Πως να μεγαλώσετε ένα ανεξάρτητο παιδί.
Αν το μωρό σας δεν παρουσιάζει ακόμα άγχος αποχωρισμού, προετοιμάστε τον εαυτό σας: Μπορεί να είναι θέμα χρόνου για να εμφανιστεί. Αν βιώνει κάτι τέτοιο, να είστε προετοιμασμένοι ότι η προσκόλλησή του μπορεί να κλιμακωθεί κατά τους προσεχείς μήνες πριν σταδιακά υποχωρήσει. Για να ανακουφιστεί η δυστυχία του και να θέσετε τις βάσεις για μια πιο ανεξάρτητη νοοτροπία, επισης
Αν ένα παιδί είναι μονίμως κάτω από τη σκιά και προστασία του γονιού δεν θα έχει την ευκαιρία ν΄ αναπτύξει την προσωπικότητά του, τις ικανότητες και την ταυτότητά του.
Ενθαρρύνετε το μωρό σας να εξερευνήσει και να δοκιμάσει νέα πράγματα. Βεβαιωθείτε ότι το περιβάλλον του είναι ασφαλές και ότι του παρέχει σημαντικές ευκαιρίες να δοκιμάσει τα όριά του, χωρίς να είναι διαρκώς υπό επίπληξη. Επίσης, δώστε του χρόνο μόνο του. Αυτό δεν σημαίνει να το αφήνετε μόνο του οπουδήποτε στο σπίτι σας χωρίς να το βλέπετε αλλά προσπαθήστε να το αφήσετε να παίξει μόνο του στο δωμάτιό του για λίγο (αφού βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχει κανένα κίνδυνος για την ασφάλειά του).
Χωριστά. Είναι πραγματικά καλό για την ανάπτυξη του μωρού σας να το αφήνετε κατά διαστήματα στη φροντίδα κάποιου άλλου. Αυτό του δίνει την ευκαιρία να αντιμετωπίσει το να είναι μακριά από εσάς. Ζητήστε από τους φίλους ή συγγενείς σας να φροντίζουν το μωρό σας για σύντομα χρονικά διαστήματα, ώστε να μπορεί να συνηθίσει το να είναι μακριά σας.
Πείτε «αντίο» στο μωρό σας όταν πρέπει να το αφήσετε. Μη βγαίνετε κρυφά -αυτό μόνο θα αυξήσει την ανησυχία του, επειδή δεν θα μπορεί ποτέ να είναι σίγουρο για το πότε θα εξαφανιστείτε. Αντ ‘αυτού, αναπτύξτε μια μικρή ρουτίνα, όπως το να το φιλάτε και στα δύο μάγουλα και να του λέτε την ίδια φράση κάθε φορά που φεύγετε, όπως, «Η μαμά φεύγει. Αντίο. Θα σε δω σύντομα». Με τον καιρό, μια αποχαιρετιστήρια ρουτίνα θα βοηθήσει το μωρό σας να μάθει ότι θα επιστρέψετε. .
Αν ένα παιδί είναι μονίμως κάτω από τη σκιά και προστασία του γονιού δεν θα έχει την ευκαιρία ν΄ αναπτύξει την προσωπικότητά του, τις ικανότητες και την ταυτότητά του. Το καλοκαίρι μάλιστα είναι μια καλή ευκαιρία να αρχίσει η καλλιέργεια της ανεξαρτητοποίησης, με τις διακοπές, τις επισκέψεις σε φίλους και τις κατασκηνώσεις.
Μερικές πρωτοβουλίες που μπορούν οι γονείς να δίνουν στα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους είναι:
Στα 5 τους χρόνια να τα μάθουν να κάνουν μπάνιο μόνα τους, να τακτοποιούν τα παιχνίδια τους.
Στα 6 να μαζεύουν και να βάζουν σε τάξη τα ρούχα και τα βιβλία τους.
Στα 8 με 9 ν΄ αρχίσουν να κοιμούνται σε σπίτια φίλων.
Από τα 9 και μετά να πάνε κατασκήνωση.
Να περνούν ποιοτικό χρόνο με τους φίλους τους και από τα 12 και μετά να μην έχουν την συνεχή παρουσία κι επίβλεψη των γονιών.
Έτσι τα παιδιά σιγά- σιγά θα μπορέσουν να πάρουν πρωτοβουλίες, να εξελιχθούν φυσιολογικά, να αναπτύξουν την ανεξαρτησία τους και μαζί την αυτοπεποίθηση και την πίστη στον εαυτό τους .