miktrikos thilasmos

Μητρικός Θηλασμός

Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή κάθε γυναίκας και κάθε παιδιού. Ταυτίζεται με την καλή υγεία τόσο της γυναίκας, όσο και του μωρού και στηρίζει αβίαστα αυτή τη μοναδική σχέση – επικοινωνία που αναπτύσσεται ανάμεσα στη μητέρα και το νεογέννητο παιδί της.

Ήδη από την περίοδο της εγκυμοσύνης η θηλαία άλως γίνεται μεγαλύτερη και σκουρότερη, ώστε να την ξεχωρίζει καλύτερα το νεογέννητο γιατί αυτήν πρέπει να θηλάσει κι όχι τη θηλή.

Αμέσως μετά τη γέννηση και την αποβολή του πλακούντα, αρχίζει η παραγωγή του γάλακτος με τη δράση δύο ορμονών, της προλακτίνης και της ωκυτοκίνης. Οι ορμόνες αυτές παράγονται στην υπόφυση του εγκεφάλου, ωστόσο την εντολή για τη λειτουργία παραγωγής του γάλακτος στο μαστό μέσω των ορμονών τη δίνει το ίδιο το μωρό με τις θηλαστικές κινήσεις που κάνει. Έτσι, παράγεται και ελευθερώνεται από τους γαλακτοφόρους πόρους το μητρικό γάλα.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι:

Α) όλες οι μητέρες είναι ικανές να θηλάσουν τα παιδιά τους. Η ίδια η φύση έχει προβλέψει, ώστε η παραγωγή του γάλακτος να είναι ανάλογη με τις ανάγκες του νεογέννητου, και

Β) όσο πιο γρήγορα μετά τον τοκετό, αλλά και όσο πιο συχνά θηλάζει το μωρό, τόσο γρηγορότερα «έρχεται» το πύαρ (πρωτόγαλα) και στη συνέχεια το κανονικό γάλα.

Το πύαρ είναι το πρώτο γάλα, λεμονοκίτρινου χρώματος, με μοναδική σύσταση γιατί είναι πλούσιο σε λευκώματα, άλατα και βιταμίνες. Έχει μικρό ποσοστό λίπους, γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα εύπεπτο για τις τρείς πρώτες μέρες της ζωής του μωρού. Το σπουδαιότερο, όμως, είναι η περιεκτικότητά του σε αντισώματα, που θωρακίζουν το μωρό από τις λοιμώξεις, χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι τα μωρά που θηλάζουν δεν αρρωσταίνουν ποτέ. Όλα αυτά το καθιστούν μοναδικό και αναντικατάστατο, σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο εμπορικό γάλα. Μετά την τρίτη μέρα του τοκετού το πύαρ μεταβάλλεται, γίνεται άσπρο με λεπτόρρευστη σύσταση, αλλά με εξ’ ίσου μεγάλη θρεπτική αξία, αφού περιέχει σε μοναδική αναλογία και ποιότητα λευκώματα, λίπη, άλατα, βιταμίνες και αντισώματα, αναγνωρίζοντάς το παγκοσμίως ως την καλύτερη δυνατή βρεφική τροφή.

Το μητρικό γάλα πλεονεκτεί έναντι του οποιουδήποτε εμπορικού γάλακτος γιατί:

  • Περιέχει όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται το βρέφος.
  • Δε θέλει προετοιμασία. Είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή το χρειάζεται το μωρό, στη σωστή θερμοκρασία και αναλογία.
  • Είναι βιολογικά εξειδικευμένο για την ανάπτυξη του εγκεφάλου.
  • Προστατεύει δυναμικά το βρέφος από λοιμώξεις, ιώσεις, αλλεργίες και αναιμία.
  • Τα λευκώματα του μητρικού γάλακτος είναι αρίστης βιολογικής αξίας.
  • Τα λίπη που ανήκουν στην κατηγορία των ακόρεστων λιπαρών οξέων το καθιστούν εύπεπτο για το νεαρό στομάχι του βρέφους.
  • Οι υδατάνθρακες επίσης είναι σημαντικοί, αφού δίνουν ενέργεια και θωρακίζουν το βρέφος από αρρώστιες του εντέρου και προάγουν τη φυσιολογική ανάπτυξη του νευρικού συστήματος.

Το σημαντικότερο, όμως, όλων είναι ότι με το θηλασμό δυναμώνει η βαθιά ψυχική επικοινωνία μεταξύ μητέρας και μωρού. Αποκτά ιδιαίτερη αξία για το βρέφος η «ζεστή αγκαλιά» του θηλασμού και νιώθει ο φυσικός κυρίαρχος αυτού του υπέροχου και μοναδικού δεσμού. Η γυναίκα – μητέρα νιώθει επίσης μια μοναδική πληρότητα μέσα από το άγγιγμα, τη δοτικότητα, την ηρεμία και την απόλαυση αυτής της στιγμής, ώστε αξίζει δυναμικά να απαιτήσει από κάθε επαγγελματική της δραστηριότητα μία «διακοπή» τριών έως έξι μηνών.

Παγκοσμίως όλες οι χώρες έχουν θεσπίσει νομοθετικές διατάξεις, ώστε συνταγματικά οι γυναίκες να καλύπτονται νομικά και οικονομικά κατά την περίοδο του θηλασμού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF τονίζουν, εδώ και πολλά χρόνια, τη σημασία της διατήρησης της πρακτικής του μητρικού θηλασμού ως τρόπου βελτίωσης της υγείας και της διατροφής των βρεφών.

Εκτιμώντας ότι υπάρχουν διάφοροι κοινωνικοί και οικονομικοί παράγοντες που επηρεάζουν το μητρικό θηλασμό, θεωρώ ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να αναπτύξουν κοινωνικά συστήματα υποστήριξης που θα τον προστατεύουν, θα τον διευκολύνουν και θα τον ενθαρρύνουν, δημιουργώντας ένα περιβάλλον το οποίο θα παρέχει την κατάλληλη ενίσχυση στην οικογένεια και στην κοινότητα και θα προστατεύει τις μητέρες από τους παράγοντες που εμποδίζουν το θηλασμό, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι:

ΚΑΘΕ ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ

ΚΑΘΕ ΜΗΤΕΡΑ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟ ΘΗΛΑΣΜΟ!

Από την Πόγκα Αθανασία (Φαρμακοποιός)

Similar Posts