Πως μπορούμε να αυξήσουμε τη γονιμότητα
Μια ισορροπημένη διατροφή αυξάνει τις πιθανότητες σύλληψης, αυτή θα πρέπει να είναι πλούσια σε:
Α) Πράσινα λαχανικά π.χ: σπανάκι, λάχανο, μαρούλι, μπρόκολο (διότι περιέχουν φυλλικό οξύ, βιταμίνη που συμβάλλει στην παραγωγή καλής ποιότητας σπέρματος και στην πρόληψη γενετικών ανωμαλιών της σπονδυλικής στήλης του εμβρύου.
Β) Ξηρούς καρπούς όπως: καρύδια και αμύγδαλα διότι περιέχουν ω-3 λιπαρά και βιταμίνη Ε που βοηθάει στην παραγωγή υγιών κυττάρων.
Γ) Εσπεριδοειδή όπως: πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ, λεμόνια γιατί είναι πλούσια σε βιταμίνη C, αυτή αυξάνει την κινητικότητα του σπέρματος και προάγει την ωορρηξία.
Δ) Δημητριακά ολικής άλεσης και γενικότερα σύνθετους υδατάνθρακες που περιέχουν βιταμίνη Β και Ε, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ορμονική ισορροπία και την παραγωγή ωαρίων και σπερματοζωαρίων.
Το υπερβολικό σωματικό λίπος οδηγεί σε υπερπαραγωγή ορισμένων ορμονών που διαταρράσουν την ωορρηξία, ενώ ο κύκλος μπορεί να είναι λιγότερο τακτικός.
Το υπερβολικό χαμηλό βάρος
συμβάλλει στην μείωση της παραγωγής αρκετών ορμονών, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την παραγωγή ωαρίων καθώς και στην δυνατότητα διατήρησης της εγκυμοσύνης!
Η μέτρια σωματική άσκηση αυξάνει το ποσοστό γονιμότητας στις γυναίκες ενώ αντίθετα η έντονη άσκηση την μειώνει. Ιδανική είναι η αερόβια γυμναστική (περπάτημα, ποδήλατο) 30’ την μέρα.
Οι τοξίνες του τσιγάρου επηρεάζουν τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες.
Στους άνδρες μειώνεται η ποσότητα και η κινητικότητα του σπέρματος ενώ στις γυναίκες βλάπτονται τα ωάρια (εμποδίζοντας την διαδικασία γονιμοποιήσης και εμφύτευσης) και επιπρόσθετα προκαλείται γήρανση των ωοθηκών. Επίσης το κάπνισμα ευθύνεται για αποβολές, πρόωρους τοκετούς και λιποβαρή νεογνά.
Η υπερκατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά το σπέρμα καθώς και την ικανότητα σύλληψης λόγω της αλλαγής των επιπέδων των οιστρογόνων. Ενώ μπορεί να προκαλέσει και ζημιά στο έμβρυο.
Το άγχος (stress) ή η κατάθλιψη είναι απτους χειρότερους εχθρούς της γονιμότητας. Η δυνατότητα σύλληψης μειώνεται κατά πολύ όταν παρουσιάζεται ψυχολογική δυσφορία!
Η γονιμοποιήση του ωαρίου επιτυγχάνεται μόνο όταν γίνεται η ωορρηξία.
Η ωορηξία συμβαίνει σ ένα σταθερό κύκλο 14 ημέρες πριν την εμφάνιση της έμμηνου ρύσης. Επομένως αυτή την μέρα ή ακόμα και δύο μέρες πριν πρέπει να υπάρχει ελεύθερη επαφή προκειμένου να γίνει σύλληψη!
Οι πολύ συχνές επαφές ή αντίθετα οι αραιές επαφές δεν βοηθούν. Η ιδανική συχνότητα είναι μια φορά κάθε δύο μέρες για την καλύτερη ποιότητα και απόδοση του σπέρματος!
Πηγή: blog.nowdoctor