bad habits
|

Κακοί τρόποι του παιδιού στο τραπέζι

Το πρόβλημα

Μπορείτε να αρχίσετε να διδάσκετε το παιδί σας καλούς τρόπους μόλις ξεκινήσει να τρώει τα φαγητά που τρώνε και οι ενήλικοι. Έτσι είτε κάθεται ακόμα σε κάθισμα είτε κάθεται στο οικογενειακό τραπέζι, μπορείτε να αρχίσετε να το μαθαίνετε ορισμένες καλές συνήθειες.

Τι μπορείτε να κάνετε

Κατ’ αρχήν βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας δεν είναι πολύ κουρασμένο για να φάει και ότι είναι αρκετά πεινασμένο. Αποφύγετε κάθε είδους σνακ για τουλάχιστον μια ώρα πριν από το γεύμα. Παρά το γεγονός ότι τα γεύματα είναι και στιγμή επικοινωνίας, δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να διδάξετε στο παιδί σας ότι δεν είναι σωστό να μιλάμε όταν έχουμε φαγητό στο στόμα. Δεν είναι μόνο θέμα καλών τρόπων, αλλά και θέμα ασφάλειας, μιας και έτσι μπορεί να αποτραπεί κάποιος πνιγμός.

Όσο για το παιδί που τρώει σε καρεκλάκι και του αρέσει να εκσφενδονίζει παντού φαγητό ή να χτυπά το κουτάλι στον δίσκο, η καλύτερη αντίδραση είναι η αδιαφορία. Μόλις ένα παιδί αντιλαμβάνεται ότι με την συμπεριφορά του δεν συγκεντρώνει πάνω του όλα τα βλέμματα, θετικά ή αρνητικά, συνήθως σταματά. Καθιστώντας το παιδί το επίκεντρο της προσοχής στο τραπέζι, ακόμη και όταν συμπεριφέρεται καλά, μπορεί επίσης να το ενθαρρύνει να αρχίσει να επιδεικνύεται. Ένα παιδί μαθαίνει ότι κάποιες συμπεριφορές, όπως το να εκσφενδονίζουμε φαγητό ή το να τσακωνόμαστε με τα αδέλφια μας, είναι απαράδεκτες όταν συνειδητοποιήσει ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να τις ανεχτούμε.

Απομακρύνετε το παιδί σας από το οικογενειακό τραπέζι, μετά από κάποια αταξία, για ένα μικρό χρονικό διάστημα, μέχρι να αισθανθεί έτοιμο να επανέλθει. Αυτό θα το διδάξει ότι πρέπει να έχουμε μία συγκεκριμένη συμπεριφορά, όταν τρώμε. Δεδομένου ότι τα παιδιά έχουν τους γονείς τους σαν πρότυπα σχετικά με το πώς συμπεριφέρονται στο τραπέζι, είναι επίσης σημαντικό να έχετε και εσείς τη συμπεριφορά που θέλετε να μιμηθεί το παιδί σας.

Eπιμέλεια: Έρρικα Παπαβενετίου
Γενικός οικογενειακός γιατρός-σύμβουλος διατροφής
Μέλος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας

Similar Posts