Τι είναι η υπνική άπνοια στα παιδιά
Το βασικό χαρακτηριστικό της αναπνοής που διαταράσσεται στη διάρκεια του ύπνου είναι το δυνατό ροχαλητό, κάθε βράδυ, ανεξάρτητα από τη θέση του σώματος στη διάρκεια του ύπνου και το οποίο κάποιες φορές συνοδεύεται από διακοπή της αναπνοής. Περίπου ένα στα δέκα παιδιά αναφέρεται ότι ροχαλίζει. Από αυτά τα παιδιά που ροχαλίζουν, ένα στα δέκα (δηλαδή 1% του παιδιατρικού πληθυσμού) παρουσιάζει αποφρακτική υπνική άπνοια.
Στη διάρκεια ενός επεισοδίου άπνοιας ο καρδιακός ρυθμός μειώνεται, υπερλειτουργεί το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, αυξάνεται η αρτηριακή πίεση, ο εγκέφαλος διεγείρεται και ο ύπνος διακόπτεται. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το καρδιαγγειακό σύστημα ενός παιδιού αντιμετωπίζει σχετικά εύκολα τις μεταβολές στην αρτηριακή πίεση και στον καρδιακό ρυθμό. Εν τούτοις, ο παιδικός εγκέφαλος δεν ανέχεται τις συχνές διακοπές στον ύπνο με αποτέλεσμα το παιδί να είναι συνολικά στερημένο από ύπνο, νευρικό, επιθετικό, κακόκεφο, κουρασμένο και να παρουσιάζει σοβαρές διαταραχές στη συγκέντρωση, στη μάθηση, στις αθλητικές δραστηριότητες και στην κοινωνική του ζωή συνολικά.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η σοβαρή αποφρακτική υπνική άπνοια στα παιδιά προκαλεί αύξηση της διούρησης στη διάρκεια της νύχτας και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και ακούσια απώλεια των ούρων.
Κάθε παιδί με υποψία αποφρακτικής υπνικής άπνοιας θα πρέπει να εξετάζεται από έναν ωτορινολαρυγγολόγο. Εάν τα συμπτώματα είναι έντονα και οι αμυγδαλές ή και οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) παρουσιάζουν σημαντική υπερτροφία, το παιδί πιθανόν να χρειαστεί χειρουργική αφαίρεση αυτών. Εκτός όμως από τις υπερτροφικές αμυγδαλές και αδενοειδείς εκβλαστήσεις, επιβαρυντικό ρόλο στην ανάπτυξη αποφρακτικής υπνικής άπνοιας παίζουν η παχυσαρκία και οι κρανιοπροσωπικές ανωμαλίες (δηλαδή ανωμαλίες στις γνάθους, μεγάλο μέγεθος της γλώσσας).
Σάντρα Κοντρογιάννη
Ωτορινολαρυγγολόγος, Δδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών