insomnia

Πως να αντιμετωπίσουμε την αϋπνία, για να έχουμε έναν υγιεινό ύπνο

Δημιουργία κατάλληλου περιβάλλοντος για ύπνο αποτελεί η μείωση του φωτισμού, τα κινητά τηλέφωνα να είναι σε απόσταση,  ένα χαλαρωτικό μπάνιο,  η χρήση αιθερίων ελαίων (αρωματοθεραπεία) που διευκολύνουν τον ύπνο, όπως π.χ. η λεβάντα, το λεμόνι, το περγαμόντο ή και μαντζουράνα.

Επίσης, προσπαθήστε να πηγαίνετε την ίδια ώρα περίπου για ύπνο κάθε βράδυ. Αυτές οι συμβουλές είναι χρήσιμες μόνο αν αντιμετωπίζετε χρόνιο στρες στη ζωή σας.

Είναι προφανές για τον καθένα, ότι οι σύντομες περίοδοι αϋπνίας συμπίπτουν σχεδόν πάντα με δύσκολες περιόδους άγχους και πνευματικής καταπόνησης.

Όμως, όταν το άγχος γίνεται χρόνιο, μπορεί να μην είναι και τόσο προφανής η κατάσταση και να αμελείται. Μακροπρόθεσμα, μπορεί να αισθάνεστε εξοικειωμένοι με τα συναισθήματα έντασης και κατ’ επέκταση, οι αϋπνίες να σας φαίνονται φυσιολογικές και καθημερινότητα.

Δεν είναι όμως φυσιολογικό το να μην κοιμόμαστε καλά. Σε περίπτωση που χρειάζεται περισσότερο από μισή ώρα για να επιτευχθεί ύπνος, ή επιμένει η αϋπνία μετά από νυχτερινό περίπατο και η κατάσταση επαναλαμβάνεται πάνω από τρείς φορές την εβδομάδα, αυξάνεται η πιθανότητα να υφίσταται πρόβλημα αϋπνίας.

Βότανα, όπως η βαλεριάνα και ο λυκίσκος μπορούν επίσης να βοηθήσουν και να συμβάλλουν στην ηρεμία του μυαλού και σε σωστό ύπνο. Η σωστή δοσολογία μπορεί να λειτουργήσει εξίσου καλά όπως ένα μη συνταγογραφούμενο χάπι ύπνου, αλλά χωρίς τις παρενέργειες.

Συνήθως, το μόνο εμπόδιο για τη δράση των βοτάνων, είναι η ψυχολογία, καθώς πολλοί ασθενείς (εσφαλμένα) περιμένουν την αποτυχία του φυτικού σκευάσματος, και επιβεβαιώνονται!

Similar Posts