shutterstock 42057997
|

Χειριστικοί φίλοι του παιδιού

Είναι σημαντικό να βοηθήσετε το παιδί να μάθει να τους αντιμετωπίζει, λένε οι ψυχολόγοι.

Πολλές φορές τα παιδιά μας- ιδιαίτερα αυτά που είναι ήρεμοι χαρακτήρες- μπορεί να αποκτήσουν έναν δυναμικό και ισχυρογνώμονα φίλο. Είναι ο αρχηγός σε όλες τις κοινές δραστηριότητες και πολλές φορές παρασύρει το μικρό μας σε σκανταλιές και ψέματα.

Στα παιδιά, όπως και στους ενήλικες, οι σχέσεις μπορεί να λειτουργούν συμπληρωματικά. Ο δυναμικός φίλος προσφέρει ασφάλεια και αυτοπεποίθηση στο παιδί, αλλά με έναν έμμεσο τρόπο. Δηλαδή, το παιδί νιώθει δυνατό και ισχυρό, μόνο όταν κάνει παρέα με αυτό τον φίλο. Στις υπόλοιπες δραστηριότητες, το παιδί παρουσιάζεται πολύ ντροπαλό και μαζεμένο.

Αυτό που θα βοηθήσει το παιδί να αντιμετωπίσει έναν τέτοιο χειριστικό φίλο, βασίζεται σε εφόδια που έχει λάβει από την οικογένειά του. Αν το παιδί νιώθει ασφαλές, αποδεκτό και αγαπημένο από τους γονείς του, διαθέτει την απαραίτητη αυτοπεποίθηση για να θέσει τα όρια του. Σκοπός δεν είναι να απομακρύνουμε το παιδί μας από το φίλο του, αλλά να του δείξουμε τον τρόπο να διεκδικεί το χώρο και τα δικαιώματά του.

Όπως είναι κατανοητό, αν δεν έχει καταφέρει να κάνει το ίδιο μέσα στην οικογένεια, θα φοβάται να αντιμετωπίσει το φίλο του φοβούμενο ότι δεν θα τον κάνει παρέα, δεν θα τον αγαπάει κ.α.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το παιδί καταφέρνει να οριοθετήσει το φίλο του και να του δείξει ότι πρέπει να φέρεται ισότιμα. Αυτές οι διαδικασίες διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία, αλλά ακόμα και πολύ μικρά παιδιά μπορούν με συμβολικές κινήσεις να ανακτήσουν το χαμένο έλεγχο στις σχέσεις τους.

Αν ο χειριστικός φίλος δεν ανταποκριθεί, τότε, το παιδί μόνο του θα τον απομυθοποιήσει και σιγά σιγά θα απομακρυνθεί ή θα πάψει να τον θαυμάζει.

Πηγή: Νέλλη Θεοδοσίου (ψυχολόγος)

Similar Posts