stomatitida
| |

Πως παρουσιάζεται η στοματίτιδα από μύκητες στα παιδιά

Στα βρέφη πιο συχνή είναι η στοματίτιδα με κύριο παθογόνο οργανισμό το μύκητα Candida. Εμφανίζεται με λευκά στίγματα ή μια λευκή επικάλυψη στη γλώσσα, στον ουρανίσκο και στην εσωτερική πλευρά στα μάγουλα. Η συγκεκριμένη μορφή στοματίτιδας στα μωρά δεν πονάει αλλά μπορεί να δυσκολέψει τη σίτιση.

Τότε ο παιδίατρός σας θα σας δώσει την κατάλληλη θεραπεία για το μωρό σε μορφή σταγόνων ή στοματικού gel που περιέχει το κατάλληλο αντί-μυκητισιακό φάρμακο. Κάποιες φορές η μυκητίαση στο στόμα του μωρού ακολουθείται από μυκητίαση στην περιγεννητική περιοχή, καθώς η μόλυνση μεταφέρεται εκεί μέσω του γαστρεντερικού συστήματος.

Στο σημείο αυτό μπορεί να έχουν φαγούρα, κοκκινίλα και έντονο παράτρημμα (σύγκαμμα). Σε αυτή τη περίπτωση ο παιδίατρός σας θα σας δώσει τις ανάλογες οδηγίες περιποίησης του δέρματος.

Αν θηλάζετε, και κολλήσετε μύκητες στις θηλές, ο θηλασμός θα είναι πολύ επίπονος και θα νιώθετε κάψιμο, τσούξιμο και φαγούρα. Σε περίπτωση που έχετε αυτά τα συμπτώματα, επικοινωνήστε με τον γιατρό ή τη μαία σας για να πληροφορηθείτε σχετικά με τη θεραπεία.

Είναι πολύ σημαντικό να θεραπευτείτε τόσο εσείς όσο και το μωρό σας. Αν έχετε τα συμπτώματα αλλά όχι πόνο, ακολουθήστε για τις θηλές σας την ίδια θεραπεία που ακολουθείτε για το στόμα του μωρού.

Αν ταΐζετε το μωρό σας με μπιμπερό, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης διατηρώντας τις θηλές των μπιμπερό και τις πιπίλες καθαρές, αποστειρώνοντάς τες σε βραστό νερό καθημερινά. Να θυμάστε ότι απαγορεύεται να βάζει κανείς τη θηλή του μπιμπερό ή την πιπίλα στο στόμα του πριν τη δώσει στο μωρό.

Στοματίτιδα από μύκητα επίσης κινδυνεύουν να εμφανίσουν παιδιά που παίρνουν αντιβίωση (γιατί η αντιβίωση αλλάζει τη φυσιολογική χλωρίδα των βλεννογόνων) και τα παιδιά που κάνουν χρήση εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να ξεπλένουν το στόμα τους μετά τις εισπνοές.

Επίσης σε περίπτωση επαναλαμβανόμενων περιπτώσεων στοματίτιδας από μύκητα ή προσβολής και άλλων σημείων του σώματος πρέπει οπωσδήποτε να ελεγχθεί το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού.

Διάρκεια/Θεραπεία

Η διάρκεια της στοματίτιδας μπορεί να είναι από 1 ως 2 εβδομάδες, ο πολύ έντονος πόνος όμως συνήθως υποχωρεί μετά την 4η ημέρα.

Πηγή: iatronet

Similar Posts