shutterstock 145956902
|

Συμβουλές: Πως να έχουν τα παιδιά μας ένα υπέροχο και ξεκουραστό πρωινό

Κάτι που θα βοηθήσει εσάς και το μωρό σας να έχετε μια καλή ημέρα είναι να βεβαιωθείτε ότι περάσατε και οι δύο μια καλή νύχτα. Οι έρευνες δείχνουν ότι αρκετές ώρες ύπνου καλής ποιότητας επηρεάζουν θετικά τη διάθεση, τη συμπεριφορά και τη στάση του μωρού, και άρα όλης της οικογένειας.

1.Κρατήστε 24ωρο πρόγραμμα

Τα προγράμματα βοηθούν το μωρό σας να μάθει και κάνουν τον κόσμο του πιο αναμενόμενο. Προσπαθήστε, όσο πιο γρήγορα μπορείτε, να διαμορφώσετε ένα πρόγραμμα για το πρωινό, την ημέρα και το βράδυ του μωρού σας. Το ξύπνημα, ο ύπνος, το τάισμα, η βόλτα, το παιχνίδι, το μπάνιο κτλ. είναι πράγματα που μπορείτε να εντάξετε στο ημερήσιο πρόγραμμα.

2.Φροντίστε να διαχωρίσετε ξεκάθαρα την «ημέρα» από τη «νύχτα»

Πρέπει να μάθετε στο μωρό σας ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην «ημέρα» και τη «νύχτα». Πρέπει να ξέρει ότι τη νύχτα υπάρχει ησυχία, σκοτάδι και ηρεμία και δεν είναι ώρα για παιχνίδι και αλληλεπίδραση. Την ημέρα, από την άλλη, έχει πιο πολλή φασαρία, φως, περισσότερη ενέργεια και είστε κι εσείς εκεί για να τα μοιραστείτε όλα μαζί του!
Η συμπεριφορά σας, αλλά και το περιβάλλον του μωρού σας, θα το βοηθήσουν να μάθει τις διαφορές μεταξύ ημέρας και νύχτας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις τεχνικές για να διευκολύνετε τη μετάβαση του μωρού σας από την ημέρα στη νύχτα όταν βραδιάζει και το πρωί όταν ξυπνάει.

3.Διατηρήστε συγκεκριμένο πρόγραμμα ώρας ύπνου

Ένα σύντομο, ξεκάθαρο πρόγραμμα ώρας ύπνου θα βοηθήσει το μωρό σας να προετοιμαστεί για την ώρα του ύπνου. Προτού το βάλετε στο κρεβάτι, προσπαθήστε να υπάρχει μια περίοδος 20-30 λεπτών κατά την οποία κάνετε τα ίδια πράγματα, με την ίδια σειρά, κάθε βράδυ (π.χ. κάνετε μπάνιο, φοράτε πυτζάμες, το ταΐζετε, το παίρνετε αγκαλιά, κλείνετε τις κουρτίνες, το βάζετε στην κούνια και λέτε «καληνύχτα»).

Με τον καιρό, η εκτέλεση και μόνο της πρώτης δραστηριότητας του προγράμματος του μωρού σας θα λειτουργεί ως έναυσμα και θα του υπενθυμίζει ότι θα κοιμηθεί σύντομα.

Με τον καιρό, η εκτέλεση και μόνο της πρώτης δραστηριότητας του προγράμματος του μωρού σας θα λειτουργεί ως έναυσμα και θα του υπενθυμίζει ότι θα κοιμηθεί σύντομα.

4.Διατηρήστε επίσης πρόγραμμα ξυπνήματος

Αντίστοιχα, διαμορφώστε ένα πρόγραμμα για την ώρα του ξυπνήματος το πρωί (π.χ. το σηκώνετε από την κούνια, ανοίγετε τις κουρτίνες, του δίνετε γάλα, αλλάζετε πάνα και το ντύνετε κτλ.).

Με τον καιρό, θα μάθει να συσχετίζει αυτήν την ακολουθία ενεργειών με την εγρήγορση και το ξεκίνημα της ημέρας του και το πρόγραμμα θα λειτουργεί ως μεταβατικό στάδιο που θα το βοηθά να μεταβεί εύκολα και με αναμενόμενο τρόπο από τον ύπνο στον ξύπνιο.

5.Σκεφτείτε τον χρόνο μεταξύ ύπνου και ξυπνήματος

Ακριβώς όπως το μωρό σας πρέπει να «πέσει» για ύπνο, έτσι πρέπει σταδιακά να «ανέβει» για να ξεκινήσει την ημέρα του. Προσπαθήστε να προγραμματίσετε την ώρα που θα πηγαίνει για ύπνο το μωρό σας έτσι ώστε να έχει αρκετό χρόνο να απολαύσει όλο τον ύπνο που χρειάζεται και να έχει αρκετό χρόνο να ξυπνήσει κανονικά χωρίς να βιάσετε το πρωινό του πρόγραμμα.

6.Φροντίστε το περιβάλλον να αντιστοιχεί στην ώρα της ημέρας

Το περιβάλλον ύπνου του μωρού σας πρέπει να είναι ήσυχο και γαλήνιο, να έχει αρκετό σκοτάδι, να μην υπάρχουν ερεθίσματα και να νιώθει ασφάλεια και οικειότητα. Το πρωί, μπορείτε σταδιακά να αντιστρέψετε αυτά τα περιβαλλοντικά σημάδια ώστε να φωτίσει το δωμάτιο, να υπάρχει περισσότερος θόρυβος, να προστεθούν σταδιακά ερεθίσματα και να ζωηρέψετε κι εσείς, δίνοντας στο μωρό σας να καταλάβει ότι τελείωσε η νύχτα. Τα μωρά νιώθουν άνετα να ξυπνάνε στο ίδιο οικείο περιβάλλον στο οποίο αποκοιμήθηκαν το βράδυ.

7.Βοηθήστε το μωρό σας να μάθει να κοιμάται μόνο του

Είναι μία από τις πολυτιμότερες δεξιότητες που μπορείτε να μάθετε στο μωρό σας. Εάν μπορεί να αποκοιμιέται μόνο του, θα μπορεί να ξανακοιμηθεί σε περίπτωση που ξυπνήσει κατά τη διάρκεια της νύχτας και δεν θα τρομάξει που είναι μόνο του όταν ξυπνήσει το πρωί. Θυμηθείτε ότι όταν το μωρό σας καθησυχάζει τον εαυτό του για να κοιμηθεί, κάθε κλάμα του δεν σημαίνει απαραίτητα ότι σας χρειάζεται αμέσως.

Για αυτό μην βιαστείτε να ανταποκριθείτε εάν κλάψει – περιμένετε λίγα λεπτά για να δείτε εάν μπορεί να μάθει να ησυχάζει μόνο του. Εάν σας ανησυχεί αυτό, αξίζει να προσπαθήσετε να επιλέξετε προσεκτικά μια καλή στιγμή για να το δοκιμάσετε και να μάθετε αυτήν τη δεξιότητα στο μωρό σας (έως ότου μάθει, μπορεί να υπάρχει λίγη περισσότερη φασαρία από ό,τι συνήθως!).

8.Βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας νιώθει άνετα, μέρα και νύχτα

Οτιδήποτε προκαλεί δυσφορία στο μωρό σας μπορεί να διαταράξει τον ύπνο του ή να χαλάσει τη διάθεσή του όταν ξυπνήσει. Κοινές αιτίες δυσφορίας είναι η πείνα, η ζέστη ή το κρύο ή μια λερωμένη πάνα.

9.Ζητήστε βοήθεια

Είναι σημαντικό για το μωρό σας –και για εσάς– να κοιμάστε όσο χρειάζεστε.

Μοιραστείτε, εάν μπορείτε, τα νυχτερινά καθήκοντα φροντίδας με τον σύντροφο ή κάποιο ενήλικο μέλος της οικογενειάς σας ώστε να εκμεταλλευτείτε τον χρόνο και να ξεκουραστείτε. Εάν είναι πολύ κουρασμένοι ή στρεσαρισμένοι οι γονείς, αυτό μπορεί να επηρεάσει τις αντιδράσεις τους απέναντι στο μωρό και να επιτείνει το πρόβλημα. Οι ξεκούραστοι γονείς μπορούν να χειριστούν καλύτερα τα παιδιά τους, με συνέπεια και ηρεμία.

10.Αντιμετωπίζετε ρεαλιστικά τις καταστάσεις

Μην ξεχνάτε πως ό,τι και να κάνετε, μερικά μωρά αναπτύσσουν και διατηρούν ευκολότερα τακτικές συνήθειες ύπνου από άλλα, και κανένα μωρό δεν ανταποκρίνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο στο ξύπνημα με κάποιο άλλο.

Πηγή: pampers

Similar Posts