Δηλητηρίαση: Οδηγίες και ενημέρωση
Μετά τον ερχομό στο σπίτι από το μαιευτήριο, το βρέφος και αργότερα το νήπιο και το μικρό παιδί έχει ανάγκη, εκτός της στοργής και της αγάπης που χρειάζεται, απεριόριστη παρακολούθηση για πρόληψη πολλών καθημερινών κινδύνων που παραμονεύουν στην καθημερινότητα.
Δηλητηρίαση
Στην Ευρώπη, όπως και γενικά στις ανεπτυγμένες χώρες, ο αριθμός των δηλητηριάσεων με θανατηφόρα κατάληξη στα παιδιά ,αντιστοιχεί περίπου στο ήμισυ όλων των δηλητηριάσεων στον κόσμο. Τούτο οφείλεται στο γεγονός ότι οι περισσότερες δηλητηριάσεις συμβαίνουν στις μεγάλες πόλεις και τα αστικά κέντρα όπου τα παιδιά απασχολούνται πολύ περισσότερο χρόνο στο σπίτι τους ή σε κλειστούς χώρους όπου υπάρχει μεγαλύτερη πρόσβαση σε δηλητηριώδεις ουσίες.
Οι δηλητηριάσεις είναι περισσότερο συνήθεις στις ηλικίες 1-4 ετών. Οι πλέον συνηθισμένες ουσίες είναι τα φάρμακα (40%), τα χημικά οικιακής χρήσεως (30%), τα καλλυντικά (10%) ενώ τα υπόλοιπα (20%) είναι διάφορες άλλες ουσίες όπως φυτοφάρμακα, απορρυπαντικά, τσιγάρα κ.α.
Πρόληψη
- ενημέρωση γονέων
- απαγορευτικές και συμβουλευτικές οδηγίες στα παιδιά , >18 μηνών
- ερμητική φύλαξη φαρμάκων (χάπια, σιρόπια) σε κατάλληλο χώρο
- φύλαξη χημικών και απορρυπαντικών σε χώρους μακριά από τρόφιμα
- φύλαξη ποτών (ιδιαίτερα τα άχρωμα, πχ τζίν, τσίπουρο, βότκα κ.α.)
Προσοχή στην κλινική εικόνα του ασθενούς. Πυρετός σπάνια υπάρχει στις δηλητηριάσεις. Σε κάθε βαριά κατάσταση παιδιού άνευ ιστορικού ή άλλης υπόνοιας πρέπει πάντα να αποκλείεται το ενδεχόμενο της δηλητηρίασης !
Ακόμη και σε υπόνοια δηλητηρίασης συνιστάται επαφή με το Κέντρο Δηλητηριάσεων Παίδων, Αθήνα 210-7793777 ή ιστοσελίδα www.cc.uoa.gr/health/poisonic/.
Χάρης Κουρτόπουλος
Καθηγητής Νευροχειρουργικής
Παιδονευροχειρουργός