Τι να περιμένουμε όταν το παιδί μας φτάσει στην τρομερή ηλικία των 2 ετών
Καλώς ήρθατε στην «τρομερή ηλικία των 2»!
Μην ανησυχείτε, το παιδί σας απλώς δοκιμάζει τα όρια του για να καταλάβει τι μπορεί (και τι δεν μπορεί) να κάνει – και μέχρι πού μπορεί να φτάσει. Διαβάστε περισσότερα για το πώς θα ξεπεράσετε αυτή τη δύσκολη πλευρά της ανάπτυξης.
Συμβαίνει σε όλους τους γονείς:
Μια μέρα θα παρατηρήσετε ότι το γλυκό σας μωράκι έχει μεταμορφωθεί σε ένα ανυπάκουο, νευρικό παιδάκι που αλλάζει διάθεση χωρίς λόγο και τρελαίνεται να λέει ΟΧΙ. Μην ανησυχείτε, είναι μια φυσιολογική φάση της ανάπτυξης του, και το παιδί σας δοκιμάζει τα όρια σας για να δει μέχρι που ‘τον παίρνει’ να φθάσει.
Διαβάστε εδώ πώς θα ξεπεράσετε αυτή τη δύσκολη πλευρά της ανάπτυξης.
Γιατί η «τρομερή ηλικία των 2» είναι τρομερή
Φανταστείτε ότι ξαφνικά σας χτυπάει μια αναπτυξιακή βόμβα και αποκτάτε τη δυνατότητα να επικοινωνείτε, να σκέφτεστε και να κινείστε όπως ποτέ πριν. Είναι κάτι σαν να αποκτήστε ξαφνικά υπερ-δυνάμεις – και, απολύτως φυσιολογικά, θέλετε να τις δοκιμάσετε να δείτε μέχρι που μπορεί να φθάσουν. Κάπως έτσι βλέπει τη ζωή του το παιδί σας σε αυτή την ηλικία. Και όταν του λέτε ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι που θέλει, η διάθεση αλλάζει ξαφνικά και μπορεί να αρχίσει να λέει όχι ή να πάθει «κρίση».
Πώς να το ξεπεράσετε
Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε στη φάση αυτή είναι ότι δεν πρέπει να το παίρνετε προσωπικά. Επειδή το μωρό σας έπαθε κρίση και προσπάθησε να σας δαγκώσει δεν σημαίνει ότι σας αγαπάει λιγότερο – απλά αισθάνεται ηττημένο/απογοητευμένο. Ο καλύτερος τρόπος να το βοηθήσετε να αντιμετωπίσει τα αρνητικά του συναισθήματα είναι να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση του, που θα το κάνει να αισθανθεί πιο ανεξάρτητο (και συνεπώς, λιγότερο απογοητευμένο). Δείτε πως.
Ενθαρρύνετε το παιδί σας να εξερευνήσει
Αφήστε το παιδί σας να ικανοποιήσει την περιέργεια του, επιτρέποντας του να εξερευνήσει τον κόσμο γύρω του με όσο το δυνατόν πιο ασφαλή τρόπο. Αν κάτι δεν είναι ασφαλές, πείτε του όχι – σιγά σιγά θα αρχίσει να καταλαβαίνει τι είναι αποδεκτό και τι όχι.
Επιβραβεύστε.
Ενισχύστε την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας επιβραβεύοντας το για το πόσο καλή δουλειά έκανε. Αν παίξει ωραία με «το φίλο του» ή αν κάνει κάτι που ζητήσατε (για παράδειγμα να βάλει τις πυτζάμες του), πείτε του πόσο ευχαριστημένη και υπερήφανη είστε.
Να επιμένετε.
Ακόμα κι αν το παιδί σας κάνει συνεχή πρόοδο, μπορεί να έχει και μερικές ‘κακές’ ημέρες – όλοι δεν έχουμε;. Μην αφήσετε μια κρίση ή μια κακή διάθεση επηρεάσει την πρόοδο του. Σύντομα θα το ξεπεράσει!
Πηγή: pampers