Μουσικοθεραπεία οι νότες που θεραπεύουν!
Η αξία της μουσικής στην ζωή μας δεν είναι καινούρια ιδέα . Η αξία της όμως στην ζωή των παιδιών, ακόμα και κατά την διάρκεια της κύησης και ιδιαίτερα στην βρεφική ηλικία , επιβεβαιώνεται ακόμα, μέσα από έρευνες που συνεχώς αποδεικνύουν ότι η μουσική όχι μόνο μπορεί να ψυχαγωγήσει ένα παΐδι , αλλά να αναπτύξει αποτελεσματικότερα τις ικανότητες, πιθανός και το IQ του.
Όλοι οι άνθρωποι έχουν την έμφυτη ικανότητα να βιώνουν τη μουσική . Ο ρυθμός , η μελώδια , η ένταση , η αρμονία είναι κάποια από τα στοιχειά που αποτελούν τη μουσική τα όποια σχετίζονται με την ύπαρξη μας. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως η μουσική και ο ήχος γενικότερα επιδρούν ευεργετικά στον ανθρώπινο οργανισμό.
Η μουσικοθεραπεία , λοιπόν , είναι μια σχετικά νέα για τα ελληνικά δεδομένα ειδικότερα που έχει θεραπευτικό χαρακτήρα. Εξάλλου , με την χρήση της δεν επιδιώκονται ούτε η ψυχαγωγία των ασθενών ούτε, πολύ περισσότερο, η απόκτηση μουσικής παιδείας. Η μουσική αποτελεί απλώς ένα πολύτιμο μέσο, ώστε να επιτευχθούν η επικοινωνία, η έκφραση και η δημιουργικότητα σε όλους όσοι έχουν περιορισμένες δυνατότητες ή δυσχέρεια λεκτικής επικοινωνίας και έκφρασης.
Πως βοηθάει η μουσική στην ανάπτυξη του εμβρύου
Τα έμβρυα αντιδρούν θετικά στην μουσική και αυτό δείχνει ότι τα μωρά , προγεννητικά, έχουν επίγνωση του περιβάλλοντος τους ακόμα κι όταν βρίσκονται στη μήτρα της μητέρας τους. Όταν οι γονείς στέλνουν με αγάπη θετικά μηνύματα στο έμβρυο, η δονητική ενεργεία απ ‘όσα λένε εισχωρεί στην ψυχή του και το συντροφεύει όχι μόνο στην ενδομήτρια αλλά και στη ζωή του μετά τη γέννηση. Η φωνή και των δυο γονιών είναι απαραίτητη. Η χαμηλή σε συχνότητα φωνή του πατερά, βοήθα στην καλύτερη ανάπτυξη των κάτω ακρών του μωρού, χρίζοντας γερές βάσεις για την ζωή του, ενώ πρίμα φωνή της μητέρας βοήθα στην καλύτερη ανάπτυξη του εγκέφαλου.
Χαρίστε του ένα τραγούδι
Τα τραγούδια που του τραγουδάτε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης υνιά αυτά που θα το ηρεμήσουν και μετά τη γέννηση του και θα το γεμίσουν χαρά , ασφάλεια και αγάπη προς τη συναρπαστική νέα ζωή του. Αυτά τα τραγούδια καλό είναι να τα ηχογραφείτε , μαζί μετά θετικά μηνύματα που στέλνετε στο μωρό σας. Εκθέτοντας το αγέννητο μωρό σας σε τραγούδια με θετικούς στίχους, το προετοιμάζετε να προσεγγίσει θετικά τον κόσμο και ν συμπεριφερθεί ανάλογα. Η απαλή μουσική και τα νανουρίσματα ηρεμούν τα μωρά και η προγεννητική τους ανάπτυξη ενισχύεται με τη βοήθεια της μουσικής. Έχει παρατηρηθεί πως τα βρέφη που ακούν μουσική δείχνουν καλύτερες κινητικές δεξιότητες σε σχέση με αλλά. Ακόμη, η μελλοντική γλωσσική ανάπτυξη και οι γνωστικές δεξιότητες του ιδίου παιδιού, που εκτίθεται στους ήχους της μουσικής ενώ βρίσκεται στη μήτρα, είναι ανώτερες. Είναι πιο ήρεμο , και μελλοντικά πιο προσεκτικό, ενώ πάντα θα αναζητά τα μουσικά ερεθίσματα που θα το εκφράζουν συναισθηματικά.
Γαληνεύοντας την ψυχή
Το να αναγνωρίζει το παιδί ορισμένα ειδή μουσικής μετά την γέννηση του , δεν είναι ένα ασυνήθιστο φαινόμενο. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα μουσικά ακούσματα εγγράφονται στη μνήμη του εμβρύου και ανασύρονται με την ιδία αφορμή στη μετά τη γέννηση ζωή του. Ένα ανήσυχο βρέφος μπορεί να ηρεμήσει ακούγοντας αυτή τη μουσική και μάλιστα η επίδραση της είναι ακόμα πιο ουσιαστική , αν συνοδεύεται και από τη φωνή των γονιών του. Υπάρχουν ενδείξεις ότι βρέφη 6 εβδομάδων αναγνωρίζουν και ανταποκρίνονται θετικά σε μια οικεία μουσική και αυτή η αναγνώριση να διαρκέσει μια ολόκληρη ζωή. Η αγάπη τους για την μουσική θα είναι βαθιά ριζωμένη μέσα τους.
Πιο συγκεκριμένα, η μουσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη και βελτίωση των πιο κάτω:
• Ανάπτυξη των επικοινωνιακών και κοινωνικών δεξιοτήτων.
• Ανάπτυξη της ικανότητας για συγκέντρωση.
• Ενθάρρυνση της αλληλεπίδρασης και της αυτοέκφρασης.
• Ανάπτυξη λόγου και ομιλίας
• Ανάπτυξη της επίγνωσης του εαυτού και της αυτοπεποίθησης.
• Έκφραση και επεξεργασία διαφορετικών συναισθημάτων.
• Ανάπτυξη σημαντικών δεξιοτήτων όπως η ακρόαση, η εναλλαγή σειράς και η ικανότητα του παιδιού να μοιράζεται.
• Ανάπτυξη αδρής και λεπτής κινητικότητας.
• Ενδυνάμωση και ενίσχυση της χρήσης της φωνής και ανάπτυξης του λόγου.
• Διεύρυνση δεξιοτήτων του συντονισμού της κίνησης.
• Συναισθηματική στήριξη.
Πηγή: Δημήτρη ψύχα (Μουσικοθεραπευτής)