assets LARGE t 420 3623112
| |

Γάλα γαϊδάρας: Ελιξίριο ομορφιάς & ιδανικό για το ανάστημα και τα οστά των παιδιών

Το γάλα γαϊδάρας θεωρείτο από τα πανάρχαια χρόνια ως τροφή «φάρμακο», χάρη των ευεργετικών και θεραπευτικών του ιδιοτήτων.
Χρησιμοποιείτο είτε για να θεραπεύσουν διάφορες φλεγμονές, τον επίμονο βήχα, την ψωρίαση, το έκζεμα, το έδιναν σε αδύναμα-καχεκτικά παιδιά για να αντιμετωπίσουν την αδυναμία και την αναιμία τους, οι γυναίκες το χρησιμοποιούσαν ως καλλυντικό περιποίησης της επιδερμίδας τους (όπως και η Κλεοπάτρα με το περίφημο καθημερινό της μπάνιο με γάλα γαϊδάρας ) και γενικώς το είχαν ως λύση «φάρμακο» για πάρα πολλές ασθένειες.

Τα τελευταία χρόνια πολλοί επιστήμονες έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους ξανά στο γάλα γαϊδάρας λόγω των αυξημένων αλλεργιών που προκαλούνται από την κατανάλωση διάφορων ειδών γάλακτος και ιδιαίτερα του αγελαδινού.

Πλεονεκτήματα του γάλακτος γαϊδάρας

– Πολλές μελέτες δείχνουν πολύ σημαντική την κατανάλωση γάλακτος γαϊδάρας κυρίως λόγω της σύστασης του αλλά και των υποαλλεργικών της ιδιοτήτων. Το γάλα της γαϊδάρας έχει συστατικά πολύ κοντά σε αυτά του ανθρώπινου γάλακτος. Περιέχει πολύ περισσότερη βιταμίνη C από το αγελαδινό και μεγάλες ποσότητες βιταμινών Α,Β,D και Ε καθώς και ένα εξαιρετικό ποσοστό ανοσφαιρίνης, μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, ψευδάργυρο.

– Έχει παρατηρηθεί ότι το γάλα γαϊδάρας, περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις σημαντικών αμινοξέων όπως βαλίνης και λυσίνης που είναι δυο απαραίτητα αμινοξέα για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς δεν έχει τη δυνατότητα να τα συνθέσει ο ίδιος, και συνεπώς πρέπει να λαμβάνονται από την τροφή.

– Η συγκέντρωση των ανοσοσφαιρινών στο γάλα της γαϊδάρας είναι διπλάσια εκείνης τουαγελαδινού και η συγκέντρωση της λακτοφερρίνης που αποτελεί αντιμικροβιακό παράγοντα είναι επίσης υψηλότερη.

– Η συγκέντρωση του λίπους είναι χαμηλή στο γάλα της Γαϊδάρας, μόλις (1%), συγκριτικά με τα υπόλοιπα είδη γάλακτος και χαμηλότερη από αυτή του ανθρώπινου γάλακτος. Το λίπος του γάλακτος γαϊδάρας, αποτελείται από υψηλό ποσοστό κορεσμένων και ακόρεστων λιπαρών οξέων, καθώς και σημαντικά ποσοστά των ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων, πράγμα το οποίο το καθιστά ένα λειτουργικό τρόφιμο για την ανθρώπινη διατροφή, πολύ περισσότερο δε για τους ενήλικες, όπου ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα αυξάνεται.

– Η συγκέντρωση της λακτόζης είναι αρκετά υψηλή και τα επίπεδα συγκέντρωσης των μετάλλων στο γάλα της γαϊδάρας είναι παρόμοια με αυτά του ανθρώπινου γάλακτος. Σημαντική διαφορά που εντοπίζεται, είναι στο λόγο ασβεστίου προς φώσφορο (Ca/P), ο οποίος είναι υψηλότερος στο γάλα της γαϊδάρας σε σχέση από αυτόν του ανθρώπινου γάλακτος. Μελέτες έδειξαν ότι η κατανάλωση του γαϊδουρινού γάλακτος συμβάλει θετικά στην «οστεογένεση », δηλαδή στη δημιουργία οστών.

– Το υψηλό επίπεδο λυσοζύμης στο γάλα της γαϊδάρας, λόγω της αντιμικροβιακής αλλά και της αντιφλεγμονώδης δράσης της, συμβάλει στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού, καθώς επίσης μειώνονται και οι πιθανότητες γαστρεντερολογικών φλεγμονών.

– Επίσης η υψηλή περιεκτικότητα σε λυσοζύμη έχει θετική επίδραση στη συντήρηση του νωπού γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Επομένως το γάλα γαϊδάρας μπορεί να καταναλωθεί χωρίς να υποστεί κάποια θερμική επεξεργασία όπως παστερίωση.

– Το γάλα γαϊδάρας πέρα από την υψηλή θρεπτική του άξια έχει να προσφέρει σε όποιον το καταναλώνει και το «ελιξίριο ομορφιάς».
Η υψηλή του σύσταση σε πρωτεΐνες και αμινοξέα έχουν την δυνατότητα να δρουν ως πολύ καλά ενυδατικά στοιχεία για το δέρμα , να δεσμεύουν νερό, ενισχύοντας έτσι την ενυδατική κατάσταση του δέρματος και τη φυσική άμυνα κατά της αφυδάτωσης. Η υψηλή περιεκτικότητα του επίσης σε βιταμίνες C και E καταστέλλουν την οξείδωση των κυττάρων (πρόωρη γήρανση) και προάγουν την φυσιολογική δραστηριότητα τους, έχοντας σαν αποτέλεσμα την παραγωγή του κολλαγόνου και ελαστίνης, συστατικά πολύ σημαντικά για την σύσφιξη, την ανανέωση και της λάμψης του δέρματος.

Γάλα και αλλεργίες

Το αγελαδινό γάλα όπου χρησιμοποιείται ευρέως, μπορεί να προκαλέσει διάφορες αλλεργίες. Πρόκειται για το σύνδρομο πρωτεϊνικής αλλεργίας του αγελαδινού γάλακτος ,όπου οι κύριες «ένοχες» είναι οι πρωτεΐνες η β- γαλακτογλοβουλίνη και η καζεΐνη, οι οποίες δρουν ως αλλεργιογόνα.

Το σύνδρομο αυτό εμφανίζεται σε νεαρά άτομα και νεογέννητα, σε ποσοστό 2-5% στις αναπτυγμένες χώρες και σε ενηλίκους, σε ποσοστό 1% . Οι πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος, αποτελούν την πρώτη και πλούσια πηγή πρωτεϊνών, ξένων προς τον οργανισμό του ατόμου, γι’ αυτό προκαλούνται αλλεργικές αντιδράσεις, ειδικά στα βρέφη λόγω του ανώριμου πεπτικού τους συστήματος.

Η πρωτεΐνη β-γαλακτογλοβουλίνη, δεν υπάρχει στο ανθρώπινο γάλα. Υπάρχει όμως στο γάλα της γαϊδάρας όπως και στο αγελαδινό γάλα και μάλιστα σε παρόμοια συγκέντρωση. Όμως, παρόλο που η β- γαλακτογλοβουλίνη θεωρείται αλλεργιογόνος ουσία, δεν προκαλεί αλλεργία όταν προσλαμβάνεται μέσω του γάλακτος της γαϊδάρας. Συνεπώς, το γάλα της γαϊδάρας μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη διατροφή αλλεργικών παιδιών, υποκαθιστώντας το μητρικό γάλα.

Επίσης, μια πρόσφατη μελέτη, που αφορούσε αλλεργικά νεαρά άτομα, απέδειξε ότι τα άτομα αυτά που λάμβαναν γάλα γαϊδάρας ως υποκατάστατο του ανθρώπινου, παρουσίασαν σημαντική αύξηση στο ανάστημα και το βάρος τους, σε σχέση με άτομα που δεν λάμβαναν γάλα γαϊδάρας .
Επομένως, το γάλα γαϊδάρας μπορεί να θεωρηθεί δικαίως, ως μια «πολύτιμη τροφή» και πολύ σημαντική για τον άνθρωπο, ιδιαίτερα σε άτομα που πάσχουν από διάφορες αλλεργίες και δυσανεξίες. Τέλος, σε περίπτωση που δεν είστε λάτρης του γάλακτος γαϊδάρας στη φυσική του μορφή, μπορείτε να επωφεληθείτε λαμβάνοντας το και σαν συμπλήρωμα διατροφής σε μορφή κάψουλας.

Πηγή: onmed

Similar Posts

  • Ποια πράγματα δεν γνωρίζουμε για το σώμα μας!

    Το σώμα εργάζεται με τον πλέον περίπλοκο τρόπο και η αλήθεια είναι ότι πολύ λίγα γνωρίζουμε γι΄αυτό ή αλλιώς πάρ πολλά είναι αυτά που δεν ξέρουμε για το σώμα μας. Όσα κι αν έχουμε μάθει στο σχολείο, στη βιολογία ή έχουμε διαβάσει κατά καιρούς σε έντυπα και εφημερίδες είναι ένα κομμα΄τι μόνο από αυτό το…

  • Έλλειψη σιδήρου: Συμπτώματα και επιπτώσεις

    Ο σίδηρος είναι ένα μέταλλο που σε μικρές ποσότητες χρειάζεται στο σώμα για την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης, της πρωτεΐνης των ερυθρών αιμοσφαιρίων η οποία δεσμεύει το οξυγόνο του αέρα και το μεταφέρει στους ιστούς. Επίσης ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη σύνθεση DNA μέσα στα κύτταρα του σώματος. Η έλλειψη σιδήρου προκαλεί αναιμία (συνοδεύεται από…

  • Ποτε πρέπει να βάλει το παιδί μου σιδεράκια;

    Ανησυχείτε, καθώς βλέπετε τα μόνιμα δόντια του παιδιού σας να ανατέλλουν το ένα στην ανατολή και το άλλο στη δύση; Εμείς ρωτήσαμε τον ειδικό για σας και να τι μας απάντησε. Γιατί πρέπει να φορέσει σιδεράκια; Οι περισσότεροι γονείς νομίζουν ότι τα σιδεράκια μπαίνουν μόνο για αισθητικούς λόγους. Κι όμως, τα ίσια δόντια βοηθάνε αποτελεσματικά…

  • Γιατί δεν θυμόμαστε τίποτα από την εποχή που ήμασταν μωρά;

    Πώς γίνεται ένα παιδί τριών χρονών να θυμάται με ακρίβεια τα πρόσφατα γεγονότα, αλλά να χάνει αυτές τις αναμνήσεις λίγα χρόνια μετά; Σύμφωνα με την τελευταία θεωρία για τη «βρεφική αμνησία», οι πρώτες αναμνήσεις μας σβήνουν λόγω της πλημμύρας νέων νευρώνων στο νεαρό εγκέφαλο. Το φαινόμενο της «βρεφικής αμνησίας», ή «αμνησίας της παιδικής ηλικίας» είχε…

  • Πως να επιλεξουμε τα σωστά παπούτσια που θα κρατήσουν τα πόδια τους ζεστά και προστατευμένα

    Διαλέγοντας το σωστό παπούτσι Η επιλογή του σωστού παπουτσιού για τα μωρά και τα παιδιά είναι εξαιρετικά σημαντική . Τα παπούτσια θα κρατήσουν τα πόδια τους ζεστά , προστατευμένα και θα τους δώσει την απαιτούμενη ισορροπία . Έτσι, θα πρέπει να επιλέξετε άνετα υποδήματα κατασκευασμένα από υλικά που να επιτρέπουν στο πόδι του παιδιού να…

  • Γιατί είναι ωφέλιμο το γάλα σε σκόνη για τα μωρά;

    Τα βρεφικά γάλατα παρασκευάζονται συνήθως από αγελαδινό γάλα, που υφίσταται τροποποίηση στα συστατικά του και εμπλουτίζεται έτσι, ώστε να προσομοιάζει στο μητρικό γάλα και να γίνεται ανεκτό από το πεπτικό σύστημα του μωρού. Το απλό αγελαδινό γάλα (που δεν έχει υποστεί ειδική κατεργασία ώστε να γίνει βρεφικό) δεν πρέπει να δίνεται στα μωρά κάτω του…