DSC 0025
|

Το μωρό μου δεν κοιμάται όλη νύχτα. Να ανησυχήσω;

Μια σειρά από πράγματα μπορεί να το εμποδίζουν. Το μωρό σας μπορεί να βγάζει δόντια και να είναι ανήσυχο. Είναι πιθανό να νιώθει και άγχος αποχωρισμού -θέλει να σας δει για να της υπενθυμίσετε ότι είστε εκεί. Ή μπορεί να έχει μόλις ξυπνήσει και να θέλει να παίξει μαζί σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε μια ρουτίνα για τον ύπνο την οποία ακολουθείτε. Όταν ξυπνά το μωρό σας, πηγαίνετε στο δωμάτιό του και να διαβεβαιώστε το ότι είστε εκεί. Προσέξτε όμως: Αν το σηκώσετε, το πάρετε στο κρεβάτι σας ή το ταΐσετε (εφόσον δεν πεινάει δικαιολογημένα), παίρνετε ένα πολύ δύσκολο μονοπάτι. Μαθαίνει ότι αν συνεχίζει να κλαίει για ώρα, η μαμά θα υποχωρήσει και θα της δώσει ό,τι θέλει. Περιττό να πούμε ότι αυτό είναι κάτι που δεν θέλετε να συνηθίσει. Αν συνεχίσετε να αντιμετωπίζετε προβλήματα, ενημερώστε το γιατρό ή δείτε έναν ειδικό ύπνου.

Όλοι περιμένουν ότι τα μωρά από 7 μηνών και άνω πρέπει να κοιμούνται όλη νύχτα. Αν δεν κοιμούνται, οι γονείς θεωρούν ότι έχουν κάνει κάτι λάθος ή ανησυχούν ότι κάτι συμβαίνει στο παιδί τους. Αλλά νομίζω ότι το ιδανικό που οι γονείς κοιμούνται όλο το βράδυ, μόνοι τους στο κρεβάτι τους, και ξυπνάνε ξεκούραστοι για να πάνε να δουν το μωρό τους που κοιμάται στην κούνια του. Όταν οι γονείς συμμετέχουν ανώνυμα σε έρευνες, πάνω από το 50% λέει ότι ένα από τα παιδιά τους έρχονται το βράδυ στο δωμάτιό τους. Αν αυτές οι βραδινές επισκέψεις δεν σας ενοχλούν και το μωρό σας αναπτύσσεται φυσιολογικά, ευτυχισμένα και είναι υγιές, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν το μωρό σας ξυπνάει συχνά το βράδυ και αυτό σας δημιουργεί πρόβλημα, πρέπει να είτε να αλλάξετε τη συμπεριφορά σας είτε τις προσδοκίες σας. Οι αλλαγές, ωστόσο, απαιτούν χρόνο, γι΄ αυτό να έχετε υπομονή.

Το να ξυπνάει το παιδί σας τη νύχτα, εκτός και αν έχει ωτίτιδα, ή κάποιο κρύωμα, δεν αποτελεί ιατρικό πρόβλημα, γι’ αυτό μπορείτε να ησυχάσετε. Το πιο πιθανό είναι ότι δεν έχει αναπτύξει καλές συνήθειες ύπνου. Να θυμάστε ότι κάθε βράδυ τα παιδιά (και οι ενήλικες) περνάνε κάποιες φάσεις όπου ο ύπνος είναι πιο ελαφρύς. Κατά τις περιόδους αυτές, κάποιος θόρυβος ή η ίδια η κίνηση του μωρού σας μπορεί να το ξυπνήσει. Στόχος σας είναι να του μάθετε να αποκοιμιέται πάλι μόνο του. Όταν ακούτε ότι έχει ξυπνήσει, αφήστε το λίγα λεπτά για να δείτε αν ηρεμεί μόνο του. Αν δεν ησυχάζει, ηρεμήστε το όσο πιο απλά γίνεται (χαϊδέψτε την πλάτη του αλλά μην το σηκώσετε). Με την πάροδο του χρόνου, σταδιακά να του δίνετε λιγότερα ερεθίσματα όταν ξυπνάει, μέχρι να μπορεί να κοιμάται μόνο του. Μπορεί να πάρει μια βδομάδα ή παραπάνω για να το μάθει και θα πρέπει να είστε συνεπής. Αν κάποιες φορές το παίρνετε στο κρεβάτι σας ή του δίνετε ένα μπιμπερό, το μόνο που θα κάνετε είναι να το ενθαρρύνετε να θέλει τη βοήθειά σας για να κοιμηθεί. Αν προσπαθείτε να μάθετε το μωρό σας να κοιμάται όλη νύχτα και ακόμη δεν το έχετε καταφέρει, μιλήστε στον παιδίατρό σας για συμβουλές.

Similar Posts