euerethisto entero

Γαστρεντερικά προβλήματα: επιδεινώνονται στις ζέστες

Στη διάρκεια των περιόδων καύσωνα και γενικά μεγάλης ζέστης, ανάμεσα σε άλλους κινδύνους για την υγεία, όπως τα εμφράγματα, αυξάνεται και η πιθανότητα εκδήλωσης ή επιδείνωσης γαστρεντερικών προβλημάτων, σύμφωνα με μια νέα ελβετική επιστημονική έρευνα.

Για πρώτη φορά, μια μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (σπαστική κολίτιδα), η λοιμώδης γαστρεντερίτιδα και άλλες παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος γίνονται πιο συχνές, λόγω και της κλιματικής αλλαγής, τις ημέρες που ανεβαίνει πολύ η θερμοκρασία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη γαστρεντερολόγο Κριστίν Μάνσερ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ζυρίχης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό γαστρεντερολογίας «American Journal of Gastroenterology», μελέτησαν τα αρχεία του νοσοκομείου για μια περίοδο πέντε ετών, στη διάρκεια των οποίων υπήρξαν 17 κύματα καύσωνα και εισήχθησαν στο νοσοκομείο 738 άνθρωποι με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και 786 με λοιμώδη γαστρεντερίτιδα.

Η έρευνα έδειξε ότι, όταν αρχίζει η μεγάλη ζέστη, αυξάνεται σχεδόν αμέσως ο κίνδυνος για έξαρση του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου, ενώ στην περίπτωση της λοιμώδους γαστρεντερίτιδας η έξαρση παρατηρείται μετά την έβδομη ημέρα του κύματος καύσωνα (αυτή η χρονική υστέρηση πιθανώς οφείλεται στο ότι, λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, μεταβάλλεται σταδιακά η βακτηριακή σύνθεση της γαστρεντερικής οδού).

Σύμφωνα με τη μελέτη, για κάθε πρόσθετη μέρα παρατεταμένης ζέστης αυξάνεται κατά 4,6% κατά μέσο όρο ο κίνδυνος νοσηλείας κάποιου λόγω σπαστικής κολίτιδας (με συμπτώματα όπως στομαχόπονο, διάρροια, αιμορραγία κ.ά.) και κατά 4,7% λόγω λοιμώδους γαστρεντερίτιδας (με συμπτώματα όπως εμετοί και στομαχικοί πόνοι) εξαιτίας μόλυνσης από ιό, βακτήριο (π.χ. σαλμονέλα) ή παράσιτο.

Οι ερευνητές όρισαν ως καύσωνα μια συνεχόμενη περίοδο άνω των έξι ημερών, με θερμοκρασίες κατά τουλάχιστον πέντε βαθμούς Κελσίου πάνω από τον ημερήσιο μέσο όρο για την αντίστοιχη εποχή.

Η αφυδάτωση και η αλλαγή της διατροφής λόγω του καύσωνα, σε συνδυασμό με το αυξημένο φυσικό στρες εξαιτίας της ζέστης, μπορεί να εξηγούν την αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης περιστατικών σπαστικής κολίτιδας και συναφών γαστρεντερικών προβλημάτων (νόσος Κρον, ελκώδης κολίτιδα κ.ά.).

Πηγή : zougla.gr

Similar Posts

  • Μπορώ να δίνω στο μωρό μου τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη;

    Τα μωρά χρειάζονται μόνο τα φυσικά σάκχαρα που βρίσκονται στα φαγητά. Οι καλές διατροφικές συνήθειες αρχίζουν από νωρίς και διαρκούν για μια ζωή, γι’ αυτό μη βάζετε επιπλέον ζάχαρη στα φαγητά και μη δίνετε στο μωρό σας φαγητά με πρόσθετη ζάχαρη. Παρόλο που οι διατροφικές ανάγκες του παιδιού σας δεν απαιτούν επιπλέον ζάχαρη, τα μωρά…

  • Συμβουλές για την Καλή Υγεία των Ματιών μας

    Η υγεία των ματιών μας αποτελει την πιο άμεση επαφή μας με τα πράγματα γύρω μας και με τον έξω κόσμο. Επίσης είναι και το πιο λαμπερό χαρακτηριστικό της ομορφιάς μας. Πέρα από την επίδραση της οθόνης, υπάρχουν επιπλέον παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία των ματιών, όπως ο ξηρός και θερμός αέρας, ο κλιματισμός στους…

  • Tο σύκο είναι φρούτο που γλυκαίνει το τέλος του καλοκαιριού!

    Η συκιά είναι ένα δέντρο με μεγάλη ανθεκτικότητα στην ξηρασία, που χρειάζεται πολύ ήλιο για να παράγει εύγευστα φρούτα. Στη χώρα μας, όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν, τα σύκα που παράγονται έχουν πλούσια γεύση. Τα φρέσκα σύκα είναι διαθέσιμα για περιορισμένο χρονικό διάστημα, προς το τέλος του καλοκαιριού, ωστόσο τα αποξηραμένα σύκα αποτελούν μια δημοφιλή…

  • Φρούτα και λαχανικά. Ποιά η κατάλληλη εποχή τους, αναλυτικός πίνακας

    Επιλέγοντας φρούτα και λαχανικά που είναι στην καλύτερη τους εποχή, από τη μία καταναλώνουμε τροφές με τη μέγιστη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες και από την άλλη δεν προσλαμβάνουμε τις χημικές ουσίες τις οποίες τα τρόφιμα αυτά ενδέχεται να περιέχουν, λόγω μη εποχικής διαθεσιμότητας, με καθαρά προ-οξειδωτικό χαρακτήρα όπως χημικά,φυτοφάρμακα και ορμόνες. Για το λόγο αυτό,…

  • Τι νερό να δίνω στο παιδί μου;

    Σε μπουκάλι, τρεχούμενο,φίλτρου ή σε όποια άλλη μορφή, το ποιοτικό πόσιμο νερό είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή μας. Στην Eλλάδα, βέβαια, η «διαμάχη» εμφιαλωμένου και τρεχούμενου δεν έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις όπως στο εξωτερικό. Παρά το γεγονός ότι το νερό δεν είναι τρόφιμο ο ανθρώπινος οργανισμός δεν θα μπορούσε να επιζήσει χωρίς αυτό,καθώς είναι…

  • Ποτε πρέπει να παίρνουμε πολυβιταμίνες και σε τι μας οφελούν

    Η λέξη βιταμίνη προέρχεται από τη λατινική λέξη Vita που σημαίνει ζωή και την λέξη Αμίνη αφού η πρώτη που ανακαλύφθηκε περιέχει άζωτο. Πρόκειται για οργανικές ουσίς οι οποίες βρίσκοντα σε μικρές ποσότητες στα τρόφιμα. Είναι απαραίτητες στα θηλαστικά και κυρίως στον  άνθρωπο για τη φυσιολογική σωματική, ψυχική ανάπτυξη και αναπαραγωγήη, δεδομένου ότι το σώμα…