελει την πιο άμεση επαφή μας με τα πράγματα γύρω μας και με τον έξω κόσμο. Επίσης είναι και το πιο λαμπερό χαρακτηριστικό της ομορφιάς μας.

Πέρα από την επίδραση της οθόνης, υπάρχουν επιπλέον παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία των ματιών, όπως ο ξηρός και θερμός αέρας, ο κλιματισμός στους κλειστούς χώρους, η σκόνη, το φως του ήλιου, καθώς και η ανεπάρκεια σε κατανάλωση νερού που είναι σημαντική για την ενυδάτωση του ανθρώπινου οργανισμού.

Συμπτώματα ξηροφθαλμίας και ερεθισμού των ματιών παρουσιάζουν συχνά οι χρήστες φακών επαφής ή και ασθενείς που έχουν υποστεί επέμβαση στα μάτια και βρίσκονται σε μετεγχειρητικό στάδιο.

Είναι σύνηθες φαινόμενο να μειώνεται η παραγωγή δακρύων με την αύξηση της ηλικίας. Επιπλέον παράγοντα επιρροής για τις γυναίκες αποτελούν οι διαταραχές ορμονών που οφείλονται στην εμμηνόπαυση, καθώς οι ορμόνες αυτές επηρεάζουν τη σύνθεση των δακρύων και την ποσότητα που εκκρίνεται από τα μάτια.

Σε περιπτώσεις ξηροφθαλμίας, κουρασμένων και ερεθισμένων ματιών, πολύ συχνά προτείνεται η εφαρμογή κολλυρίου για να συμπληρωθεί η φυσική μεμβράνη δακρύων και για την ομοιόμορφη ενυδάτωσή τους. Ενώ η ξηροφθαλμία δεν αφήνει μόνιμες βλάβες μπορεί και επηρεάζει την καθημερινότητα σημαντικά. Επιπλέον, η έντονη ξηροφθαλμία καθιστά τα μάτια πιο επιρρεπή σε μικρόβια, βακτήρια, ιούς και μύκητες που προκαλούν διάφορες λοιμώξεις.

Κατά την επιλογή κολλυρίου βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχει συντηρητικά, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες και να επιδεινώσουν την κατάσταση. Επίσης σημαντικό είναι να αποτελεί ανεκτή λύση σε περίπτωση ανάγκης παρατεταμένης χρήσης και να μην προκαλεί παρενέργειες.

Τα ενεργά συστατικά των κολλυρίων προέρχονται από διάφορες ομάδες ουσιών, όπως πολυμερή, πολυσακχαρίτες ή κυτταρίνες. Σε σκευάσματα φυσικής προέλευσης συνηθίζεται να χρησιμοποιείται υαλουρονικό οξύ, καθώς αποτελεί φυσική, ενδογενή ουσία του ανθρώπινου οργανισμού. Υψηλή συγκέντρωση υαλουρονικού οξέος βρίσκεται στα μάτια, στο συνδετικό ιστό και στις αρθρώσεις.

Το υαλουρονικό οξύ έχει την ιδιότητα να δεσμεύει μεγάλες ποσότητες νερού (6 λίτρα νερού ανά γραμμάριο υαλουρονικού οξέος). Στην επιφάνεια των ματιών σχηματίζεται ομοιόμορφη και σταθερή μεμβράνη ενυδάτωσης από υαλουρονικό οξύ και με τον τρόπο αυτό προστατεύονται τα μάτια από ξηροφθαλμία.

Similar Posts